Клуб Фантастика, Кърджали

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Клуб
Фантастика

Координати: Кърджали, България
Основатели: Никола Кесаровски, Кирил Добрев, Иван Кантарджиев, Янко Иванов и Наско Стоянов
Основаване: ноември 1997 г.

Клуб „Фантастика“ е основан през месец ноември 1997 г. в Кърджали от тринадесет ентусиасти по идея на Никола Кесаровски.

Дейност[редактиране]

Клуб „Фантастика“ (Кърджали) е основан през ноември 1997 г. от тринадесет ентусиасти и мечтатели, сред които Никола Кесаровски, Кирил Добрев, Иван Кантарджиев, Янко Иванов, Наско Стоянов и др. Задачата му е да подпомага развитието на научната фантастика, да я разпространява и популяризира.

Клубът е регистриран като организация с нестопанска цел с двустепенна структура на управление. За председател на надзорния съвет е избран Кирил Добрев, а на управителния – Никола Кесаровски. През 2002 г. формата на управление е променена на едностепенна и председател става Кирил Добрев.

Първоначално сбирките се организират в читалище „Обединение“, Дома на учения, Военния клуб, Регионалната библиотека и Обединения детски комплекс. „Фантастика“ е единственият фенклуб в България със собствена страница във вестник – „Нов живот“, която се поддържа повече от десет години. По-късно прераства в притурка за наука, иновации и фантастика „Кръгозор“.

Клубът е организирал повече от дузина разнообразни регионални и национални конкурси за разкази, съчинения, приказки, рисунки, шеги и вицове на фантастична тематика. Провеждани са открити сбирки с участието на местната общественост, представяния на книги, литературни четения и съвместни сбирки с други творчески клубове.

През 2002 г. клубът бе домакин на ежегодния конвент „Булгакон“, на който беше връчена наградата за най-добра книга на десетилетието 1990–1999, а през 2007 г. организира юбилейния Национален конкурс за фантастични разкази, спечелен от Мартин Петков (София) с разказа „Търси се звезден кристал“. Следващите призови места си разделиха Светлана Янева (Ямбол), Ценка Бакърджиева (Бургас) и Божидар Грозданов (София).

По-важни събития[редактиране]