Весела Фламбурари

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Весела Фламбурари
Професия: писателка
Националност: българка

Координати:
Е-майл: vesela_flamburariприyahoo.com

Биографични данни:
Родена на: 17 януари 1967 г.
Родена в: Добрич

Весела Николова Фламбурари е съвременна писателка на детско фентъзи и литература за деца. Родена е в гр. Добрич, в семейството на скулптор и учителка. Завършва висше образование в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Има диплома за специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ от класа на проф. Николина Георгиева. Специализира „История и теория на световната култура“ в СУ „Климент Охридски“ с научен ръководител проф. Ивайло Знеполски.

Има много тъмно кафяви очи.

До момента Весела Фламбурари има издадени 11 книги за деца и юноши. Някои от тях са: „Миличко мое тефтерче! Съчиненията на малката мишка Метличина“ от ИК „Жанет 45“, „Приказки за мъничета“ от ИК „Фют“, „Приказки за театър“ от ИК „Проф. Петко Венедиков“, „Майска нощ с феята-кандилка“ от ИК „Аз Буки“ и Националната агенция за българите в чужбина. Весела има реализирани театрални постановки по нейни пиеси, излъчени епизоди в БНТ по нейни приказки. Водила е предавания и рубрики в БНР, интернет сайтове и др.

Но и без всичко гореизложено Весела обича да пише, да се смее, да си пее и да вярва, че слънцето грее за всички.

Награди и отличия[редактиране]

  • Национална награда за детска литература „Петя Караколева“.
  • Национална награда за принос в детското книгоиздаване „Константин Константинов“.
  • Plaketa „Mali prinz“.

Публикации[редактиране]

Основен принос към фентъзи литературата за деца е фентъзийната трилогия на Весела Фламбурари (, „Мина и магията за предсказание“)