Сломени криле

От БГ-Фантастика
Версия от 01:06, 15 март 2017 на Ботчо (беседа | приноси)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене
Сломени криле
Автор(и): Кира Валери
Първо издание: 2008 г.
Жанр(ове): фентъзи
Изкуство: литература
Вид: разказ


„Сломени криле“ е разказ от писателя Ивайло Петров Иванов, издаден под псевдонима Кира Валери.

Сюжет[редактиране]

Лен е козарче. Единственото, което има, е флейтата си. И дарбата му да свири на нея го е довела до това да се грижи за фея, дошла да го послуша, и счупила крилете си. И оттогава живее в колиба сред клоните на дърво, а Лен всяка вечер я храни, свири й, и е щастлив при мисълта за красотата й.

Един ден при него идва странник, бард с китара, който му разказва как феята може да бъде излекувана. Ако Лен успее да свири както никога досега, може би ще дойдат да го слушат и още феи, толкова много, че да могат да изнесат дружката си до небето, където нейните криле ще зараснат.

Двамата заедно успяват да постигнат невъзможното. Феите отнасят сестрата си с пречупени криле, и тя не се връща повече. Но вече Лен е болен, от тъга по нея. И изгубва умението си да свири.... По-късно старият бард разказва историята на слушатели в кръчма. Едно момиченце пита какво е станало с Лен. И получава в дар неговата флейта. Бардът така и не се е научил да свири на нея. Но може би ако детето се научи, и засвири на нея както никога досега, може би феите отново ще слязат да я чуят. И Лен ще ги види, и тъгата му ще бъде излекувана.

Награди[редактиране]

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]