Николай Рьорих

От БГ-Фантастика
Версия от 17:32, 7 юли 2011 на Ботчо (беседа | приноси) (Форматиране и подреждане)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене
Николай Рьорих
художник, пътешественик, писател и обществен деец

Биографични данни:
Роден на: 5 октомври 1874 г.
Роден в: Санкт Петербург, Русия
Починал на: декември 1947 г.
Починал в: Индия

Николай Рьорих е световноизвестен художник, пътешественик, писател и обществен деец.

Роден е на 5 октомври 1874 г. в Петербург, Русия. Завършва Художествената академия и Петербургския университет — специалност право. Бързо спечелва слава на оригинален художник със самостоятелни изложби в Русия, Европа, Америка и Индия. Академик от 1909 г., председател на сдружението „Мир исскуства“ и др. Интересът към руската и световната история и култура го формират като професионален археолог (ръководи секция в Императорското археологическо дружество, вицепрезидент на Американската археологическа асоциация и др.) и пътешественик, организирал многобройни експедиции в Америка и Азия. Почива през декември 1947 г. в Индия.

Написал е над 20 книги и 600 очерка.

Нарисувал е над 7000 картини, като около 400 са в България, в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Людмила Живкова организира през 1978 г. „Година на Рьорих“ и голяма изложба на негови картини. През 1979 г. тя провежда първата „Асамблея «Знаме на мира»“, която е инициирана от философско-етичните идеи на семейство Рьорих.

Неговото космическо по мащаб творчество вдъхновява много български художници и писатели, като Николай Райнов, Борис Георгиев, Васил Стоилов, Лили Димкова и др.

През 1993 г. е създадено Българско сдружение „Рьорих“, а по-късно и Клуб „Приятели на Рьорих“ с председател Тодор Ялъмов.

В клуба от 1999 г. се провеждат вечери на българската фантастика, на руски и български космисти, организират се изложби съвместно с Клуб фантастика „И. Ефремов“ („Жул Верн и България“, „155 г. българска фантастика“, „Ефремов и България“ и др.).