БГ-Фантастика:Лиценз за свободна документация на ГНУ

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Лицензът за свободна документация на GNU e изготвен от Фондацията за свободен софтуер (Free Software Foundation), и е специализиран за свободна документация.

Юридически точното му съдържание е достъпно засега на английски език. Съществува неофициален превод, който обаче няма утвърден юридически статут. За официални юридически цели използвайте английския текст.

Обяснение за неспециалисти[редактиране]

Простичко казано, "свободна" ще рече, че тази документация може да бъде разпространявана, използвана, допълвана и отново разпространяване по всеки угоден на потребителя й начин. Единственото условие е, че ако потребителят я разпространява (в оригинален или променен вид), трябва да го прави под същия този лиценз.

Това има някои следствия, които могат да са трудни за разбиране и/или приемане за някои хора. Например, всеки може да вземе създадената под този лиценз документация и да я издаде на книга, без да даде нито стотинка на авторите й. Това може да възмути някого. Проблемът се решава просто, ако човек дойде да работи за проекта с идеята да помага на другите, и да остави труда си за поколенията, безкористно и без да търси лична облага. Като правило, безкористните хора са, които заслужават да бъдат помнени.

Източници[редактиране]

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Лиценз за свободна документация на ГНУ в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Borislav