Психопрограмираният

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Психопрограмираният
Автор(и): Атанас Петков Славов
Първо издание: 1992 г.
Жанр(ове): научна фантастика, космическа фантастика
Изкуство: литература
Вид: роман

„Психопрограмираният“ е научно-фантастичен роман от писателя Атанас П. Славов.

История на написването

Романът е писан през периода 19851990 г.. Най-голямото (засега) произведение на Атанас П. Славов.

Съдържание

 1. Демонът
 2. Вечинт
 3. Криза
 4. Дни на щастие
 5. Хората на огнището
 6. Силоншерското течение
 7. Едносъщен
 8. Контролицията
 9. Рел Ваус
 10. Наор`нд`Наор
 11. Психологика
 12. Зун Себенера

Сюжет

 

Внимание: Материалът по-долу разкрива сюжета на произведението!

 

Романът е типична социална фантастика. Действието се развива на планета, населена с почти неотличими от хората хуманоиди с известни разлики: сините им коси отначало са светли, потъмняват с възрастта; пушат нещо като пури, които обаче пъхат в ноздрите си; отглеждат малки домашни гущери вместо кучета; поради отсъствие на нефт технологиите (ниво началото на ХХ век) са построени върху парните турбини.

Главният герой е млад пилот, който участвува в първите изпитания на местна атомна бомба. Това, което жителите на тази планета обаче не знаят, е фактът, че изобилието на тритий в океанската им вода би превърнало първия воден ядрен взрив в край на света!

Съседна високоразвита нехуманоидна цивилизация е открила този тревожен факт и е поканила земните си колеги да се намесят. Но Земята е много далеч и е възможна само психотранслация на човек-социотехник. Той се внедрява в съзнанието на младия пилот Баюн Глордах. Това променя не само хода на войната, но и целия живот на Баюн. Изхвърлен от житейската си орбита, той преживявява стотици приключения, прекосявайки половината планета: пътува върху айсберг, попада на острова на религиозния Орден на единната същност; намира любовта в матриархатната държава Деара; попада в ръцете на мафиотното Огнище... и всъщност се научава да мисли извън шаблоните на своята житейска линия... и в крайна сметка прави възможно закриването на ядреното оръжие като безперспективно.

 

Внимание: Край на разкриващата сюжета част.

 

Герои, места и термини

Герои

Публикации

На български език

Самостоятелни издания

Критика за книгата

Външни връзки