Виртуален университет Арменелос

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Някога отдавна, в древни времена, сред вълните на океана се намирал прекрасният остров Нуменор, подарък за хората от Валарите. Велик бил Нуменор, и прекрасно било всичко, що творели нуменорците. Мъдри и дълголетни, с радост трупали и съхранявали познанието за себе си и своя свят.
И в Града на Кралете те издигнали прекрасен Дом на Знанието и го нарекли университет Арменелос - място за всички онези, които желаят да дадат и получат знание, чиито живот е посветен на науката, които са жадни за познание и любопитството към целия всемир ги кара да търсят отговори.
Armenelos-web.jpg

Идея и цел

Университетът Арменелос е виртуален университет, посветен на фантастичната литература и най-вече на творчеството на английския учен и писател Дж. Р. Р. Толкин. Представлява съвместен проект на Българското Толкин общество – клуб Рин Еннор, Толкин клуб към dir.bg, БГ Толкин Форум, клуб Валарома и други сродни организации на почитателите на Толкин в България.

Целта на Арменелос е да помогне на хората, които се интересуват от творчеството на Толкин, да оценят и вникнат по-дълбоко в неговите творби, работейки съвместно над въпросите, заложени във „Властелинът на пръстените“, „Хобитът, или дотам и обратно“ и другите популярни и по-малко известни произведения на писателя. Тази цел се реализира главно чрез сайта на университета, в който посетителите могат да учат и работят.

Мотото на университета е: Наблюдавай, разбирай, обичай - Арменелос!

Описание

Участието в университета е безплатно. „Студентите“ сами избират факултетите, в които желаят да участват. Те получават учебни кредити за успешно завършване на всяка записана дицсицплина и на базата на натрупаните кредити преминават в по-горен курс. Подробно описание на системата има в секцията „Често задавани въпроси“.

Учебната работа може да взема следните форми:

  • преводи
  • тематични разработки
  • участия в конкурси (за фотография, есета, рисунки)
  • творчески изяви (например рисунки, вдъхновени от Толкин)

Готовите преводи и разработки се предоставят за свободен достъп на всички почитатели на Толкин. Могат да бъдат открити в килерите на форумите по факултети.

Арменелос предлага курсове и по лингвистика, кулинарство и оръжейни уъркшопове, вдъхновени преди всичко от творчеството на Толкин.

Секции на сайта

Календар

Съдържа информация за предстоящи курсове.

Факултети

Всеки Факултет се състои от три части:

  • Катедра - представя предмета, с който се занимава Факултетът
  • Програма - там се обявяват разработваните през годината теми
  • Аудитория - съдържа дискусиите по поставените вече въпроси

В Онлайн Толкин университет Арменелос си имаме следните раздели:

АДМИНИСТРАЦИЯ:

1). Деканат е мястото, където се обявяват учебните планове на отделните факултети и студентите за всяка учебна година.

2). Често Задавани въпроси пък е мястото, където ако нещо не ти е ясно по т. нар. техническа част, чудиш се къде да пуснеш някоя тема, или да зададеш въпрос - ще ти отговорят на драго сърце. Тук уютно са се сгушили Правилникът на университета - [1], Фотоалбумът на Арменелос, повече за учебната година и кредитите, какво представляват моливчетата и други симпатичности.

3). Клуб Арменелос е мястото, където можеш да получаваш отговори на въпроси от Екипа на Арменелос, да пускаш теми, които не са свързани или пък са свързани с творчеството на Джон Р. Р. Толкин.

Факултети:

1). НАЧАЛЕН КУРС - воден от Beren Erhamion - [2] е мястото, където всеки може да получи знания по творчеството на Толкин, без да се притеснява, че е позабравил.

2). TOЛКИНИСТИКА - се води от Gandalf The Grey [3] и firefox [4] и тук бистрим въпроси около личността на професор Джон Р. Р. Толкин, пишем есета как творчеството му е навлязло в нашия свят и го е променило завинаги - при някои по-малко, при други повече, но със сигурност е оставило отпечатък по един вълшебен начин.

3). ЛИНГВИСТИКА - се води от Аданедел - [5] и Страйдър [6]. Тук може да бъде открит курс по Куеня и Синдарин.

4). „ИСТОРИЯ“ се води от Рохерин [7]. През 2007 г. са разглеждани Айнурите и какво могат да правят те, а също и подробна хронология на Втората епоха, заедно с подробни карти. Но това далеч не е всичко...

5). „КУЛТУРОЛОГИЯ“ - се води от Естел [8], а подразделът „МИТОЛОГИЯ“ от Fairy.

6). „ФИЛОСОФИЯ“ - но не по-малко и във Философския факултет, воден от Helen.

7). „ИЗКУСТВА“ - тук е толкова спокойно, изпъстрено с най-различни рисунки, снимки, карти и чудеса.

8). „ОБЩОУНИВЕРСИТЕТСКИ РАЗРАБОТКИ“ - тук се получава нещо като междуфакултетно сътрудничество. Например: [9]

РАБОТИЛНИЦА:

1). „ГИШЕ НА ПРЕВОДАЧА“ - водено от Ия - [10], където се приемат не просто поръчки, ами особени и необикновени поръчки. Всеки може да помогне с познания по език и така заедно да правим чудесата достъпни и на български.

2). „ПОДЗЕМИЕ“ - тук се вихрят Грахче - [11] и майстор Самознай - [12]- създатели на Черния портал - [13], и водещи курс на Черната реч - UZG-BURGULU-OB: )

Палантир

Съдържа информация за участниците в сайта - Деканите, студентите и пр.

Летописи

Съдържа историята на българското Толкин общество и много снимков материал.

Кампус

Съдържа няколко подраздела:

Библиотека

Събира и съхранява:

  • разработки на участници в Арменелос
  • произведения на литературата и изкуството, свързани с творчеството и личността на Дж. Р. Р. Толкин
  • лично творчество на почитатели на Толкин, свързано с него или творбите му (текстове - музикалните произведения и рисунките са в други раздели на Кампуса).

Галерия

Излага рисунки от почитатели на Толкин.

Музикална зала

Представя български музикални творби по мотиви от Толкин.

Оръжейна зала

Посветена е на оръжията от света на Средната земя.

Деканат

Тук могат да се поставят въпроси или предложения. Пак тук посетителят може да се регистрира като „студент“.

Помощ

Повече информация за устройството на Арменелос.

Външни препратки