БГ-Фантастика:Разговори/2007/юни

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Фотогалерия и Галерия[редактиране]

Предлагам за обсъждане,ако не е обсъждано, да има нови категории - Фотогалерия и Галерия.

1.Фотогалерия - технически незнам колко е сложно образуването й, но поне аз притежавам стотици снимки и диапозитиви от живота на фендъма от 1970-2002 г., Конове, фестивали, срещи с писатели и какво ли не.Като фотограф добре съм запознат с Авторските права и затова ви предлагам моя фотоархив.

Това богатство предлагам да се използва, с което БГ-фантастика ще се превърне в още по-уникална база данни наситена и с много илюстрации.

Може към Хронологията да има такава подкатегория.

Докато върви дискусията и се обсъдят техническите въпроси, бих могъл да почна да качвам на сървъра снимки със съответния надпис, които по-късно да си отидат на мястото.

2.Галерия и Изложби.

Тук е място за творбите на художници и илюстратори.Публикуваните картини и илюстрации в албуми и книги, могат да се качват с посочване на първоизточника.Със старите публикации, ще е по-лесно, а за новите творби ще се говори с творците.

Притежавам добри репродукции на картини на С.Лефтеров,Д.Янков и др. художници, които ще предложа.

Изложби - тук е информация и илюстрации за НФ изложби реализирани до сега.Например, освен старите изложби от 1980-те години, има нужда да се покажат и по-новите /"Жул Верн в България"- 2003, "155 г.българска фантастика" -2004, "Красотата на макро и микро-Космоса", "Ефремов и България" - 2007 и др./ --Розов 15:14, 3 юни 2007 (EEST)Тодор Ялъмов--Розов 15:14, 3 юни 2007 (EEST)

Качването на картини вече е качване на произведения. Моля ви, нека задържим малко с тях! Поне до края на годината! Имаме толкова друга работа, докато нещата се подредят!
За фотогалерията - има 2 начина да организираме тези снимки:
  1. Като ги вкараме към съответните статии. (Ще гледам до два-три дни да направя подходящ шаблон.)
  2. Да направим специални страници за галерии (или дори именно пространство Галерии), на които страници да има галерии със снимки. Тези страници могат да бъдат организирани в категории, и т.н.
(Двата начина не се изключват взаимно. Една снимка, веднъж качена, може да бъде показвана и на страницата на дадено лице (или на много лица), и на страницата на събитие, и в галерия, и къде ли не още.)
Моля те, опиши как принципно си представяш организацията на галериите. Аз също ще се опитам да помисля нещо. Заедно ще стигнем до някакво решение, след това ще го приложим, и ще го имаме :-)
За предложението за архива ти - длъжен съм да те предупредя: качването на снимки в БГ-Фантастика означава, че те са пуснати под свободен лиценз. Тоест, всеки има право да ги използва където сметне за добре. Ако си съгласен с тези условия, си много-много добре дошъл, и имаш горещата благодарност не само на целия екип тук, но и на всички потребители на БГ-Фантастика! -- Григор Гачев 22:23, 4 юни 2007 (EEST)
Подтвърждавам, че предлагам своя НФ-фото архив за свободно използване.Сега го подреждам, за да почна скоро качване.

За Фотогалерията, тя по структура е като Галерия /вече има и твой шаблон/, в нея трябва да има: Година /вкл. и за неизвестна/, Място /вкл.държава/, Събитие /ако са няколко снимки за едно събитие – да са с номера/, Лица /вкл. и ако има едно или повече неизвестни лица – например 2-ят отляво/, Надпис под снимката, Автор /може да е със символ напр. Т.Я., или по-добре някаква препратка към страницата му, ако се интересуват от автора. Предлагам, да се въведе количествен критерий, например при качени поне 20 или 50 снимки, да се смята даденият автор, че има право да влезе във Категория фотографи /ако се създаде такава/. --Розов 11:08, 7 юни 2007 (EEST)

Уикито[редактиране]

Преместено от БГФ:Г --Intery 16:30, 5 юни 2007 (EEST)

Защо не пишете в Уикипедия, ами се отцепвате братя?--213.91.193.194 12:03, 5 юни 2007 (EEST)

Защото сме твърде специализирани. По тамошните критерии за значимост поне 80% от статиите в БГ-Фантастика изобщо нямат място в Уикипедия. И правилно. :-) --Intery 16:30, 5 юни 2007 (EEST)

това не е за тук, но не мога да открия нов раздел

Категории[редактиране]

Кой ще ми подскаже, как си правят нови категории, или по-точно къде греша. Например:изписвам при Димитър Горчивкин, че има mревод от 1941 г.

Категория:Издания по година|1941

а при 1941 има само Родени през... Как да се появи новата категория:Издания по година? --Розов 11:26, 18 юни 2007 (EEST)

В категорията "Издания - 1941 г." се категоризират статии за книги, издадени през 1941 г. В категорията "Издания по година" се категоризират категории за издания по години (например "Издания - 1941 г.") - тоест, в нея не се категоризират пряко книги, или каквото и да било друго, освен категории за издания по година. :-)
Статиите за преводачи се категоризират в категория "Преводачи", и по това от и на какви езици превеждат (инфокутията им го прави автоматично, ако са указани съответните полета), но не се категоризират според това кога са правили преводи.
За преводи нямаме специални категории по години (не се налага - преводите излизат в издания, които вече се категоризират по години).
Иначе, категория се създава, като някоя статия се категоризира в нея, и след това се цъкне на червеното линкче към категорията, и в нея се въведе подходящ текст. (Гледаме текстовете на сходните категории да са сходни - напр. всички категории "Издания - хххх г." имат сходен или еднакъв текст, и всички са категоризирани в категория "Издания по година".)
Синтаксисът за категоризиране е: [[Категория: Име на категорията|Ключ за сортиране]]. Името на категорията указва... е, името на категорията. :-) А ключът за сортиране указва къде в списъка на категорията ще бъде категоризираната статия, или категория. Нормално този списък е по азбучен ред на заглавията на статиите - например, ако укажем в статията "Иван Петров" [[Категория: Личности]], статията ще отиде в категорията "Личности", на буква "И". С ключа можем да укажем да отиде другаде - например, ако укажем [[Категория: Личности|Петров, Иван]], статията ще отиде на буква "П" вместо на "И". -- Григор Гачев 21:22, 18 юни 2007 (EEST)

Художници[редактиране]

Интересува ме кои са художниците на кориците на следните книги:

  1. Точка на пристигане - сборник, на "Квазар"
  2. Сезонът на пясъчните бури от В.Велчев, на "Квазар"

Ако имате информация, моля отговороте тук. --В.Тодоров 18:41, 18 юни 2007 (EEST)

Имам сборника, но в карето не пише художника. Пише само, че корицата е на "Квазар"--Angel 10:28, 20 юни 2007 (EEST)

Краят на света?[редактиране]

Не на света, а на проекта?! Защо имам чувството, че това бе всичко с БГ-фантастика? За 4 дни няма и 50 редакции. Освен, че редакторите се броят на пръстите на едната ми ръка. Жалко ще е, ако нещата не се подобрят...--Angel 12:06, 22 юни 2007 (EEST)

Поздравявам те, ти си истински фантаст, фантаст по призвание! Щом смяташ, че сезона на почивките може да се отмени... --ИнжИнера 18:11, 22 юни 2007 (EEST)
Поздрави и от другият край на света-България. Страхотни Смолянски младежки Орфееви празници, гарнирани с доста жега и над 3000 участници.Еньонден - билки, най-дългият ден, отворено космическо небе и изливащи се енергии - май е краят само на първата половинка на годината. И толкоз.

Идват все по-дългите нощи и работа пред компютъра - и БГ-Фантастика възкръсва!--Розов 19:02, 24 юни 2007 (EEST)

Спокойно. Хората ще се върнат от почивка, и ще почнат да пишат отново. Има какво да се описва, колкото щеш. :-) -- Григор Гачев 19:30, 26 юни 2007 (EEST)
Ъхъ. Има и хора, които се чудят какво да правят вместо да учат, така че тези дни могат да се очакват още статии за български ролеви игри. :-) --Nightstalker (беседа) 21:16, 26 юни 2007 (EEST)

Избягване на сурови е-пощенски адреси[редактиране]

В шаблона Инфокутия личност има поле „е-майл“, в което се въвежда адрес за електронна поща. Повечето от вас вероятно знаят, че пускането на такъв адрес в чист вид със сигурност ще доведе до препълване на съответната поща от спамерите. ...И все пак някои го правят, затова си мисля, че е добре уикито да ги предупреждава за опасността. Може да го направим с Джаваскрипт, а може и да е част от функционалността на разширението, което Григор обмисля. :-)Борислав 18:16, 27 юни 2007 (EEST)

Аз не знаех, благодаря, че го каза, няма да пускам тогава имейли. --Sol lam 18:41, 27 юни 2007 (EEST)
Всъщност, ще ги пускаме, но първо ще ги правим недостъпни за спамботовете. В Уикипедия това неофициално се прави с картинка на маймунското „а“, тук може да намерим и друго решение. — Борислав 18:45, 27 юни 2007 (EEST)
Бих предложил като неофициална конвенция засега адресът да се изписва така: grigor (в) gatchev.info, или по подобен начин. -- Григор Гачев 16:40, 28 юни 2007 (EEST)
Хм, това горното спокойно може да се разчете с подходящ регулярен израз :-) Не е ли по-добре да е изображение, или поне да се избягва и точката пред TLD-то? --Nightstalker (беседа) 17:39, 28 юни 2007 (EEST)
Всяко едно възможно изписване може да се разчете с подходящ регулярен израз, или в краен случай с OCR библиотека. Иначе, още елементи на прикриване са само добре дошли. :-) -- Григор Гачев 23:33, 28 юни 2007 (EEST)