Николай Близнаков

От БГ-Фантастика
(пренасочване от Крис Никълс)
Направо към: навигация, търсене
Николай Близнаков
Bliznak.jpg

Биографични данни:
Роден на: 1950 г.
Роден в: Пловдив

Писател:
Псевдоним(и): Крис Никълс, Николай Христов
Жанр(ове): научна фантастика

Издател:
Издателство: Неохрон
Издания: SF трилър

Фен:
Клуб(ове): 21 век

Николай Близнаков е писател на научна фантастика (предимно под псевдонима Крис Никълс - Chris Nichols), журналист, издател, организатор в НПО и университетски преподавател. Използва и псевдонима Николай Христов.

Биография[редактиране]

Роден е през 1950 г. в Пловдив. Завършил е право.

Първоначално работи като журналист към Радио Пловдив, в. „Орбита“, сп. „Космос“. Съосновател на Пловдивския клуб за фантастика и прогностика „21 век“ и негов дългогодишен ръководител. Инициатор и организатор на Фестивалите на фантастиката и прогностиката (Пловдив, 1980, 1982, 1985, 1987, 1989); инициатор и реализатор на Център „Въображение“ (Музей на НФ и Бъдещето) в Пловдив.

През 1989 г. става съорганизатор на СДС-Пловдив и е избран за депутат в Седмото Велико народно събрание. Лидер на движението „Равен старт“ - 1990-1992 г. През 1992 г. напуска СДС.

След 1999 г. преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, специалност „Футурология и социология“. Автор на системата „Пряка жребийна демокрация“.

Лидер на регионални граждански организации.

От 1992 -96 г. се занимава с издателска дейност в областта на фантастиката. Важен негов принос представлява съставителството на тематични антологии върху основни теми в НФ за поредицата „SF трилър“, в които е поддържал рубрики от библиографски и енциклопедичен характер.

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Участие в съвместни издания[редактиране]

На руски език[редактиране]

Фантастика[редактиране]

На немски език[редактиране]

Източници[редактиране]