Клуб 21 век

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
21 век

Координати: Градски младежки дом, Пловдив, България
Основатели: Николай Близнаков
Основаване: 1977 г.
Закриване: 1989 г.

Клуб 21 век е клуб на любителите на фантастиката от гр. Пловдив.

История

Един от най-значимите през периода на социализма клуб на любителите на фантастиката. Оглавяван е от Николай Близнаков. Създаден през 1977 г., той паралелно със софийския клуб „Иван Ефремов“ е център на клубното движение в страната.

Николай Близнаков посреща руски фантасти

Не случайно три от четирите национални фестивала на фантастиката, прогностиката и евристиката са проведени в Пловдив. Тези фестивали се превръщаха в крупно културно събитие, не само за града но и за цяла България. Клуб 21 век е разполагал с голямо помещение на две нива обзаведено от клубните членове като звездолетна кабина, пулт за управление.

Специален патент на клуба и неговите активисти, са „Космомаратона“ и Евристичните състезания. Към него е изграден „Център за въображение и творчество“, където се прилагат методиките на Алтшулер, Амнуел, Де Боно и др. Проведен е „Експеримент 2001 - живот в бъдещето“. Две театрални постановки на НФ пиеси, радиовикторини, телевизионни състезания и уникалното социологическо изследване за ролята на научната фантастика в представите за бъдещето.

Клубът прекратява съществуванието си през 1989 г., когато Н. Близнаков става депутат във Великото народно събрание.

Награди

1989 г.- награда за клубна символика (плакати, значки, фанелки)на Конвент Соцкон-89


Източници