Разлика между версии на „Потребител беседа:Борислав“

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
(Спамботове)
(Спамботове: благодаря)
Ред 114: Ред 114:
  
 
:: За бота: по последните промени за последните N часа вади кои страници са променяни. По списъка им проверява последните им редакции, за същите N часа, от последни към първи. Всяка редакция се анализира дали съдържа спам (анализ на текста, айпито засега не го взимам предвид). Първата, която мине филтъра, се пише обратно като безспамна; ако всички не го минат, страницата се трие. -- [[Потребител:Григор Гачев|Григор Гачев]] 19:30, 9 април 2010 (UTC)
 
:: За бота: по последните промени за последните N часа вади кои страници са променяни. По списъка им проверява последните им редакции, за същите N часа, от последни към първи. Всяка редакция се анализира дали съдържа спам (анализ на текста, айпито засега не го взимам предвид). Първата, която мине филтъра, се пише обратно като безспамна; ако всички не го минат, страницата се трие. -- [[Потребител:Григор Гачев|Григор Гачев]] 19:30, 9 април 2010 (UTC)
 +
 +
::: О-о, благодаря ти за хубавите разяснения. Предположих, между другото, че си захванал нещо с бота, защото ми се видя подозрително затишието след само две изтрити страници. :-) Но не се притеснявай, мухите пак ще накацат.
 +
::: А знаеш ли що за спам е това? Напълно произволни и неработещи адреси. Да не би да търсят уикита, в които този спам ще се задържи, за да ги засипят с истински адреси? В такъв случай сегашните адреси вероятно съдържат информация за времето си на създаване. — [[Потребител:Борислав|Борислав]] 20:37, 9 април 2010 (UTC)

Версия от 23:38, 9 април 2010

Тук можете да ме заговорите. Най-лесно става чрез долната връзка.

Добре дошъл?

Здравей, радвам се да те видя :D --Спас Колев 11:28, 20 декември 2006 (EET)

Много, много, много добре дошъл си! :-) Чувствай се като на място, където би искал да бъдеш, прави когато и каквото ти се прави, изобщо - помагай на принципа "както ми е кеф". :-) -- Григор Гачев 14:20, 20 декември 2006 (EET)

Ами, добре заварили! ;) --Борислав 11:22, 21 декември 2006 (EET)

Категории с ключове на латиница

Здрасти, забелязах, че от многото работа, която Голем свърши (:-)), са се измъкнали няколко категории, които имат за ключове букви на латиница — например „Разкази по име - S“. След като ги изтрих, се сетих да попитам — да не би да е нарочно?

Освен това ми се струва, че ето тази редакция прави проблем с новелите и приказките — автоматично добавя категориите „Новелаи по име“ и „Приказкаи по име“. Нямам идея какво да се направи. :(

Поздрави, Intery 15:20, 13 май 2007 (EEST)

Да, наистина съм ги изтървал. Тая седмица пак ще ги претърся.
А редакцията е типичен пример за мързеливо програмиране. Ухилен съм Вмъкването на категорията трябва да стане чрез swicth, както го е направил Григор в Шаблон:Инфокутия книгаБорислав 10:06, 14 май 2007 (EEST)

Почистване на стари категории

Ще ти е удобно ли да пуснеш Голем да изчисти остарелите вече категории с буква от статиите? Така ще се измъчим (Интери май вече се измъчи немалко)...

Също, предложи как да направим най-добре побуквени линкове в твърде дългите категории. Начинът от Уикипедия има и недостатъци - дали не можем да измислим как да ги преодолеем? -- Григор Гачев 19:53, 13 май 2007 (EEST)

Само тези четири-пет с ключ от латинска буква съм засичстила, съвсем не бяха много.
Но преди малко видях, че Категория:Издания по име всъщност въобще не са пипани. А, Григоре, след добавянето на автоматични катетории в Инфокутия книга е станала мацаница с категорията издания по автор, защото има препратка — виж например Белият гущер (Издателство Георги Бакалов, 1985). Какво ще го правим? --Intery 20:30, 13 май 2007 (EEST)
Хм, за изданията ще падне здраво мислене. За един автор няма проблем, но няколко трудно ще ги сложим в различни категории, като при това направим имената им и като връзки. Май ще ни е нужно някое красиво разширение. — Борислав 10:16, 14 май 2007 (EEST)
И аз установих същото. За щастие, преди няколко дни излезе официалният релийз на 1.10 - в него има разширен ParserFunctions, който би трябвало да е достатъчен. А лошото е, че е бъгав направо до простотия (ама го установих чак след като го сложих...). И, отделно от това, че мигрирах системата почти ден (всъщност, 15 минути, ама разкъсани на по 1-2 минути между няколкочасови "смъртно-спешни" вопли на роднини, познати и клиенти...). -- Григор Гачев 16:33, 14 май 2007 (EEST)
Аз предложих да ги правим така, значи аз трябва да се погрижа за това. Независимо дали ми е удобно или не. :-) А за съдържанията в категориите съвсем забравих. До няколко дни ще ги копирам от Уикипедия, ако никой не ме изпревари, а после ще ги доизкусуряваме, щом има проблеми. Ще е нужно обаче да кажеш какво точно не е наред, иначе е малък шанса да уцелим недостатъците. :-)Борислав 10:16, 14 май 2007 (EEST)

Заглавие на статия

(първия коментар е преместен от Потребител беседа:Борислав/monobook.css)

Бориславе, извинявай за смешния въпрос, но се уча да попълвам статии - въпрос -

Откъде се определя заглавието на статията? Например направих уж по правилата статията за преводача О. Бояджиев, а е оглавена само Бояджиев. Къде греша?----Розов 10:59, 18 юни 2007 (EEST) Розов 10:53, 18 юни 2007 (EEST)

Има различни начини да започнеш нова статия. Ето един, който ми се струва много лесен.
В навигационното меню (обикновено вляво при графичните браузъри) има поле за търсене. В това поле напиши името на желаната от теб нова статия, например О. Бояджиев, а след това натисни бутона Отваряне. Ако статията вече съществува, тя ще се отвори, в противен случай ще видиш страница със заглавие Резултати от търсенето. В началото ще пише „В БГ-Фантастика не съществува страница с това заглавие. Можете да я създадете.“ Сега, ако щракнеш върху създадете, ще се озовеш на нова страница с празна текстова кутия, в която можеш да въведеш текста на новата статия. След това натискаш Съхранение и статията е готова. — Борислав 19:17, 18 юни 2007 (EEST)
Аз така правя - по лесния начин. Сега разбрах грешката си - питал съм в търсачката "Бояджиев", а е трябвало О.Бояджиев.

Благодаря. --Розов 20:57, 18 юни 2007 (EEST)

Не съвсем. Трябвало е Огнян Бояджиев. :-) -- Григор Гачев 21:24, 18 юни 2007 (EEST)

Запетаи с "освен"

По повод на "Елени на Холда": запетаите около вметнати части с "освен" са по усмотрение на автора - зависят от дължината на логическата пауза. В конкретния случай - май по-добре си е без. --k. 18:18, 12 февруари 2008 (EET)

Ако си прав, наистина е по-добре без тях. Имам спомени, че подобно нещо важи и за „обаче“. — Борислав 00:27, 13 февруари 2008 (EET)
Допитвам се до най-новия правописен на БАН (2006-а) за таквиз неща.
Ако е само̀, "обаче" рядко върви със запетая - и почти никога с две ограждащи. Ако е ползвано като съюз за противопоставяне ("бил тъп, обаче упорит"), си има. За по-специални случаи гледам да проверявам. --k. 01:30, 13 февруари 2008 (EET)
Чудесно, благодаря ти! — Борислав 10:45, 13 февруари 2008 (EET)

Последният ден на ХХІ век

Не разбрах, аз как съм ги написал - не ли с римски? Сега не мога да забележа разликата. --В.Тодоров 11:13, 13 февруари 2008 (EET)

Не, с кирилски беше. Забелязах, че навсякъде пишеш римските цифри с кирилси букви. С каква програма пишеш текстовете?
Просто за информация: в кирилицата има едно „и“, което много прилича на латинското „I“. Мисля, че се ползва само от украинците. Числовата му стойност едно време е била 10. Предполагам, се сещаш за прословутото „Турція ке падне“ и буквената сума 1876 — тук „і“-то участва като 10. Ето малко информация от Уикипедия. — Борислав 11:30, 13 февруари 2008 (EET)
Прав си - пиша ги на кирилица. І - горе дясно при тирето (вдясно от него пък е V - с точката), а Х - главна буква хъ :-) Просто навик, пиша на БДС.

Шаблони и пайпове

Сърдечна благодарност! Вчера се бях заел с това по едно време, ама ме отнесоха спешно надругаде... -- Григор Гачев 12:49, 24 май 2008 (UTC)

Е, няма защо. Ако се натъкнеш и на други проблеми, се обади. — Борислав 13:11, 24 май 2008 (UTC)

Благодарим!

...нали знаeш за какво? :)

От Читанката към Човешката всеки ден ни навестяват гости от поне 10 различни айпита.

Поздрави! --k. 12:16, 28 януари 2010 (UTC)

Чудесно! :-)
Ако се съгласите, можем да сложим и миниатюрни версии на кориците, например 60 на 80 пиксела. Просто да хваща малко повече окото. :-) — Борислав 13:15, 28 януари 2010 (UTC)
Тъкмо ги видях как са станали... страхотни са. Пак благодарим! --k. 20:43, 28 януари 2010 (UTC)
Читанката ХРАНИ! Кудос и осанна! :D
За благодарност тържествено обещаваме да качим всички текстове на изчерпаните ни хартиени книги за свободно сваляне. Засега само "ФантАstika 2007" е на практика изчерпан, но него си го има онлайн така или иначе. Струва ми се, че "Играта" и първото издание на "Последния еднорог" ще са първите кандидати... --k. 08:28, 30 януари 2010 (UTC)
Ъ-ъ, такова, взе да ми става неудобно, най-вече заради нищожното усилие от моя страна, стъпило върху труда на хиляди други.
Като каза „свободно“, обсъждали ли сте освобождаването на вашите книги? Например чрез някой от лицензите на Криейтив Комънс. — Борислав 09:32, 30 януари 2010 (UTC)
Обсъждаме го постоянно. Всъщност в момента чакаме да видим какви приходи ще има от свободното ("плащай колкото и ако пожелаеш") електронно "Слънце недосегаемо", за да решим дали (по-скоро КОГА ;) ще минем изцяло на е-книги. (По приходите се ориентираме има ли шанс творческият екип да не умре от глад... знаеш другата страна на медала.)
Мен лично най ме притеснява все още преобладаващото отношение в Бг - "А... щом е безплатно, значи не си струва". :( Преодолеем ли го веднъж - ще е лесно. --k. 09:57, 30 януари 2010 (UTC)
Мен (като автор ;-) ) още повече ме безпокои почти единодушното отношение в БГ "щом може на аванта, давай на аванта". Но се надявам, че това ще се преодолее с времето. И с много работа от наша страна... :-) -- Григор Гачев 12:50, 30 януари 2010 (UTC)
Гри - мене ми се струва, че хората, изповядващи това отношение, така или иначе не са _нашите_ читатели. Еня ни е, че ще ни четат на аванта - то толкова ще им остане в умовете и сърцата после...
Затова пък много пъти съм бил в ситуация да се чувствам гузно, че натрапвам книга някому, подарявайки я. Затова сега гледам нещата да са така направени, че читателят да трябва да положи някакво усилие, за да стигне до заветната цел. Я парично, я под формата на личен контакт с нас... ей такива.
Работим по въпроса, усилено.
(И имаме да си говорим с теб за отвореното изкуство по принцип... ;) --k. 13:12, 30 януари 2010 (UTC)

Спамботове

Таман довърших модулче за бота за чистене от спам! Сега няма как да го пробвам... :-) -- Григор Гачев 18:24, 9 април 2010 (UTC)

Сериозно? ;-) Скоро пак ще напъплят гадините. Интересно ми е как успяват да се синхронизират така от толкова различни айпи адреси. — Борислав 18:58, 9 април 2010 (UTC)
Я разкажи с какво си го оборудвал. На какъв принцип чисти спама? Може ли да връща няколко последователни редакции от различни айпи адреси? — Борислав 19:11, 9 април 2010 (UTC)
Правят спам-списъци на уикита, дистрибутират ги предварително, пускат атаката по сигнал. Приоритизират уикитата по ниво на защита, като Уикипедия винаги е последна. Така намаляват ефекта на централните блеклистове.
За бота: по последните промени за последните N часа вади кои страници са променяни. По списъка им проверява последните им редакции, за същите N часа, от последни към първи. Всяка редакция се анализира дали съдържа спам (анализ на текста, айпито засега не го взимам предвид). Първата, която мине филтъра, се пише обратно като безспамна; ако всички не го минат, страницата се трие. -- Григор Гачев 19:30, 9 април 2010 (UTC)
О-о, благодаря ти за хубавите разяснения. Предположих, между другото, че си захванал нещо с бота, защото ми се видя подозрително затишието след само две изтрити страници. :-) Но не се притеснявай, мухите пак ще накацат.
А знаеш ли що за спам е това? Напълно произволни и неработещи адреси. Да не би да търсят уикита, в които този спам ще се задържи, за да ги засипят с истински адреси? В такъв случай сегашните адреси вероятно съдържат информация за времето си на създаване. — Борислав 20:37, 9 април 2010 (UTC)