БГ-Фантастика:Разговори/2007/май

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Леко прекатегоризиране

Ще възложа на Голем изтриването на всички категории с име „Нещо си по име - БУКВА“. Трябва да се оправят около 600–700 статии. Вмъкването на новите категории за сметка на това ще е съвсем лесно (затова и го правим така) — необходимо е само добавянето на съответните категории в шаблоните.

Първите 40–50 редакции на Голем ще ги проверя за грешки и ако всичко е наред, ще го спра и ще го пусна отново след като му се дадат ботски права. — Борислав 09:46, 2 май 2007 (EEST)

Дадени. -- Григор Гачев 15:04, 2 май 2007 (EEST)

Автори-нефантасти

В беседата за списание "Космос" Cromberg постави въпроса за писателите, които вече имат тук статии, но впоследствие се оказва, че нямат фантастични произведения.

Какво ще кажете те да бъдат изваждани от категориите тук, с изключение на Категория: Личности, и да бъдат вписвани в Категория: Автори-нефантасти? Така хем опазваме БГ-Фантастика максимално чиста, хем не изхвърляме положен труд. -- Григор Гачев 21:59, 4 май 2007 (EEST)

Направих Категория: Нефантасти. -- Григор Гачев 23:23, 18 май 2007 (EEST)

Излишни <pre>

Страниците бъкат от излишни <pre>-та, които развалят изгледа. Да е имало промени в софтуера наскоро? — Борислав 10:19, 14 май 2007 (EEST)

Имаше. Ъпгрейдвах MediaWiki до 1.10.
Започнах в неделя през нощта, за да е абсолютно сигурно, че няма кой да ме откъсне и накара да зарежа работата на средата през нужните за ъпгрейда 15 мин... Приключих току-що. Господ спи, Мърфи - никога...
И май има бая ровене, докато преводът на български заприлича на нещо... -- Григор Гачев 16:26, 14 май 2007 (EEST)
Ако става дума за съобщенията в именно пространство МедиаУики, аз съм доброволец да помагам - това беше едно от нещата, с които се занимавах в Уикипедия. --Nightstalker (беседа) 16:39, 14 май 2007 (EEST)
С огромно удоволствие. :-) -- Григор Гачев 17:28, 14 май 2007 (EEST)
Относно превода. От януари тази година (не помня коя версия се води, но е под 1.10) се предпочита прякото ползване на езиковия файл. Съобщенията от именното пространство МедияУики се ползват само в случай, че е необходима някаква промяна на стандартния текст. Преди месец изтрих почти всички съобщения в българските проекти на Уикимедия, остана само Уикипедия. Тук също е добре да ги изтрием и да ползваме езиковия файл. — Борислав 18:38, 14 май 2007 (EEST)
Впрочем, интерфейсните страници тук вече са били изтрити при ъпгрейда. Останали са само тези, които са били редактирани от хора. — Борислав 11:52, 15 май 2007 (EEST)
Казвай с какво да помогна за целта. -- Григор Гачев 16:41, 15 май 2007 (EEST)
И не само преводът. Тоя "релийз" май по-скоро на пре-алфа избива... -- Григор Гачев 16:27, 14 май 2007 (EEST)

Ъпгрейд на MediaWiki до 1.10

Имаме си вече (почти изправно) работещо MediaWiki 1.10. Към него влизат разширенията Cite (честито, Интери! :-) ), Footnote, NewestPages, PageCSS, ParserFunctions, SpecialLastUserLogin, SpecialRenameUser, Inputbox и Poem. За съжаление, засега се налага да не пускам Geshi - чупи системата. Ще се пробвам да добавя StringFunctions, но не гарантирам успех. -- Григор Гачев 17:38, 14 май 2007 (EEST)

Браво! Блъдъря! :-) --Intery 20:25, 14 май 2007 (EEST)

(Допълнение: StringFunctions - добавени, засега като че ли успешно. Ако всичко е наред, ще можем да си обработваме интелигиентно в шаблоните книги и издания с по много автори и линкове в имената, и пр. -- Григор Гачев 17:45, 14 май 2007 (EEST))

(Още допълнение - подсилих нещата и с LoopFunctions. На пръв поглед като че ли не се виждат проблеми. Ако смятате, че може да е нужно още някое разширение, казвайте. -- Григор Гачев 17:56, 14 май 2007 (EEST))

Wikilink list

Направих опит да напиша шаблон, който взема списък от имена (или каквото), тип "име1, име2, име3", без значение дали са уикилинкнати, или не, и го изобразява с уикилинкове (име1, име2, име3).

Дотук нещата са успешни. Когато се опитах обаче да добавя представки и наставки за елементите (полезно, ако искаш да имаш например Категория: Произведения - име1), ударих на камък. За да стане истински добре, трябва да изчистя паузите след запетаите в изходния списък, а не успявам. Всички функции за триенето им се бъгват, каквито и хитрости да пробвах. Сега ефектът е, че между представката и името задължително има по една пауза (за първото име в списъка я няма, или по-точно в момента съм го направил да я има, за да е консистентно и поне малко използваемо). За много неща така е ОК, но не за всичко.

На път съм да седна и да си напиша собствено разширение за MediaWiki. :( Ако някой има някакви идеи, да казва. -- Григор Гачев 16:49, 16 май 2007 (EEST)

Към момента имаме що-годе работещи Шаблон: wikilink_list и Шаблон: wikicategory_list. Изпробвани са в Шаблон: Инфокутия книга. Очаквайте да е по-бъгаво и от Windows, но да е доста по-малго бъгаво от парсера на MediaWiki. Имената на авторите и жанровете в тази инфокутия вече се уикилинкват сами. Автоматично вписва статията в категории "Издания - (автор)", "Издания - (жанр)" и "Издания - (тип издание)"; работи коректно с изброени по няколко автора и пр., разделени със запетайки. Единствено издателството трябва да се вписва на ръка като отделна категория. (Някой да има мерак да изчисти и този проблем? :-) )
Също, Шаблон: Инфокутия вложка преводач вече автоматично вписва статиите в категории за преводачи от и на езиците, които са посочени в нея. А пък изброените жанрове се уикилинкват автоматично.
Ако на някой му се оправят и други инфокутии, да заповяда. Ама да внимава - една пауза в повече или по-малко тук или там често скапва всичко... :-) -- Григор Гачев 19:00, 16 май 2007 (EEST)
Добавка: Хванах си бъг - Шаблон: wikicategory_list подрежда авторите не по име за категории, а по име на статия (не получава името за категориите). Твърде капнал съм в момента, за да го мисля как ще стане - ако някой е готов да приеме предизвикателството, нека се пробва. -- Григор Гачев 02:10, 17 май 2007 (EEST)
Още добавка - Шаблон: Инфокутия произведение вече добавя автоматично категориите "Произведение - (име на автора)" и "(тип произведение) - (жанр)". Ако забележите места, на които не работи коректно, драснете ми. -- Григор Гачев 21:46, 17 май 2007 (EEST)
Продължение на одисеята - добавих и разширението Variables, но и то не можа да ми помогне. -- Григор Гачев 23:23, 18 май 2007 (EEST)

Специални:Версия

Има някакъв проблем със Специални:Версия. При мен е изцяло празна. Само заглавието Версия се вижда. — Борислав 20:19, 18 май 2007 (EEST)

При мен също. Трябва да излезе версията на МедияУики ли? -- Григор Гачев 23:23, 18 май 2007 (EEST)
Да. Заедно с краткото описание на лицензните условия плюс списък на разширенията. — Борислав 09:10, 21 май 2007 (EEST)

Нови функции на инфокутиите

Повечето инфокутии вече автоматично слагат категориите, които биха могли да се изведат логично от въведеното в тях. (Изключение е примерно Шаблон: Инфокутия книга - досега не съм измислил начин от уикилинк да се извади само сочената статия, и по-точно как това да се направи със списък изброени линкове - с един знам как.) Останалите инфокутии ще прегледам в течение на следващите няколко дни, и ще им добавя тези възможности. Удобството е голямо (ако не вярвате, изредактирайте 20-30 статии без кутии и категории, и ще го оцените).

Един проблем, който съм забелязал, е че тагове от типа на <br /> в списъците на инфокутиите (примерно на жанрове, автори и пр.) стряскат Шаблон: wikilink_list и Шаблон: wikicategory_list, както съм ги написал. Принципно могат да се допишат така, че да заобикалят този проблем, но ще станат по-тромави: според мен по-добре ще е тези тагове да се почистят от инфокутиите, в които ги има.

Друг проблем е, че вложките за инфокутии не получават параметъра "име-категории", и съответно подреждат в категорията статиите просто по името им. Може този параметър да се вписва изрично за всяка вложка, но ще е отвратително грозно решение. Друг вариант е името на статията да се редактира вътре в шаблона, и последната дума да се мести отпред, но в някои случаи се получават нежелани и смешни резултати.

Трета възможност би била имената на личността да се вписват не пряко в инфокутията, а във вложка - тя ще може да предаде (с помощта на Variables) този параметър на другите вложки. Вместо както досега, инфокутията за личност ще изглежда примерно така:

{{Инфокутия личност
| име           = {{Инфокутия вложка имена
  | име           = 
  | име-оригинал  =
  | име-категории =
}}
| описание      =
| портрет       =
...

Тук проблемът е, че трябва да се преправят около 800 статии за личности. Предполагам, че Потребител: Голем би могъл да помогне (чакам мнението на Потребител: Борислав). Бих бил благодарен и за други мнения. -- Григор Гачев 23:23, 18 май 2007 (EEST)

Не ми стана ясно защо е нужна нова вложка за имената. — Борислав 09:55, 21 май 2007 (EEST)
Не съществува начин инфокутията да предаде име-категории на вложките (техният контекст се изпълнява преди този на инфокутията, тя получава резултата от изпълнението им). Оттук нататък, за да подреждат в слаганите от тях категории статията коректно, трябва или име-категории да се попълва за всяка вложка отделно (гнус), или то да им се предава като променлива на Variables, от по-рано изпълнен контекст (напр. този на вложка за имена). Ако ти хрумва по-добро решение, очаквам го с нетърпение. -- Григор Гачев 14:47, 21 май 2007 (EEST)
Е, щом парсера работи отвътре навън, значи ще го правим с вложка за имена. Сигурно следващата седмица ще се заема с преработката на инфокутиите. — Борислав 10:30, 22 май 2007 (EEST)
ОК. Ще направя необходимите шаблони и ще ги сложа в моето пространство. (Очаквам идеи и критики по тях.) Когато се заемеш с преработката, просто местиш шаблоните. -- Григор Гачев 23:10, 22 май 2007 (EEST)
Реших да направя една проба и ето го резултата. Мисля първо да счупя всички статии и след това да преместя новите шаблони, ама не съм сигурен дали това е по-малкото зло. — Борислав 22:06, 5 юни 2007 (EEST)

Пак за курсиви и кавички

Калин е прав — не можем да си измисляме нови правила за писане. Отново призовавам да не слагаме заглавията на произведения и книги едновременно в кавички и в курсив. --Intery 20:25, 20 май 2007 (EEST)

Корекции в правилата за гласуване

Днес поподредих малко правилата, и реших, че са поостарели. Смятам да предложа следните корекции и допълнения:

  • Да се укаже кой има право да иска гласуване (всеки регистриран потребител)
  • При изтичане на срока на гласуване всеки да има правото да го приключи (сега е разрешено само на админи)
  • Правило "един човек - един глас", независимо колко сметки може да има тук човекът. При подаване на гласове от различни сметки, ако има сериозни основания да се предполага опит за двойно гласуване, а не просто грешка или разсеяност на гласуващия, се анулират всички подадени от него гласове, и злоупотребилият се предлага за забрана за редактиране за едномесечен период.
  • Правилото за загуба на администраторски права при повторен провал в одобрение на спешни действия да важи за определен период след първия провал - напр. 1 година.
  • При гласуване на предложения относно редактор (наказания, администраторски права и т.н.), предлагащият и предлаганият нямат право на глас.
  • Подадените гласове да се смятат за валидни само ако към момента на подаването на гласа редакторът има право на редакции, освен ако в условията на гласуването не е разрешено гласуване и на лишени от редакторски права, на нови потребители и/или на нерегистрирани редактори.
  • Кой има право да гласува, и при какви условия: За всяко гласуване поставилият нещата за гласуване може да обяви условия, които не променят духа на официалните. Ако е нужно, се прави кратко предварително гласуване дали съответното условие променя духа на официалните; мнозинството за него е същото като официалното за този тип гласуване.
  • Регистрираните редактори на уикито да имат право със 75% мнозинство при гласуване да:
    • лицензират уикито и по други начини освен основния
    • позволяват допускане в него и на съдържание под други свободни лицензи
  • Да се гласува утвърждаване на "Публикации в Интернет" като раздел на "Издания"; да се обсъди обявяване на "Фантастика/Нефантастика" като над-, а не подраздел на езиците в "Издания".
  • Да се позволи въвеждане в уикито на материали и от Public Domain и лицензите CC-BY, CC-BY-SA. (Това засега не е наболяло, но на по-късен етап може да е полезно.)

Очаквам мнения и още предложения. -- Григор Гачев 00:31, 25 май 2007 (EEST)