Алеко Константинов

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
(Алеко Константинов)
Konstantinov Al-Do Chikago - korizta2.jpg
„До Чикаго и назад“. Съвременно издание за ученици.
Професия: адвокат

Биографични данни:
Роден на: 1 януари 1863 г.
Роден в: Свищов
Починал на: 11 май 1897 г.
Починал в: с. Радилово
Починал от: атентат

Писател:
Псевдоним(и): Щастливеца

Алеко Константинов е български писател, журналист и създател на туристическото движение.

Биография[редактиране]

Алеко Иваницов Константинов е роден на 1 януари 1863 г. в Свищов. Завършва средно и висше образование в Русия и работи като помощник-прокурор и съдия в София. Уволняван по политически причини, до края на живота си е адвокат на свободна практика в София. Убит при атентат на 11 май 1897 г. край с. Радилово.

Принос към фантастиката[редактиране]

Надали има българин, който не е чел пътеписа на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“ (1894), но повечето не подозират, че идеята да отиде до Световната изложба в Чикаго през 1893 г. е породена от публикувания предната година сензационен утопичен роман на Белами.

Славата на един от най-четените американски писатели идва при Едуард Белами (1850 – 1898) след публикуването на утопичния роман „Поглед назад, 2000-1887“ ([Looking Backward, 2000-1887] (1888; бълг. 1892 г.; ). Героят на романа, потъвайки в месмеричен сън (хипноза), се събужда в Бостън през 2000 г. Книгата има толкова голям успех в света, че за първите 10 години само в САЩ за издадени над 1 милион бройки и е наречен „първият учебник по социализъм в САЩ“.

Романа на Белами е изключително популярен в България, като излиза „побългарено“ издание на Илия Йовчев и поражда желанието на А. Константинов да види „чудесата на 20 век“, технологиите, които ще променят света и това го кара да направи прочутото си пътуване до Световната изложба в Чикаго през 1893 г. В пътеписа си „До Чикаго и назад“ (1894) са казани топли думи за утопията на Белами, с която А. Константинов се запознал още преди излизането й на български език.

Пътеписът на А. Константинов „До Чикаго и назад“ се преиздава още 11 пъти до 1944 г. в тираж над 25 хил. бр. и е една от най-популярните български книги (включена е днес в училищната задължителна програма).

Произведения[редактиране]

Нефантастика[редактиране]

Пътеписи[редактиране]