Тя е камък

От БГ-Фантастика
Версия от 02:08, 15 март 2017 на Ботчо (беседа | приноси)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене
Тя е камък
Автор(и): Йоан Владимир
Първо издание: 2008 г.
Жанр(ове): фентъзи
Изкуство: литература
Вид: разказ


„Тя е камък“ е разказ от писателката Ангелина Илиева, издаден под псевдонима Йоан Владимир.

Сюжет[редактиране]

Секул е витек, полузмей, а Дукадин - син на севастократора Момчил, известен още и като върколака Куцалан. Но извън това са просто деца, отглеждани в манастир. Подготовката на поредната им пакост ги стоварва на дъното на Дяволското гърло, и там Секул намира, в образа на миниатюрно змийче, шар-верени - древна и могъща драконица. И, без да знае какво си взима за играчка, я изнася навън, на бял свят.

Излезе ли на бял свят някоя верени, Конниците веднага тръгват подир нея, да я уловят. Секул и Дукадин успяват да се измъкнат и на Огнения Илия, и на Черния Тудор, но Златният Георги ранява Секул. И тогава верени внезапно порасва, става истинска, и отнася Секул на чудно пътешествие из света. Да види древни битки, и къде верени пазят света от слънцето. И да види как Конниците я настигат и нападат, и тя, ранена, отново се превръща в мъничко змийче, което се скрива в пазвата му.

Дукадин в това време трябва да поправи причиненото. На дъното на пещерата той е приспал Стражите, които пазят Портата към Оня свят, и с това я е отворил, и е пуснал в света прокълнати духове, способни да творят болка и смърт. И сега трябва да ги събере, с песента си - защото е орфе, един от малцината, които могат да отидат до Оня свят и да се върнат. Запява, и песента му събира в него всички съдби на света, паметта на непознати и познати, на диви създания и собствения му баща. И дори прокълнатите духове. И след това ги повежда обратно към ада.

Когато Секул се завръща, неговата верени, Ай-йя, вече спи в студено кълбо кристал. Двамата с игуменката на манастира успяват да завлекат растящото и все по-тежко кълбо в Дяволското гърло, и намират там Момчил, и завърналия се Дукадин, и новите стражи, заели мястото на приспаните. Трябва да се закълнат никога повече да не стъпват там - но планината е голяма, и животът продължава да е интересен и чудесен.

Награди[редактиране]

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]