Кина Къдрева

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
детска писателка
Кина Къдрева
Кина Къдрева.jpg
Професия: писател
Националност: българка

Координати:
Адрес: Бургас
Личен сайт: www.kinakadreva.com

Биографични данни:
Родена на: 27 септември 1931 г.
Родена в: Бургас
Починала на: 27 07 2020 г.
Починала в: Бургас

Кина Христова Къдрева е българска детска писателка, автор на проза и поезия, редактор на детското предаване „Лека нощ, деца!“. Приказките ѝ са включени в учебниците за началния курс на българското училище, а творчеството ѝ се изучава в педагогическите специалности на висшите учебни заведения.

Тя е автор на академичните издания „ДЕЦАТА И НИЕ ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА СИ РОДИТЕЛ” (изд.”Марин Дринов, 2006 г.),”ВЪЛШЕБНАТА ПРИЗМА” - за реалното, приказното, фантастичното, вълшебното, детската литература и детето през 21 век (изд. „Марин Дринов”, 2011 г.), „ЗА ФЕНОМЕНА ХУДОЖЕСТВЕНО СЛОВО” - за свръх същността на словото и на художествената литература и творчество. (изд „Марин Дринов”, 2012 г.), на книгата „ОТВЪД МИТА ЗА ПИСАТЕЛИТЕ” (изд. „Балтика”, 2009 г.), на афористичната книга „ЗМЕЙ ПОД ПУХЕНА ВЪЗГЛАВНИЦА”(изд. „Земя-93”, 1997 г.) На романите „ЛИТУРГИЯ ЗА УСМИВКА” и „ТЪМНОТО” (изд. ”Захари Стоянов”, 2000 г.), на книгата с поезия „ОМАГЬОСАНИЯ КРЪГ”(изд. „АБ”-2007 г.), на любопитната книга ”КОГАТО ЦАРЕВО БЕШЕ ВАСИЛИКО” 2013 г.. и на емблематични книги със съвременни приказки.

Най-новата книга на Кина Къдрева - „РЕБУСЪТ СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ” – (изд. „СЛОВО ВТ”, 2015 г.) поставя и изяснява неизследвани страни на делото на св.св. Кирил и Методий и на българския принос в европейската култура. 2016 г. „ЖАНЕТ 45” в луксозно издание издава книгата на Кина Къдрева „ПРИКАЗКИ ЗА МОРЕТО”

По нейни приказки в Хамбург е създадена система за развитие на творческото мислене и обучението по литература, влязла в училищата на Германия, където приказки на авторката се използват и за арт лечение.

Подробна библиография на авторката в Уикипедия:

Награди и отличия[редактиране]

  • Кина Къдрева е удостоена от Международния съвет за детска и младежка книга към ЮНЕСКО с изключително високия АНДЕРСЕНОВ ДИПЛОМ и името ѝ е вписано в Почетния списък на най-добрите автори за деца и млади хора на планетата,
  • 2011 г. - Присъдена ѝ е Националната награда „Константин Константинов” за цялостен принос в детската литература .
  • 2014 г. - Кина Къдрева получава луксозния държавен знак ЗЛАТЕН ВЕК - копие на печата на цар Симеон с грамота за заслуги към българската култура.
  • 2015 г. - За 24 май „Съюзът на българските писатели“ присъди на Кина Къдрева Почетен диплом за цялото ѝ творчество.

Приноси към фантастиката[редактиране]

  • Като автор на приказки, фантастичното присъствува в цялото ѝ творчество.
  • 2011 г. - Книгата „Вълшебната призма” - за реалното, приказното, фантастичното, вълшебното, детската литература и детето през 21 век - изд. „Марин Дринов”
  • Има подготвен за печат научнофантастичен роман „Тин, космосът и океана“.

Външни връзки[редактиране]