Дарен

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Герой на: Клуб Светлини сред сенките
Характеристика:
Пълно име: Дарен
Описание: главен герой в романа „Шахтата“
Поява в: Шахтата

Дарен e главният герой от романа на Фентъзи клуб „Светлини сред сенкитеШахтата.

Описание[редактиране]

Изобразен е като слабо, срамежливо момче с очила и не особено приятен прякор – Плъха. С него се сдобил, след като двама от съучениците му нахлупили кошчето с боклук на главата му и после го блъснали в стената. От това предният десен зъб на Дарен се е счупил, а левият е щръкнал сякаш повече и другите са решили, че изражението му е мише.

Той е момче, което трябва да надвие страха си от своите съученици, да застане срещу тях и да ги спечели на своя страна, променяйки ги от лоши в добри, а всички заедно – да удържат победа над страшните същества, обитаващи света под училището им. Долу Дарен се озовава след поредния опит на по-големите от него да вземат джобните му пари. Тъй като Дарен обаче няма почти нищо, те измислят жестока игра – пускат го в шахтата, която се намира в котелното отделение на училището. Дарен пада и загубва за малко съзнание, явява му се млад воин, който се представя като Уриил. Той е с криле и меч, появява се от огън, научава Дарен на молитва, с чиито думи да го призовава, ако се нуждае от помощ. Момчето се изправя и тръгва да види къде е попаднало.

Оказва се, че долу, под тръбите за парното, има цял непознат свят, с улици, кръчми, страноприемници и сладкарници. Там живеят демони, гиганти, ходещи мъртъвци, скелети с туптящи сърца, блатни, призраци, създания, отдадени на безцелно пиене, чиито тела се разлагат. Вместо небе над главите на обитателите висят коренища, а вместо дъжд падат бучки пръст и капят някакви цветни миязми. Вижда се замъкът Мракморд, обитаван от Царя на мухите, както и дворецът на Кралицата на гигантите Джимеле. След Дарен, разтревожени къде е изчезнал, слизат и момичетата, които малко по малко момченцето успява да откаже от вечното желание да пушат, пият и се забавляват, без да се замислят докъде може да води това и че не всичко е каквото изглежда. В кръчмата неговото чисто сърце вижда ужасните танцьорки с три гърди и келнера – скелет с димящо сърце, но всички негови съученици изобщо не виждат същото, а приятна обстановка, хубави напитки, музика и модерно облечени посетители. Долу се разхожда и изчезналия преди време Алекс Тревата, тук са Тони Юмрука, Ани и Ели, Лили, Виктория (Вик) и др.

Дарен става свидетел на една от грандиозните подземни битки между гигантите и демоните. Явява му се неистински пратеник, без криле, подмамва го да стане като съучениците си и че това е пътят да се променят – като първо той им подражава, за да ги спечели. Нарича се Рафаил, води го до кръчмата “Спуканата бъчва”, където Дарен се напива с останалите. Заспива в луксозната страноприемница “Вечен сън”, а на сутринта, когато е трезв, вижда рушащ се и изгнил дом, пада от стълбите върху някакво чудовище, но Рафаил го изнася и продължава да го подмамва, този път с двойна мелба. Момчето се сеща каква е молитвата на първия пратеник, призовава Уриил и той му обяснява, че истинското име на Рафаил е Денница и че е паднал ангел.

Ани и Ели първи се присъединяват към Дарен, уплашени и смаяни, тъй като го чуват да се моли на Уриил да се яви и да помогне. След това децата спасяват Алекс Тревата, който спира да се дрогира. Успяват да се измъкнат от клопката на Царя на мухите. Вик, едно от момичетата, има медальон с кехлибар и се оказва, че не се е преструвала, а наистина се занимава с магии и общува с демони. Тя призовава демона Денис и искат да използват Дарен при един от ритуалите на нечистите сили. Но Уриил се явява, предвождайки още 6 Архангели: Михаил, Гавриил, Рафаил, Салатиил, Варахиил и Иехудиил и помага на момчето. То е устояло на атаката, при която демонът е минал през тялото му, пронизвайки го със студа си. На помощ идват и ангели. Започва битка между тях и демоните. Денис и Дарен отново се изправят един срещу друг и момченцето вижда, че пред него е самият цар на мухите. Този път обаче Дарен минава през демона, озовава се в мрачен коридор с врата в дъното му, там има пирамида, поставена върху черна мраморна поставка и през нея се пречупва и избухва цялата енергия от добротата и вярата на Дарен в архангелите и мощта им. Взривът убива демоните и мухи валят върху нашите герои, които са победители. Всички се връщат на горния свят, дори парнаджията Паро, който е подмамвал долу децата, се разкайва. Единствено момичето Вик остава долу, не искайки да се промени и предпочитайки да живее при злото и със него.