Беседа:Александър Денков

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

ужас

Вече не е ужас. :-)
Знае ли обаче някой дали са фантастика:
  • Камен Калчев. „Всемогъщият човек“
  • Николай Антонов. „Чудното пътешествие“
  • Николай Мизийски. „Аз на Марс“

Благодарен съм за информация. -- Григор Гачев 13:02, 10 март 2007 (EET)


Григор, не знам дали на правилно място ти отговарям, но: книгите, за които отбелязваш са с илюстрации, носещи цялата естетика и форма на научно-фантастичната илюстрация. Книгите са фантастика и научно популярна литература, приключенска на Камен калчев, детска на Антовов (но ракетата и звездите са нарисувани с такова изящество, дори устройството на двигателите е дадено като много прецизна схема ва най-задната корица)и научна на Мизийски... Така например и тази книга на Цветан стоянов и Здравко Петров, която е в списъка е за митовете, но Денков е подходил асоциативно и е търсил не само мита, но и Космоса... Трябва да бъдат в нашата биография на Денков и са сред ярките му работи от областта на фантастиката. Заради Денков прегледах в Народната библиотека теченията на "Космос" и освен за него съм се заредил за няколко други художници с факти. Така, че за него мога да попълня още информация, а за другите да направя текстове.

Благодаря ти, Калине! :-) И, честно казано, не разбрах дали книгата на Антонов се води фантастика, или не. -- Григор Гачев 01:08, 12 март 2007 (EET)
(Между другото, много е лесно да се подпишеш. Просто набираш две тирета и четири тилди, ето така: -- ~~~~, и ако си се логнал, те се превръщат в твой подпис, досущ като моя тук. :-) ) -- Григор Гачев 01:08, 12 март 2007 (EET)

Рисунките за Антонож са с нарисужан Космос и апаратура= Наистина книгата е за деца, но рисунките са именно приобщаването им за космоса. Мисля, че трябва да остане в списака. Калин

Тя ще остане. Въпросът ни е дали самата книга е в някаква степен фантастична, или е чисто популярна, за да знаем как да я маркираме (понеже само ти тук си я чел). -- Григор Гачев 16:11, 15 март 2007 (EET)
 Книгата на Антонов е детска, със стихове. За любопитство - аз я получих подарък от учителката си, когато завърших първи клас. Но художникът е подходил страшно сериозна към формите и дори ракетата и космоса са като карти и устройства. Много красива книга. Най-точното е, книгата е за деца.

Понеже неочаквах Жендов да е сред онези, които са свързани по някакъв начин с фантастиката - като извинение, цяла седмица в Народната библиотека търсих този му разказ и го намерих (Май се казваше малко по иначе). Утре ще напиша стария вестник и годината на публикуването на текста. Събрах доста материал - в скоро време ще се види. Всичко най-хубаво за момента: Калин

Григор, направих уточнението за Жендов. То е в редактиране на беседа Жендов. Калин