Емил Коралов

От БГ-Фантастика
Версия от 12:21, 23 ноември 2011 на 109.230.216.60 (беседа) (Самостоятелни издания)
Направо към: навигация, търсене
Емил Коралов
(Емил Дончев Станчев)
писател

Биографични данни:
Роден на: 2 ноември 1906 г.
Роден в: с. Славотин, Област Монтана
Починал на: 29 юли 1986 г.
Починал в: София

Писател:
Творчески период: 1926 г. -
Псевдоним(и): Емил Коралов
Жанр(ове): научна фантастика

Емил Дончев Станчев (по-известен под псевдонима Емил Коралов) e писател, известен с научно-фантастичните си произведения за деца.

Биография

Роден на 2 ноември 1906 г. в село Славотин, Михайловградско. Родители: Донка и Дончо Станчеви, Вършец, участници в Септемврийското въстание. Брат - Лъчезар Станчев, поет. Съпруги: Милка Петрова-Коралова, писателка и след смъртта ѝ - Иванка Митева - оперна певица. След гимназията завършва германска филология в СУ.

През 1920-те и 1930-те издава литературния ежеседмичник „ЛИК“. От 1933 г. до 1947 г. заедно с брат си Лъчезар Станчев е издател-редактор на популярния вестник с библиотека „Весела Дружина“, където публикува първите български фантастични и остросюжетни романи за деца и юноши (основни герои са Жари и Морското момиче и техните летящи столчета в Страната на слънцето). По-късно работи като редактор в издателство „Народна младеж“.

В литературата дебютира като реалист, със стихове и с повести, описващи живота на съвременния (му) град. Популярен става обаче с фантастичните си произведения. Повестта Непобедимите, с която дебютира в научната фантастика през 1933 г., поставя началото на първия сериал в българската научно-фантастична литература. Последват я над 30 романа и повести за деца и юноши. Най-популярни сред тях са циклите за Жари и Морското момиче, и за приключенията на Ален. Произведенията му описват приключения на морското дъно и на други планети, в бъдещето и сред необичайни изобретения.

Умира на 29 юли 1986 г. в София.

Приноси към фантастиката

Автор е на първите български научно-фантастични книги за деца и юноши, и на първите български научно-фантастични сериали.

Произведения

Фантастика

Цикли

Романи

Повести и новели

Разкази

Публикации

На български език

Фантастика

Hallelujah! I ndeeed this—you're my savior.

Нефантастика

Стихове

Източници

  • („Болгария фантастическая“, стр. 1)