Георги Струмски

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Георги Струмски
(Георги Асенов Йорданов)
писател, публицист, поет
Струмски.jpg
Професия: писател
Националност: българин

Координати:
Адрес: София

Биографични данни:
Роден на: 25 ноември 1932 г.
Роден в: с. Слокощица, Кюстендилско
Починал на: 8 юли 2013 г.
Починал в: София

Писател:
Творчески период: 1958 г. - 2000 г.
Псевдоним(и): Георги Струмски

Георги Струмски е писател-прозаик, публицист и поет, повече известен с произведения в други жанрове, най-вече за деца. Истинското му име е Георги Асенов Йорданов.

Биография[редактиране]

Роден е на 25 ноември 1932 г.. В началото на 60-те години на миналия век става редактор в Радио София, а четири години по-късно - главен редактор на в. „Пулс". От 1966 г. е завеждащ отдел „Детско-юношеска литература" в издателство „Български писател". В края на десетилетието издава стихосбирката „Огънят, на който съм се грял".

През 70-те години Струмски написва произведенията си за деца „Наско Защото", „Големият и малкият" и „Художникът и слънцето". Той е носител на наградата „П. Р. Славейков" за детската си книга „Бяло, зелено, червено", отпечатана през 1972 г. По същото време поетът напуска издателство „Български писател" и става заместник-главен редактор на сп. „Обзор". От 1976 г. е главен редактор на детското списание „Славейче". Тогава излиза от печат и стихосбирката му „Докато живея, докато обичам".

През 1980-те години публикува още две стихосбирки - „Син на Костадина" и „Рилска тетрадка", както и книгата си „Портрети на момичета и момчета". През 1993 г. издава поетическите сборници „Дете с ябълка" и „След картините на Майстора". Пет години по-късно излизат неговите „Гатанки, броилки, въртележки". Книгата му „Гъливер и Лилипутия, или Кръстев пише мемоари" е отпечатана през 2000 г.

Награди[редактиране]

  • ???? г. - награда „П. Р. Славейков“

Произведения[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Разкази[редактиране]

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]

Нефантастика[редактиране]