Разлика между версии на „Илия Йовчев“

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
(Дати раждане смърт; добъвки към биографията)
м (малко уикилинкове)
Ред 38: Ред 38:
 
== Биография ==
 
== Биография ==
  
Роден е на 12 февруари 1850 в Сливен. През [[1870 г.]] е студент в Ню Йорк. Успоредно с учението започва да пише и публикува в американски вестници и става първият български журналист в Новия свят. Занимава се също с театрална дейност. В България се връща през 1875 г., след което работи като учител в Сливенската гимназия. Кратко време е директор на Народната библиотека в Пловдив. Към края на живота си заминава отново в Америка, където се занимава отново с журналистика.
+
Роден е на [[12 февруари]] [[1850 г.]] в Сливен. През [[1870 г.]] е студент в Ню Йорк. Успоредно с учението започва да пише и публикува в американски вестници и става първият български журналист в Новия свят. Занимава се също с театрална дейност. В България се връща през [[1875 г.]], след което работи като учител в Сливенската гимназия. Кратко време е директор на Народната библиотека в Пловдив. Към края на живота си заминава отново в Америка, където се занимава отново с журналистика.
  
Умира в САЩ на 28 юли 1907 год.  
+
Умира в САЩ на [[28 юли]] [[1907 г.]]
  
 
{{секция-мъниче}}
 
{{секция-мъниче}}

Версия от 14:18, 17 март 2007

{{{лични}}} {{{координати}}} {{{био}}} {{{дейности}}}

Илия Стоянов Йовчев е автор на първия български научно-фантастичен роман.

Биография

Роден е на 12 февруари 1850 г. в Сливен. През 1870 г. е студент в Ню Йорк. Успоредно с учението започва да пише и публикува в американски вестници и става първият български журналист в Новия свят. Занимава се също с театрална дейност. В България се връща през 1875 г., след което работи като учител в Сливенската гимназия. Кратко време е директор на Народната библиотека в Пловдив. Към края на живота си заминава отново в Америка, където се занимава отново с журналистика.

Умира в САЩ на 28 юли 1907 г.

Тази секция е мъниче. Можете да помогнете на БГ-Фантастика, като я разширите.

Произведения

Фантастика

Романи

Издания

На български език

Фантастика

Самостоятелни издания