Клуб Александър Беляев

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
Александър Беляев

Координати: Младежки дом, Ямбол, България
Основатели: Христомир Арнаудов
Основаване: септември 1979 г.
Закриване: юни 1986 г.

Клуб „Александър Беляев“ е създаден през 1979 г. в град Ямбол. Прекратява дейността си през 1986 г. По време на дейността си запознава участниците си с историята на фантастиката. Провеждани са разговори за писатели като Александър Беляев, Жул Верн, Хърбърт Уелс, Карел Чапек, Иван Ефремов, братя Стругацки, Рей Бредбъри, Клифърд Саймък, Айзък Азимов и много други.

Разглеждани са темите във фантастичните произведения: контактът с чужд разум, изкуствения разум, роботите, утопия и антиутопия, екология, урбанистика. Провеждани са безплатни кинолектории с фантастични филми с беседи към тях. Прожектирани бяха филми като „451 градуса по Фаренхайт“ по едноименния роман на Бредбъри, „Чарли“ по разказа „Цветя за Олджърнън“ и други. Провеждани са фантастични дискотеки със спейс музика на Жан-Мишел Жар. Посещения на изложби фантастична живопис. Фантастиката бе обхваната във всички изкуства. Клубните членове взеха участие и във организираните фестивали на фантастиката в София и Пловдив.

Тази статия е мъниче. Можете да помогнете на Уикипедия, като я разширите. Просто щракнете на редактиране и добавете онова, което знаете.