БГ-Фантастика:Препоръки и правила

От БГ-Фантастика
Версия от 21:22, 15 декември 2006 на Григор Гачев (беседа | приноси) (създаване на страницата)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

БГ-Фантастика е проект с обща цел, споделяна от повечето от участниците.

Разбира се, всеки от нас има собствени мотиви, за да се включи и всеки е свободен да помогне по начина, по който му харесва, но създателите имаха предвид една идея, която повечето от нас споделяме:

Нашата цел е да създадем една свободна енциклопедия на българската фантастика- възможно най-богатата енциклопедия, както като размер, така и като качество. Всички желаем БГ-Фантастика да стане надежден и полезен източник на информация.

За да постигнем тази цел, необходимо е приемането на общи правила, за да работим заедно, в правилната посока, с възможно по-малко несъгласия.

Основни правила

Не е необходимо да прочетете всяка политика на БГ-Фантастика, преди да направите своя принос! Обаче следните политики са ключови за изграждане на плодотворен опит в БГ-Фантастика и колкото по-скоро се справите с тях, толкова по-добре.

  1. Избягвайте пристрастията. Статиите трябва да са написани от неутрална гледна точка, представяйки различни гледни точки по темата безпристрастно и с уважение.
  2. Не нарушавайте авторското право. БГ-Фантастика е свободна енциклопедия, лицензирана според условията на лиценза за свободна документация на ГНУ. Поставянето в БГ-Фантастика на материал, който нарушава авторското право, застрашава нашата цел да изградим истински свободна енциклопедия, която всеки да може да разпространява, и би могло да доведе до юридически проблеми. За повече информация вижте Авторски права.
  3. БГ-Фантастика е енциклопедия за българската фантастика. Нейните цели не отиват по-далеч. Чуждестранната фантастика (дори издавана на български), както и други български явления, са извън нейния обхват.
  4. Уважавайте другите сътрудници. Уважението към другите е разковничето към ефективно сътрудничество в изграждането на една енциклопедия.

БГ-Фантастика е енциклопедия

Някои текстове обикновено не се препоръчват, защото не представляват статии от енциклопедия. БГ-Фантастика не е нито речник, нито дискусионен форум. Дискусионните страници трябва да се ползват преди всичко с цел подобряването на статиите.

Авторско право

Статиите на БГ-Фантастика са публикувани при условията на лиценза за свободна документация на ГНУ. Ако въвеждате текст/данни в дадена статия, те трябва да са или обществено достояние (public domain, така че да няма ограничения за ползването и промяната им), или да са вече публикувани с лиценза за свободна документация на ГНУ, или авторът им да е дал съгласието си. В противен случай не въвеждайте този текст. Това е абсолютно задължително, за да може съдържанието на БГ-Фантастика да остане винаги свободно.

Вижте също Авторско право, Разрешения за ползване на материали и Свободни ресурси, достъпни в Интернет.

Безпристрастност

БГ-Фантастика трябва да представи информацията по най-безпристрастния начин. Целта не е да се пишат статии, предлагащи най-разпространената гледна точка, а по-скоро да се представят всички гледни точки върху дадена тема, без вземане на страна и най-коректно: това, което наричаме неутрална гледна точка. Ако смятате, че дадена статия е "пристрастна", добавете в началото {{обработка|подобряване на неутралната гледна точка}} (или{{POV}} и обяснете на дискусионната страница на статията защо според вас статията не е неутрална. Такива страници са изброени в Категория:Статии за редактиране.

Уважение към другите сътрудници

Участниците имат различни професии и интереси, и имат най-различни мнения и гледни точки. Уважавайки другите и техните мнения, ние можем да сътрудничим по-ефикасно в изграждането на енциклопедията.

Уважението към другите е повече от уважение на техните мнения; става въпрос, също така, да им се спестят неприятни или трудни задачи, когато е възможно. Например:

  • редакциите на анонимни сътрудници привличат повече подозрение отколкото тези на познатите редактори. Всеки път, когато редактирате анонимно, припомнете си, че това вероятно ще отнеме от времето на няколко сътрудника, които ще прегледат вашите добавки;
  • не забравяйте да добавите отметката "Това е малка промяна" за обикновени корекции на правопис или оформление, непроменящо смисъла на текста. Използвайте голямата промяна само когато редакцията е важна или променя гледната точка на статията. Така ще спестите време на другите редактори, които биха прегледали само големите промени. Бихте могли да укажете в настройките си отметката за малка промяна да е сложена по подразбиране;
  • не забравяйте да добавите кратък коментар на промените ви в полето "Резюме";
  • проверете отново текста си за печатни и граматически грешки; не разчитайте изцяло на другите редактори за това.

Разбира се, спазването на тези примери не е абсолютно задължително. Въпреки това, ако някой участник не желае да спазва никое от тези правила, рискува да е лошо приет от общността.

Уважение към другите сътрудници представлява също избягването на лични атаки, директни или скрити (като "подозрения" за различни грешки). Дори ако сте атакувани така, избягвайте да отговаряте по същия начин, това обикновено влошава положението.

Как са установени правилата?

За да може проектът да започне с някаква база, най-основните правила са взети от проекта Уикипедия, и са набързо приспособени за използване тук. С времето те ще бъдат (или вече са) допълвани с нови правила, или променяни, чрез гласуване.

Важните решения се обсъждат на страниците БГ-Фантастика:Разговори и БГ-Фантастика:Вземане на решения.

За обсъждане на промените в текста, сътрудниците използват "дискусионните страници", а не самата статия.

Някои правила срещат различна степен на одобрение в общността на БГ-Фантастика. Едно често подчертавано правило е: "Ако някои правила ви изнервят или потискат и отнемат желанието ви да участвате, забравете ги и продължете напред". (При тези условия може да е учудващо, че БГ-Фантастика е толкова дисциплинирано и приятно за пребиваване място...)

Как се контролира спазването на правилата?

Важно нещо в БГ-Фантастика е, че вие сте редактори. БГ-Фантастика няма главен редактор или система за контрол на статиите. Вместо това всички участници в енциклопедията взимат активна роля.

Например, всички сътрудници могат да преглеждат създаването и промените в статиите на страницата Последни промени. Всички и всеки може да помогне с препрочитане, поправка на правопис, граматика, стил, форматиране, уикификация, подобряване на неутралността, добавяне на информация, дори пълна ре-организация на статията.

Накратко, всички участници в БГ-Фантастика са едновременно автори и редактори.

Списък на препоръки и правила

Организация на статиите

Енциклопедичност

Взаимоотношения