Разлика между версии на „БГ-Фантастика:Наръчник/Редактиране“

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
(създаване на страницата)
 
м (Резюме на редакцията: - корекция на линк)
Ред 18: Ред 18:
 
Преди да натиснете '''Съхранение''', добра практика е да напишете кратко обяснение на промените, които сте нанесли, в полето "[[{{SITENAME}}:Резюме|Резюме]]" между полето за редактиране и бутоните '''Съхранение''' и '''Предварителен преглед'''.
 
Преди да натиснете '''Съхранение''', добра практика е да напишете кратко обяснение на промените, които сте нанесли, в полето "[[{{SITENAME}}:Резюме|Резюме]]" между полето за редактиране и бутоните '''Съхранение''' и '''Предварителен преглед'''.
  
<center>'''Пробвайте наученото дотук в [[{{SITENAME}}:Пясъчник|пясъчника]], след което [[{{SITENAME}}:Наръчник (форматиране)|продължете]] с наръчника.'''</center>
+
<center>'''Пробвайте наученото дотук в [[{{SITENAME}}:Пясъчник|пясъчника]], след което [[{{SITENAME}}:Наръчник/Форматиране|продължете]] с наръчника.'''</center>

Версия от 01:26, 17 декември 2006

Наръчник на
редактора

Редактирането на страници е един от основните начини да се забавлявате с БГ-Фантастика.

Редактиране на страници

Ще започнем с най-простата възможност на БГ-Фантастика - възможността да редактирате страници. Като изключим няколкото защитени страници, всяка страница в енциклопедията има бутон (или препратка) "редактиране". Натискането му ще ви позволи точно това, което гласи - да редактирате страницата, която гледате в момента. Сайтове като този, в който всеки може да редактира всичко, са известни като уикита.

Опитайте! В нов прозорец отворете пясъчника и натиснете бутона "редактиране" (Внимание: НЕ натискайте "редактиране" на тази страница, а в новия прозорец!). Ще видите текста на страницата заедно с форматиращите символи. Напишете нещо интересно и забавно, дори просто Здрасти!. След това съхранете редакцията и вижте какво сте направили. Повече подробности можете да прочетете на тази страница. Може би ще е най-удачно да я отворите в нов прозорец, за да можете да продължите напред с Наръчника.

Предварителен преглед

Бутонът Предварителен преглед ви позволява да видите как ще изглежда страницата след вашата редакция, преди да сте я съхранили. Опитайте! Редактирайте пясъчника, след това натиснете бутона Предварителен преглед. Всички правим грешки, а тази възможност ни позволява лесно и бързо да ги отстраним.

Ако привикнете да използвате Предварителния преглед преди да съхраните редакцията си, това ще спести много работа на вас и на другите уикипедианци. Това ви позволява да правите промени и виждате резултата толкова пъти, колкото желаете. Докато останете доволни от работата си.

Малки промени

Ако сте се регистрирали и вече сте влезли с име и парола в системата, преди да съхраните редакцията си, можете да отбележите, че сте нанесли малка промяна. Това ще покаже на другите редактори, че промяната ви е по-скоро козметична. Няма точно установено правило кога да използвате малка промяна и кога не, но често корекцията на правописни грешки и други дребни корекции като добавяне на интервал или препратка се смятат за малки промени. Ако се съмнявате дали промяната ви е малка, не я отбелязвайте като такава. За повече подробности вижте БГ-Фантастика:Малка промяна.

Резюме на редакцията

Преди да натиснете Съхранение, добра практика е да напишете кратко обяснение на промените, които сте нанесли, в полето "Резюме" между полето за редактиране и бутоните Съхранение и Предварителен преглед.

Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с наръчника.