Разлика между версии на „Потребител беседа:Розов“

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
(Атака от вандали)
(Атака от вандали)
Ред 93: Ред 93:
  
 
: Тук нямаш функция блокиране, защото не си администратор. А в Енциклопедия Рьорих, докато не стане екстенжънчето, единственото решение е да пусна Ботчо да чисти и там. Ей сега ще му направя сметка при теб. Дай му права за бот (за да може да работи поне малко пъргаво), и за администратор (за да може да трие страници само със спам на тях, и да блокира спамерите). -- [[Потребител:Григор Гачев|Григор Гачев]] 08:06, 1 октомври 2010 (UTC)
 
: Тук нямаш функция блокиране, защото не си администратор. А в Енциклопедия Рьорих, докато не стане екстенжънчето, единственото решение е да пусна Ботчо да чисти и там. Ей сега ще му направя сметка при теб. Дай му права за бот (за да може да работи поне малко пъргаво), и за администратор (за да може да трие страници само със спам на тях, и да блокира спамерите). -- [[Потребител:Григор Гачев|Григор Гачев]] 08:06, 1 октомври 2010 (UTC)
 +
: Благодаря за предложението, но никой не поддържа Уикито Рьорих. Ако ми дадеш сламка или насочиш как да стане това, ще опитам.
 +
Една молба: Уикито се изписва в търсачките без първата буква "Р" - Рьорих и България" - има квадратче, и не знам как да го оправя. Предварително благодаря за съветите. Федя. --[[Потребител:Розов|Розов]] 21:01, 12 декември 2010 (UTC)

Версия от 00:01, 13 декември 2010

Списъци на Ивайло Рунев

Дали не е по-добре да са качени на едно място, нацяло, както са били в оригинал? Така, разхвърляни като отделни записи по различни статии, хем нарушават унифицирания вид на статиите, хем някак делото на Ивайло се разпарчетосва и губи... Какво мислиш? -- Григор Гачев 23:04, 13 юни 2007 (EEST)

Списъка на Ивайло е даден с линк в статията за него, при Приноси към фантастиката, качен е на Клубния сайт и първата част съдържа 423 книги. Втората се търси.
През 2003 г. направих нова библиография 1878-1957 г. по негови следи и взимайки впредвид кои произведения се смятат за НФ на руския НФ сайт - и моя списък набъбна на над 600 книги.Той излиза на части в "Тера фантастика", а го готвих като книга, както е на Харитонов, но сега УИКИ БГ НФ е по-важна. Тези списъци е добре да са качени на УИКИ, макар че ще има доста спорове за някои книги.
Ти искаш една година да не се отвличаме, първо да качим всичко българско сега.
Но рано или късно ще възникне остро въпроса, защо не отбелязваме отсега с вътрешни връзки ВСИЧКИ автори, включително и чуждите, щом са издадени на български.Така е във всички енциклопедии, например няма статия за Лем, а с него са се срещали и писали Сапарев, преди 3 дена ми разказа срещата с него Н. Гигов - безценни материали и за световната НФ.
Темата е много сериозна, и ако прецениш, може да я отворим. Това не е разхвърляне, а пълноценна работа в крачка. Ако не - продължаваме в стария стил, а след година ще преправяме и допълваме.
--Розов 23:35, 13 юни 2007 (EEST)
Какво би казал тогава да взема целия списък на Ивайло и да го кача като отделна статия направо в уикито? А пък изрезките от него просто няма да ги пишем в статиите за преводачите и пр. - само каквото поддържа шаблонът за превод.
За качването първо на всичко българско - забелязал съм, че ако проект си постави изпълнима в обозрим срок с наличните ресурси цел, обикновено или смогва, или поне успява да направи доста нещо. А ако си постави цел, неизпълнима с наличните ресурси за обозрим срок, най-често по него не се прави нищо, или пък работата върви с мравешки темпове. Затова искам да се ограничим в задачата - изкуствено, строго, но все пак да се ограничим, за да върви работата.
А това ограничаване пак е много широко. В завършения вид на уикито в него ще има статии не само за хора, но и за всяко фантастично произведение от български автор, за всяка българска книга (издание), която съдържа фантастика от български автори, за всеки по-важен герой, място или теза от произведенията, за филмите и героите им, и т.н. Дори само това вече е толкова огромна задача, че ме е страх, че ще влезе в зоната на "прекалено големите"... Прав си, че темата за издаваното на български и от чужди автори (а и за издаваното в чужбина от български автори) е много сериозна. Но, моля те, нека засега не я отваряме, точно както и темата с качването на произведения. Нека поне малко поотметнем дори по-тясната тема, пък тогава да разширяваме. -- Григор Гачев 00:30, 14 юни 2007 (EEST)
Разбира се качи на УИКИто списъка на Ивайло, като една от основните отправни точки на БГ библиографията. Но, понеже Ивайло нямаше много място във ФЕП, та той по неволя бая е съкратил полезната информация /преводачи, художници и др./. Затова в моя списък съм дал максималната полезна информация около всяко издание.Покрай нея списъка набъбна на 607 книги, като съм включил и някои от Категорията ПРЕДФАНТАСТИКА, каквато задължително има във всички голями НФ енциклопедии. Затова предлагам да качим и моя списък /може на моята страница или където прецениш/, като втори, разширен и дооуточнен. И да бъде база за следващи разширения и допълнения.Повтарям, не защото е мой, а защото съм допълнил съкратената от Ивайло информация.
Обезателно трябва да има Увод /който е във Тера фантастика/, за да е ясно какво обхваща списъка на Ивайло и моя и да има по-малко спорове.
Съгласен съм да не отваряме ЗАСЕГА темата с чуждите автори и произведенията, макар че ме сърбят ръцете за това.Прав си, че трябва да напредне работата в този по-огрраничен формат, за да се оформи колектива и стила на работата. После ще е по-лесно, надявам се. --Розов 14:55, 14 юни 2007 (EEST)
Откъде мога да взема пълния списък? (Увода към него може би е най-добре да напишеш ти - аз не съм толкова информиран около списъка.) Ще помисля къде и как точно е най-добре да се сложи. -- Григор Гачев 20:06, 14 юни 2007 (EEST)
Пълният списък ще ти го пратя заедно с увода в близките дни.--Розов 17:46, 15 юни 2007 (EEST)

Заглавие на статия

Здравей! Опитал си да ми зададеш въпрос, но малко си се бил засилил и си пропуснал завоя. :-) Моята основна беседа се намира на Потребител беседа:Борислав. Там ти отговорих. Ти също ми отговори там, за да не се накъсва разговора. Беседата Потребител беседа:Борислав/monobook.css пак е моя, но е специално за кода, който се намира на Потребител:Борислав/monobook.css. — Борислав 19:23, 18 юни 2007 (EEST)

Харитон Генадиев

Снимката му е кръстена с име, съдържащо "1890", а под нея пише "1910 г.". Кое е вярното? -- Григор Гачев 14:34, 27 юни 2007 (EEST)

Благодаря за забележката. Оправих го - разбира се 1890, когато е редактор на "Балканска зора".--85.130.14.124 17:48, 27 юни 2007 (EEST)
До Григор Гачев и всички Администратори!

Интересува ме, защо нашите картинки не се откриват от световните търсачки? Например: Palnozemie.jpg , да не говорим за надписи на кирилица. --85.130.14.124 18:23, 27 юни 2007 (EEST)

Получер

Здравей, заглавието на статията се прави получерно само при първото му срещане в текста на статията, на останалите места си е с нормален шрифт. Поздрави и прощавай за дребнавостта. --Intery 22:39, 8 юли 2007 (EEST)

Благодаря ти...

...за ентусиазма :-). --Intery 12:17, 24 юли 2007 (EEST)

И аз, и аз! :-) -- Григор Гачев 14:55, 1 август 2007 (EEST)

Колекционерски хобита

Федя, описването на връзката на тези хобита с фантастиката е полезно и добре дошло, но не съм убеден, че си струва отделни статии за всяко - все пак уикито е по-скоро библиографско. Би ли ми се обидил, ако предложа да обединим тези статии в една, касаеща колекционерството във фантастиката и фендъма? (Добър вариант е и вместо това да ги поставим в обща категория.) -- Григор Гачев 14:55, 1 август 2007 (EEST)

Григоре, аз гледам на Уикито като на голям НФ справочник, а библиографиата е временно ограничение. Нали след 1 година или когато извършим 85 процента от нея ще започнем качването на Галерии, Фотогалерии, произведения и ВСИЧКО свързано с НФ - само с лиценз! - или не съм прав и концепцията е друга?

За колекц.статии, които ми са на сърце - както и на някои наши обши приятели, може да се обединят в една категория. Постепенно ше ги развивам и допълвам - имам събран голям материал. Благодаря за благодарностите ви и основно съм се ограничил да работя по библиографиите, това леко отклонение с колекциите е като "разпускане" за мен, но мисля че са по темата и трябва да ги има. А къде ще ги сложиш е второстепенно за мен, стига лесно да се намират с търсачки отвън. --Розов 15:28, 1 август 2007 (EEST)

Съавтори на Доротея Валентинова

Кои са съавтори на Доротея Валентинова в съавторските й книги? -- Григор Гачев 21:32, 3 август 2007 (EEST)

Това го е нанесъл на: 26 март 2007 212.36.3.193 (Беседа) (→Авторски книги)

Кое се крие зад този номер и откъде е жзел информацията не знам. Аз само корегирах от "2004 Г." на "2004 г." --Розов 22:29, 3 август 2007 (EEST)

Алеко Константинов

Федя, това да си направил пътешествие, вдъхновен от (небългарски) фантастичен роман, води ли си принос към (българската) фантастика? Според мен - не. По тази логика би трябвало да опишем тук на практика всяка известна личност в българската история, като начало... Може би е добре в някоя обща статия за влиянието на фантастиката да бъде споменато някъде, но чак да се прави отделна статия според мен не си струва. Освен ако Алеко няма още някакви тайни реални приноси, които да не са ми известни. -- Григор Гачев 00:00, 31 август 2007 (EEST)

Гриша. статията за Алеко не е завършена и не съм още посочил библиографиата.
А Илия Йовчев не само се вдъхновява, но и "побългарява" романа - но това скоро ще го опиша.А това е вече 1-ят!!! БГ НФ роман - според Ивайло!
БГ-Фантастика ще е поредната суха библиография, ако в нея поне малко да няма показване на движението на вдъхновяващи идеи - които движат света - и българската фантастиката също.
Но това е тема за друг път.--Розов 01:05, 31 август 2007 (EEST)
ОК - ще изчакам да видя какъв принос има той към фантастиката.
За Илия Йовчев - това определено говори, че имаме нужда от статия за него! :-)
За движението на идеите - добре, съгласен съм, но статия за автор, само защото някога е направил пътешествие, подтикнат от фантастичен роман?! Това според мен не се води принос към фантастиката. Ако няма други приноси, просто не е за тук. Той и Ботев е подтикнат, пряко или косвено, от фантастиката, и Левски, и Раковски, и хан Крум... -- Григор Гачев 23:13, 31 август 2007 (EEST)
Гриша, А. Константинов е толкова значимо явление в българската култура, че фактът, че е повлиян от (макар и небългарски) НФ роман, е пряко по въпроса за влиянието на фантастиката върху българските писатели. Това е уникален културологичен факт принадлежащ към фантастологията. Освен това преработката на Йовчев е принципно превръщаща книгата в знаков феномен на българската фантастика. Може би не е нужна отделна статия за това, а споменаване в друга, като детайл.(А.Славов(Sferoidi)) А за Ботев и хан Крум-м-м-м... не знам каква фантастика са чели, виж Бенковски ако беше чел твоя разказ... :-))))

Атака от вандали

Приятели и най-вече Гриша - какво да правим срещу вандалите? Аз в Енциклопедия Рьорих 1/блокирам вандала за срок "докато свят светува" - тук къде е тази функция? 2/новата страница или изтривам или слагам на страницата само един символ например "1" и слагам защита на страницата - само за регистрирани потребители. Не е пълно решение, но поне ги затруднява. Сигурно защото не съм администратор не виждам такива възможности. Подскажете други, ако има такива. Смерть вандалам!--Розов 10:25, 30 септември 2010 (UTC)

Това не са вандали, а спамботове, Федя. Към момента единственото решение, с което разполагам, е моят бот - Ботчо. Ако погледнеш последните промени, ще го видиш как чисти поне по веднъж дневно. А проблемът е, че ботнетовете са големи, и в тях има текучество - всеки ден хиляди хора си изчистват троянеца със спамбота от компютъра, но пък други хиляди се заразяват. (По тази причина аз ги блокирам само за по година - за толкова време обикновено троянецът е отдавна почистен.)
Имам план да направя екстенжънче за МедияУики, което да прилага логиката, по която анализира Ботчо. (Оказа се добра - грешките му са само около 1 на 1000.) Ако реши, че редакцията може да е спам, ще иска потвърждаване чрез капча. Но към момента нямам времето да го напиша.
Тук нямаш функция блокиране, защото не си администратор. А в Енциклопедия Рьорих, докато не стане екстенжънчето, единственото решение е да пусна Ботчо да чисти и там. Ей сега ще му направя сметка при теб. Дай му права за бот (за да може да работи поне малко пъргаво), и за администратор (за да може да трие страници само със спам на тях, и да блокира спамерите). -- Григор Гачев 08:06, 1 октомври 2010 (UTC)
Благодаря за предложението, но никой не поддържа Уикито Рьорих. Ако ми дадеш сламка или насочиш как да стане това, ще опитам.

Една молба: Уикито се изписва в търсачките без първата буква "Р" - Рьорих и България" - има квадратче, и не знам как да го оправя. Предварително благодаря за съветите. Федя. --Розов 21:01, 12 декември 2010 (UTC)