Здрач над Ендивал (Издателство Интегра Б. Г., 2001)

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Здрач над Ендивал
ролева игра — фентъзи
Издание: 1

Издателски данни:
Издадено в: България
Език: български
Кога: 21 март 2001 г.
Издателство: Интегра Б. Г.
Формат: 60/84/8
Страници: 288
Тираж: 1000 (?)
ISBN: 954-8794-07-01

Екип:
Корица: Георги Симеонов
Художник: Владимир Джурджев, Георги Симеонов
Редактор: Асен Цветков
Предпечат: Божидар Грозданов
Печат: Печатница „Скала“

Поредица:
Име: Ендивал
Следваща: Ендивал: Домът на Хаоса

„Здрач над Ендивал“ е изданието, съдържащо първоначалният вариант на Ендивал, първата българска настолна ролева игра издадена официално. Негови автори са Божидар Грозданов, Владимир Джурджев и Асен Цветков.

Самото издание е наречено на едно от трите готови приключения, включени в книгата. Понякога, когато се налага сравняването на този вариант с другите два, името се съкращава на „Здрача“ или се използва съкращението ЗНЕ.

Прием[редактиране]

„Здрач над Ендивал“ се посреща със смесени чувства от малцината българи, занимаващи се по онова време с настолни ролеви игри. Често се изтъква, че това е първата подобна игра на български език, но също често се среща и мнението, че може да се желае още доста от качествата на крайният продукт.

Апостол Апостолов публикува на сайта Roleplay! (единият от двата тогавашни български сайта, които се занимават с темата) „Здрач над Ендивал: Критичен преглед“, в който отправя доста критики към книгата. Като слабости са посочени недостатъчното количество информация за света и расите, липсата на случаен фактор при нанасянето на удари, бавното развиване на персонажи, еднообразието и повтаряемостта на инвентарния списък от стр. 170 - 203, и други.

Тези и други критики в крайна сметка стават причина за появата на Ендивал: Домът на Хаоса.

Играеми раси и класове[редактиране]

В „Здрач над Ендивал“ играчите могат да създават герои, принадлежащи на някоя от следните шест разумни раси (в последствие се добавят и още две):

 • Светли Елфи (наричани само „Елфи“ в следващите части на играта)
 : Светлите Елфи в ЗНЕ са близо до стандартният фентъзи стереотип за тези същества - „красиви и благородни“ (по текста на книгата), близки с природата, вечно млади и неспособни да умрат от старост. Освен политическото деление на три княжества, Светлите Елфи се разделят и на две групи според начина си на живот - на градски и горски Елфи. ЗНЕ включва и къс „елфически речник“, който позволява на играчите да дават на героите си съставни имена с някакво значение (например Гуенбран, „Белият гарван“, се получава от „гуен“ и „бран“).
 : Образът на Горгоните е почерпен от древногръцката митология - вместо коси имат змии, а погледът им може да вкамени всяко създание. Приликата обаче свършва дотук. Горгоните в Ендивал са същества, създадени от богинята на спокойствието Шеа от лед и мрамор. Освен змиите, към необичайният им вид допринасят и ципестите криле на гърба, които им позволяват да планират. Иначе Горгоните са стройни и красиви същества, макар и извънредно... горди. Арогантността и войнолюбието им допринасят за тяхното падение - след над-божествена намеса от страна на Пратеника на Началото (наместник на тукашния Създател), безсмъртието и магическите способности на Горгоните са отнети, а армиите им - почти напълно унищожени. В следствие на това горгонската Империя запада и границите и се свиват до първоначалната територия - остров Коланд в северозападната част на Ендивал.
 : За разлика от едноименниците си във фолклора и повечето други фентъзи произведения, Върколаците в Ендивал не са хора, станали жертва на проклятие, а раса, преднамерено създадена със способността да се превръщат от една форма в друга. Създадени са „от чист пламък“ и техен покровител е Хазерот, богът на огъня, войната и занаятите. Те са физически най-силната раса на континента, а някога - и магически най-силната, преди да загубят могъществото си в ритуал за създаването на нова раса - Бурхите - и да си навлекат божествено проклятие, което им налага да бъдат в човешка форма през деня и задължително да се превръщат във вълци веднъж месечно, при пълнолуние. Проклятието обаче им дава възможността да добиват и трета, страховита междинна форма - т.нар. полуформа.
 : Вероятно най-оригиналната от расите в играта. Създадени са от бога на търговията Веампе като опит да се съчетаят в едно най-добрите черти на всички съществуващи до тогава раси. Резултатът бил красиви, ловки и бързи същества с мелодичен глас, но и с един фатален недостатък - тъй като били създадени в мрак, светлината на Слънцето се оказала гибелна за тях. Загриженият Веампе сътворил за тях гъста гора, която да ги скрие от слънчевите лъчи. Така от необходимостта да живеят във вечен здрач съществата получили името си - Здрачници. Опасността от изгаряне кара Здрачниците да се увиват в плътни дрехи, с маски за лицето и качулки когато напускат горите си. Заради мелодичните си гласове, те са най-добрите търговци на Ендивал, но това се обръща срещу тях - след една егоистична сделка губят своя бог покровител, като част от тях започват да се прекланят пред Скитхе, богинята на смъртта.
 • Тъмни Елфи (наричани със собственото си име, Даенлини, в останалите две части)
 : Тъмните Елфи донякъде си приличат с тъмните елфи дроу от Dungeons and Dragons - живеят предимно под земята и са войнствени, раздразнителни и непредсказуеми, за разлика от Светлите си събратя. Причината за появата им са продължителните войни на Елфите със Скелетите, които принуждават част от тях да се укриват в пещери и тунели - постепенно косите им потъмняват, кожата побелява, очите им се нагаждат към тъмнината, а нравът им се променя вследствие постоянната заплаха. За разлика от дроу обаче, в Ендивал Тъмните Елфи са в съюз със Светлите и са представени като положителни персонажи, водещи вечна борба за оцеляване срещу безпощадните Скелети.
 : Хората са най-слабата, най-младата и най-малко живеещата раса на Ендивал. В ЗНЕ се дава много малко информация за тях - дори произходът им е описан твърде мъгляво. Ясно е само, че не са коренна раса за континента Ендивал, а са дошли като заселници и завоеватели, дошли по различни времена от различни посоки. В следващите две ревизии на играта историята и значението им получават значително развитие.

Забележка: Имената на расите са изписани с главна буква навсякъде в книгата, дори и в единствено число.

Съдържание[редактиране]

Книгата е разделена на 7 номерирани раздела.

 • I. Секция на Читателя (стр. 7 - 11; кратко въведение в настолните ролеви игри)
 • II. Секция на Играча (стр. 12 - 119; инструкции за създаване на игрови персонаж, обяснение на правилата и известно количество информация за света)
  • II. 1. Изберете характер на героя си (стр. 14)
  • II. 2. Изберете раса на героя си (стр. 14 - 21; къси представяния на шестте играеми раси и изброяване на специалните им качества)
  • II. 3. Изберете клас на героя си (стр. 21 - 25; къси описания на шестте играеми класа и специалните им качества)
  • II. 4. Пол, възраст и описание на героя (стр. 26)
  • II. 5. Име и история на героя (стр. 27)
  • II. 6. Качества на героя (стр. 28 - 30; разделени на положителни и отрицателни)
  • II. 7. Показатели на героя (стр. 31 - 102; запознаване с персонажният лист и начина на попълването му, системата на показателите, таблици с показатели на различните раси и класове)
  • II. 8. Умения на героя (стр. 40 - 102; запознаване със системата на уменията; таблици-списъци на уменията и нивата на владеенето им)
   • 1. Основни умения (стр. 41 - 45; небойни умения, достъпни за представителите на всички класове)
   • 2. Бойни умения (стр. 46 - 55; умения, свързани с владеенето на дадено оръжие)
   • 3. Специфични умения (стр. 56 - 101; умения, специфични за даден клас. По-голямата част от обема се заема от магиите на магьосниците и молитвите на духовниците)
   • 4. Попълване на уменията на героя (стр. 102)
  • II. 9. Снаряжение на героя (стр. 102 - 118; списъци и характеристики на предмети, които могат да бъдат използвани от играчите при началното създаване на персонаж, инструкция за вписване в персонажния лист на оръжия, броня, низши магии и низши молитви)
 • III. Съвети и пояснения за Играча (стр. 119 - 161; допълнително разясняване на правилата, още информация за света)
  • III. 1. Отношения на участниците в ролевата игра (стр. 122 - 123)
  • III. 2. Как да вляза в кожата на...? (стр. 123 - 126; допълнителна информация за игровите раси под формата на списъци с въпроси и отговори)
  • III. 3. Бойна система (стр. 126 - 134; описание на правилата за водене на бой, различните видове атаки и удари)
  • III. 4. Магическа система (стр. 134 - 145; описание на правилата за използване на висша и низша магия, йерархията на магьосниците)
  • III. 5. Система на молитвите (стр. 145 - 154; описание на местния Пантеон, йерархията на духовниците, правилата за използване на висши и низши молитви и явлението „клетвопрестъпник“)
  • III. 6. Система на уменията (стр. 154)
  • III. 7. Физическо състояние на героя (стр. 154 - 156; правила, свързани с храна, вода, сън, рани и лечение)
  • III. 8. Развитие на героя (стр. 156 - 161; описание на правилата за трупане на опит, повишаване на показатели и умения и придобиване на нови умения)
 • IV. Енциклопедия на Ендивал (стр. 163 - 203; обща информация за света)
  • IV. 1. Карта на Ендивал (стр. 164 - 165)
  • IV. 2. Флора и Фауна (стр. 166 - 170; списъци с къси описания на специфичните за Ендивал растения, животни, и „природни духове“ - магически, разумни и полу-разумни раси)
  • IV. 3. Календар (стр. 167)
  • IV. 4. Списък на стоките (стр. 170 - 203; списък с описания и цени на различни стоки - от дрехи и накити до оръжия и доспехи)
 • V. Секция на Разказвача (стр. 205 - 239)
  • V. 1. Разказвача (стр. 206)
  • V. 2. НИГ-ове (стр. 206 - 215; списъци с характеристики на готови неигрови персонажи от различни раси и класове)
  • V. 3. Организиране на битки (стр. 215)
  • V. 4. Приключения (стр. 218 - 239; три готови приключения, свързани в една кампания)
   • 1. „Здрач над Ендивал“
   • 2. „Полъх от Коланд“
   • 3. „Пътят на Арадор“
  • V. 5. Собствени приключения (стр. 239)
 • VI. Съвети и пояснения за Разказвача (стр. 241 - 254)
  • VI. 1. Помощ при създаването на персонаж (стр. 242 - 249.; правилата за създаване на герой в сбит вид, заедно с няколко таблици)
  • VI. 2. Съвети за игра (стр. 250 - 252)
  • VI. 3. Дневник на Разказвача (стр. 253 - 254)
 • VII. Благодарности (стр. 256 - 257)
 • (стр. 259 - 278, неотбелязани като раздел) Персонажни листи - за всеки от петте класа има художествено оформен лист, който обаче не се отличава по нищо друго от останалите.
 • (стр. 279 - 280, неотбелязан раздел) Лист разграфен на шестоъгълници - карта за битки
 • (стр. 281 - 284, неотбелязан раздел) Примерно попълнен персонажен лист на героя Сиахо
 • (стр. 285 - 286, неотбелязан раздел) Допълнителни бланки за отчет на припаси и предмети

Куриози и грешки[редактиране]

 • В книгата се промъкват известен брой правописни грешки, като някои от тях дори се размножават - при използването на метода copy-paste се появява групата оръжия „баздуган с верига“ и „троен баздуган с верига“.
 • Мащабът на картата на света на стр. 164-165 е отбелязан погрешно като „1 см = 7 км“, което прави размерите на континента Ендивал приблизително 220 на 150 километра.

Източници[редактиране]

 • Апостол Апостолов, „Здрач над Ендивал: Критичен Преглед“, статия на сайта Roleplay! (отдавна несъществуващ), запазена на 9 април 2001 г. (при нужда може да бъде предоставена за лично ползване на желаещите от Потребител:Nightstalker)