БГ-Фантастика:Образци за нови страници

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

На тази страница ще откриете образци, които могат да ви помогнат при написването на нови статии (а може би и при оформянето на съществуващи).

Показаните тук образци не са задължителни. Те са просто идея как бихте могли да организирате нещата, и донякъде улесняват работата ви.

(Бележка: Тъй като уикито все още е съвсем в началото си, вероятно много от образците още няма да са готови. Не се обезкуражавайте, правете каквото и както умеете. После е много лесно да се дооправи според както е удобно.)

Статии за личности[редактиране]

Статии за произведения[редактиране]

Статии за издания[редактиране]

(Произведения и издания са две напълно различни неща. Едно произведение може да има много и различни издания, поотделно или заедно с други произведения. Произведението има автор, жанр, вид, герои, тема и т.н. Изданието има издател, година на издаване, ISBN, брой страници, корица, евентуално списък на произведенията, и т.н.)

Отделна статия за издание се прави, когато цялото издание, или повечето от него е посветено на фантастиката. Случайна публикация на фантастичен разказ във вестник или списание не предполага статия за вестника или списанието - тя само се отбелязва в списъка на изданията в статията за произведението. Ако обаче вестникът или изданието редовно издават фантастика, може да се направи статия за тях.

Когато произведение и издание носят едно и също име, името остава за статията с произведението. Изданието се кръщава с име "име на изданието (име на издателството, година)". Ако има повече от едно такова издание, се подбират различни пояснения в скобите - напр. "име на изданието (име на издателството, година, автор)".

Статии за обекти на произведения[редактиране]

Други статии[редактиране]