Принцип на ненамеса (Красимир Крумов)

От БГ-Фантастика
Версия от 18:42, 6 август 2008 на Intery (беседа | приноси) (Красимир Крумов -> Красимир Александров Крумов)
Направо към: навигация, търсене
Принцип на ненамеса
Автор(и): Красимир Крумов
Първо издание: 2006 г.
Жанр(ове): научна фантастика
Изкуство: литература
Вид: разказ

„Принцип на ненамеса“ е разказ в жанра научна фантастика от писателя Красимир Крумов.

Сюжет

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Дан е студент по история от 22 век, отличник, шампион по бойни изкуства, и най-вече е спечелил наградата на университетската асоциация - пътуване в миналото, в избрано от него време и място, при условие за строго спазване на Принципа на ненамеса. Избраното от него място е България, тринайсети век - младият историк е заинтригуван от тайнствения деспот Слав, живял тогава, появил се сякаш отникъде. И иска да разгадае тайната му.

След пристигането Дан научава, че дъщерята на местния деспот пристига на следващия ден. Решил да я види тайно, скрит край пътя, той е пленен от красотата й. Става неволен свидетел на отвличането й. Бандитите забелязват и него, и решават да го убият. В битка за живота си Дан успява да ги победи, но апаратурата, която осигурява връщането му в бъдещето, е повредена безвъзвратно.

Красавицата е възхитена от юначността и благородството на спасителя си, който й предлага просто да я заведе обратно при баща й. Дан се представя с пълното си име - Данислав - но заради заекването му от смущение тя го чува като просто Слав...

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Публикации

На български език

В съвместни издания