БГ-Фантастика:Даването на съвети

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Работата по БГ-Фантастика (и всяко друго уики) прилича на обичайните работи, примерно на строежа на къща. И се различава от тях.

Приликата е, че и в двете работата трябва да се върши. Даването на съвети нито поставя дори една тухла, нито написва дори една дума. Оттам и подигравателното отношение към тези, които гледат да не работят, а да дават акъл.

Разликата е, че строителите на къщи вземат за труда си заплащане, и са мотивирани от него. Пишещите в уикита са доброволци - тяхната мотивировка е уважението им към вършенето на работа, и презрението им към стоенето отстрани и даването на акъл.

Често даваните съвети са мъдри и полезни, и биха подобрили свършеното. Но в едно уики приемането им означава уважение към стоенето отстрани и даването на акъл, а това подкопава уважението към вършенето на работа. Мотивировката на доброволците постепенно изчезва и те си тръгват. В по-дългосрочен план, вместо да бъде подобрено, уикито умира.

Затова и правилният подход към съветите, дори ако са разумни и мъдри, е съветникът да бъде подканен да ги приложи сам. Ако не умее или е нерешителен, получава охотно помощ и подкрепа. Но ако го мързи, „не е негова работа“ или „е над тези неща“, получава единствено подигравка. Така трябва да бъде, ако искаме да има кой да работи по уикито.

Със същата подигравка се отнасяме и към тези, които критикуват работата ни, без да са свършили по уикито нищо. В него щатни кадри няма. Да оправи грешка или попълни липса е работа на който е забелязал грешката или липсата. Който критикува нас, понеже не сме свършили неговата работа, няма как да бъде приет на сериозно.

Приказките са шум, драги съветнико или критико. Покажи какво си свършил. Ако е нищо, не очаквай от редакторите тук внимание. Да го направим би значело да се подиграем с труда и усилията си. Или се хвани да вършиш каквото съветваш нас, или не ни пречи. Тук е място за хора, които вършат работа. Ако искаш да те ценят за седене със скръстени ръце и даване на акъл, търси такова място другаде.