Клуб Конан

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
Конан

Координати: България
Основатели: Пламен Митрев
Основаване: 2001 г.
Уебсайт: http://www.citadelata.com

Националният клуб за фентъзи и хорър „Конан“ e клуб за фентъзи фенове, създаден през 2001 година от Пламен Митрев. В момента негов председател е Александър Драганов.

История[редактиране]

„Конан“-клубът, както галено го наричат членовете му, е основан през октомври 2001 година. Това е организирано от Пламен Митрев, който успява да привлече за идеята няколко издателски къщи и списание „Фентъзи Фактор“, които спонсорират откриването, състояло се в кино „Урвич“. През първите си години клубът бива председателстван от самият Митрев и постоянно сменя местоположението, където се провеждат неговите сбирки. От 2003 година клубът се установява в културния дом „Средец“, където провежда ежеседмично сбирките си — първоначално в петък, а по-късно в събота. От 2003 година Митрев се оттегля от председателската роля и за нов председател бива избран Александър Драганов, който ръководи клуба и досега.

Име на клуба[редактиране]

Името „Конан“ клубът приема в чест на основателя си Пламен Митрев, който е автор на произведения за известния варварин.

Дейност[редактиране]

Основната дейност на клуба са ежеседмичните сбирки, в които участниците на клуба обсъждат различни фентъзи теми. Сбирките траят около час и половина всяка. Освен тях клубът организира и летувания на своите фенове, като през първите години от съществуването си те са в София, а от 2006 година — във Варна. Клубът има и свой минифестивал — „Конаниада“, който се провежда на различни хижи от 2002 насам. Всяка година клубът връчва и своите годишни награди.

Сайтове[редактиране]

Първият сайт на клуба е http://www.conan-club.hit.bg, създаден от Иван Димитров. От 2003 насам обаче той е неактивен и ролята на клубен сайт се изпълнява от фентъзи портала http://www.citadelata.com

Издания[редактиране]