Подходящата грижа

От БГ-Фантастика
Версия от 20:37, 19 март 2020 на А.Славов(Sferoidi) (беседа | приноси) (Публикации)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене
Подходящата грижа
Автор(и): Григор Гачев
Първо издание: 2009 г.
Жанр(ове): научна фантастика, хумористична фантастика
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Подходящата грижа“ е разказ в жанра хумористична фантастика от Григор Гачев.

Сюжет[редактиране]

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Малката Мими се е сдобила със Снупи - странен домашен любимец, подобен на живо парче зелено желе. Уплашените нейни баща и майка се досещат, че има нещо общо с извънземните и тяхната база наблизо. Опитват се многократно да премахнат Снупи, без успех. Скрояват клопка на правителствен служител, за да го принудят да ги свърже с извънземните. Нещото се оказва наистина извънземно творение - псевдобиологичен вид, създаден много отдавна от изчезнала свръхраса, като домашен любимец. За щастие, напълно безвреден.

Родителите се успокояват (особено когато извънземните им дават огромна финансова компенсация), но Снупи започва да линее, въпреки че опитите да го премахнат са престанали. Извънземните обясняват, че за съществуването му е необходимо грубо третиране. Цялото семейство започва да излива емоциите си върху него, когато се ядоса, и това му се отразява чудесно. До степен той един ден внезапно да се раздели на двама любимци.

Подмамен от спомена за компенсацията, повиканият спешно правителствен служител се свързва с извънземните, и предлага той да вземе Скуби - вторият любимец. Естествено, не получава компенсация, тъй като сам го е поискал. Но може би не е загубил твърде много - видът е създаден, за да обучава стопаните си (и най-вече децата им) да бъдат агресивни и пробивни.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]


На руски език:[редактиране]

Външни връзки[редактиране]