Редактиране на „БГ-Фантастика:Разговори/2007/март“

Направо към: навигация, търсене

Внимание: Не сте влезли в системата. Ако направите редакция IP-адресът Ви ще бъде публично видим. Ако влезете или си създадете акаунт, редакциите Ви ще бъдат свързани с потребителското Ви име, заедно с други преимущества.

Редакцията може да бъде върната. Прегледайте долното сравнение и се уверете, че наистина искате да го направите. След това съхранете страницата, за да извършите връщането.
Текуща версия Вашият текст
Ред 162: Ред 162:
 
::: Ами, тази страница е точно за това - разговори. {{)}} -- [[Потребител:Григор Гачев|Григор Гачев]] 17:51, 13 март 2007 (EET)
 
::: Ами, тази страница е точно за това - разговори. {{)}} -- [[Потребител:Григор Гачев|Григор Гачев]] 17:51, 13 март 2007 (EET)
  
== Как да ги категоризираме? ==
+
No qseuiton this is the place to get this info, thanks y'all.
 
 
Кажете ми как са категоризирани статиите ''Фантастика'' и ''Фентъзи'', за да сложим там и ''Диаболизъм'', и ''Еротична фантастика''... Все нещо трябва да измислим по въпроса. --[[Потребител:Sol lam|Sol lam]] 15:44, 18 март 2007 (EET)
 
:: Изглежда никой не го е еня за това, щото са сложени преди 2 месеца и не са кой знае колко допълнени (да не кажа хич). Набляга се най-вече на "Произведено в България", а на общите неща, пак свързани с фантастиката, се отделя - според мен - пренебрежително малко внимание. Но нещата ще се оправят... някой ден.--[[Потребител:ВТодоров|В.Тодоров]] 16:09, 18 март 2007 (EET)
 
 
 
: Вени, да? Мен ме е еня, но не се чувствам готова да пиша по тия статии, по-точно - за мен все още има неизяснени неща. А и почнах да разглеждам мнения из форумите, но първо гледам да понапиша за нещата, които съм взела да чета и въвеждам (от библиотеката са и не ми се ще да прекалявам). Ето - сега конкретно се интересувам и очаквам конкретни предложения. Не зная теорията на жанровете ще ли някога да се оправи, аз лично днес реших, че щом за научна фантастика и фентъзи е ясно, че са жанрове, не ми пука и съм готова и диаболизма да пиша жанр, стига да не стои като сираче и някак извън катигориите самотен... И чак тогава забелязах, че и те нямат категории. --[[Потребител:Sol lam|Sol lam]] 18:44, 18 март 2007 (EET)
 
 
 
:: За ваше успокоение ще споделя, че ''изобщо'' не е ясно, че "фантастика" и "фентъзи" са жанрове - просто тук така сме решили да ги наричаме за удобство. ("Жанровете", доколкото знам, са прозата, поезията и драмата. Не че наистина ми пука. ;)
 
 
 
::: Да вметна, че за ''научна фантастика'' и ''фентъзи'' си е съвсем ясно, че са жанрове. За ''еротична фантастика'' - че е поджанр, който може да е прикрепен към ''научната'', ''фентъзито'', ''бойната'' или ''милитъри-фантастиката'' (тук например трябва да ми каже някой сведущ приет ли е един от двата термина на български), или към някой друг жанр. ''Прозата'', ''поезията'' и ''драмата'' не са жанрове. Те са литературни родове и се наричат ''епос'', ''лирика'' и ''драма''. Тук изобщо не става дума за автори, става въпрос за теория на жанровете, както и за това, че статиите стоят извън всякаква категоризация в момента, макар да са в уикито. И че диаболизмът се различава от тия жанрове. Пример: не можем символизма да наречем жанр. Това са направления, свързани с хора, които са работили заедно, правели са литературни кръгове, имали са общи идейни платформи, списания, в които са издавали, дори западни автори, на които са подражавали и са славели като свои кумири. Сега къде трябва да се слагат - в ''Изкуствознание/Жанр'' ли? --[[Потребител:Sol lam|Sol lam]] 19:37, 19 март 2007 (EET)
 
 
 
:: Конструктивният извод: Венци, Свет, пишете самите статии, пък с времето ще се избистри как да ги категоризираме. (Все едно категоризацията придава допълнителен смисъл... ама айде да не се разбеснявам съвсем.)
 
:: (Еротичната фантастика е поредният пример за хибрид, като криминалната фантастика, фантастичният трилър, фантастичният уестърн - половината романи на Майк Резник, да кажем - и т.н. Моето усещане е, че тя не е равностойна на фантастиката и фентъзито, за да попадне в една категория с тях. За диаболизма не мога да кажа, не го познавам. По-силното ми усещане е, че ако авторите на тия хибриди се бяха чудили къде ще им ги категоризират, щяха ли да ги напишат изобщо? Действайте малко по-смело и разчупено, молим ви се. За хора с фантастично мислене, направо се излагаме.) --[[Потребител:K.|k.]] 22:41, 18 март 2007 (EET)
 
::: Ти май имаш нещо против еротичната фантастика, А?--[[Потребител:ВТодоров|В.Тодоров]] 22:54, 18 март 2007 (EET)
 
:::: *пауза на шокирана застиналост, последвана от гръмовен смях*
 
:::: Свет, ти ли ще го светнеш или аз? :) --[[Потребител:K.|k.]] 23:29, 18 март 2007 (EET)
 
::::: А, не, това си е твое, [[Потребител:K.|k.]], аз не посягам, към правото ти де, и не ще ти отнема това удоволствие... Както решиш - така направи. Давай, ти си на ход!:) --[[Потребител:Sol lam|Sol lam]] 19:22, 19 март 2007 (EET)
 
  
 
== Български фантастични ВАЯНИЯ ==
 
== Български фантастични ВАЯНИЯ ==

Моля, обърнете внимание на това, че всички приноси към БГ-Фантастика се публикуват при условията на Лиценз за свободна документация на GNU 1.3 или по-нов (за подробности вижте БГ-Фантастика:Авторски права). Ако не сте съгласни вашата писмена работа да бъде променяна и разпространявана без ограничения, не я публикувайте.

Също потвърждавате, че вие сте написали материала или сте използвали свободни ресурсиобществено достояние или друг свободен източник. Ако сте ползвали чужди материали, за които имате разрешение, непременно посочете източника.

Не публикувайте произведения с авторски права без разрешение!
Отказ | Помощ за редактиране (отваря се в нов прозорец)