Монетата/Термини

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Списък на термини, използвани в романа „Монетата“:[редактиране]

Географски понятия[редактиране]

Гардамаар[редактиране]

Подземен град, нещо като столица на Тъмните елфи. В него се намира техният Храм на Дарконус.

Дарконус[редактиране]

Едно от двете слънца на Аурелион - студено, мъртво, мрачно слънце. Символ на злото и вероятно източник на магическа сила за тези, които се кланят на злото.

Каменната гора[редактиране]

Местност, в която в стари времена всичко е било превърнато в камък, дори растенията и животните (които са се превърнали в ходещи статуи).

Хелиор[редактиране]

Едно от двете слънца на Аурелион - яркото, светло дневно слънце. Символ на доброто и вероятно източник на магическа сила за тези, които се кланят на доброто.

Храм на Некрос[редактиране]

Храм, построен от бившия школар Некрос, където може би е скрита тайната за отслабването на магията на Аурелион.

Растения и животни[редактиране]

Алви[редактиране]

Лилав храст, чиито плодове успокояват нервите и болката и действат като противоотрова срещу екстракт от пилсодрид.

Ики[редактиране]

Дребно животинче с трипръсти крачета и раирана опашка, което живее по дърветата. Хищник, но яде и ядки, семена и плодове. Може да бъде опитомено и да се използва като домашен любимец.

Карноплантил[редактиране]

Хищно растение. Отделя халюциногени, които карат животните (или разумните раси) да виждат каквото желаят; те се приближават до него и стават негови жертви.

Пилсодрид[редактиране]

Неголямо храстче с опияняващ аромат. Екстрактът от него приспива и замайва; мъхът по листата му, ако бъде пушен - също.

Рипмок свански[редактиране]

Летящо насекомо, което се храни със соковете на огромните нодилски червеи. Среща се на ята от по двеста-триста насекоми.

Терак'хан[редактиране]

Огромно горско животно с четири очи, птича глава и човка, и опашка, осеяна с остри шипове. Опасно и вероятно хищно.

Унтермолт[редактиране]

Голямо четирикрако подземно животно. Храни се с подземни животинки и корени. Очите му са привикнали към слаба светлина. Коболдите го използват като впрегатен добитък.

Раси[редактиране]

Висши раси[редактиране]

Расите, които съставляват основната част от цивилизацията на Аурелион и изграждат гръбнака на обществото й. Към тях спадат елфите, хората и джуджетата.

Елфи[редактиране]

Елфите са вероятно коренни жители на Аурелион, често високи и стройни, грациозни, ловки и умели, с дълги уши. За повечето от тях магията е вродено умение. Често заемат длъжности в бюрокрацията, силите за сигурност и т.н. Тъй като обаче по-рядко от хората имат стремеж към издигане и кариера, са сравнително редки сред властниците в света. Техни представители могат да бъдат срещнати дори сред криминалната утайка. Като правило почитат Хелиор и силите на светлината. Често биват смятани за най-висшата раса.

Тъмни елфи[редактиране]

Последователи на живял преди много години елф-философ и водач на име Кардам, който отвел последователите си да живеят под земята. Кланят се на Дарконус и злите създания - демони и пр. Външността им е различна от тази на светлите елфи: кожата им вместо бяла е землистосива, очите им са черни със сребърни зеници. Управлява ги Върховна жрица.

Земни елфи[редактиране]

Освен по обичайния начин, тъмните елфи понякога се „размножават“ и като капват капка кръв върху омагьосана почва. От нея в течение на година израства, подобно на дърво, земният елф - нещо като клонинг на този, от когото е капката кръв, но без много от качествата и уменията му. По-силни и издръжливи физически са от обикновените тъмни елфи, но са почти неспособни да боравят с магия. Биват създавани основно за попълване на Тъмната армия на Върховната жрица на Дарконус.

Хора[редактиране]

Произходът на хората на Аурелион не е известен; възможно е да са пришълци отвън. Те са най-масовата от висшите раси и по същество са създателите на обществото такова, каквото е.

Някои от хората владеят магия; някои от тях имат различни дарби в нея. Смята се, че поначало хората на Аурелион не са се занимавали с техника.

Браковете между хора и елфи вероятно не са изключение; споменава се, че някои хора носят и елфическа кръв.

Джуджета[редактиране]

Невисоки на ръст и често свадливи, джуджетата на Аурелион са първата раса, която се занимава с развитието на техниката, и основната, която го върши и към момента на действието на трилогията. Повечето корпорации, които произвеждат комуникатори, екрани и други технически пособия, принадлежат на и са съставени от джуджета.

Низши раси[редактиране]

Раси, които живеят на Аурелион, но в същинския си вид не се интегрират добре в обществото му или пък биват отритнати и остракирани. Към тях спадат огретата, гоблините и коболдите.

Огрета[редактиране]

Огретата са големи, зелени на цвят и много силни физически. Непреминалите процеса на ресоциализация са като правило и агресивни. В обществото на Аурелион се занимават най-често с тежка физическа работа, по-рядко с дребен бизнес.

Гоблини[редактиране]

Също зелени на цвят, но по-дребни, дългоухи и най-често твърде грозни. Говорят свой език. Обикновено се изхранват с неквалифицирана работа; най-често живеят беден живот.

Коболди[редактиране]

Коткоподобни хуманоиди с по две опашки. Живеят като правило извън градовете, в неголеми селца. Не признават официалните закони на Аурелион; използват пленниците, а и безимотните сред тях, като роби; активно ловят пленници. Занимават се с дребно земеделие, напр. отглеждане на тютюн. Живеят бедно и нещастно и са често груби, но рядко зли.

Технически понятия[редактиране]

Енергиен екран[редактиране]

Екран за изписване на визуална информация, подобен на телевизионен, но основан на друг принцип на действие.

Екраните се произвеждат основно от джуджешките корпорации.

Комуникатор[редактиране]

Устройство за гласова връзка, подобно на мобилен телефон. Произвеждат ги основно джуджешките корпорации.

Оръжия[редактиране]

Стрелковите оръжия на Аурелион биват много видове. Някои от тях изстрелват куршуми, гранати или други подобни материални снаряди, други - енергийни заряди.

Бързострел[редактиране]

Ръчно оръжие, способно на автоматична стрелба.

Лекострел[редактиране]

Ръчно оръжие с неголяма мощност, способно най-много да рани или убие отделен човек, но безполезно срещу бронирани цели.

Тежкострел[редактиране]

Ръчно или превозваемо оръжие с голяма мощност, способно да поразява добре защитени цели.

Социални понятия[редактиране]

Върховен лаксат[редактиране]

Ректор на Института по магия в Солнрихт, столицата на Аурелион. Към момента на събитията в „Монетата“ Върховен лаксат е Магенторф.

Лаксат[редактиране]

Преподавател в Института по магия в Солнрихт, столицата на Аурелион.

Паладин[редактиране]

Служител в силите за опазване на реда на Аурелион: полицай или войник.

Командирите на паладините, както всички други униформени командири на Аурелион, се делят на рангове, от първи до десети:

  • преонор
  • деонор
  • треонор
  • квадронор...
  • деканор

Ресоциализация[редактиране]

Процес, на който биват подлагани някои от представителите на т.нар. низши раси. Цели премахването на агресията и животинските начала и интегрирането на нови поведенчески модели, по-съвместими с обществото. Извършва се в Обединените човешко-джуджешки лаборатории.

Някои хора смятат, че този процес е в голяма степен безчовечен и че при него индивидът губи част от същността си. Дори ако изглежда доволен от живота, той изпитва вътрешно болка и учудване, че нещо го кара да прави неща, които са против неговата природа.

Школар[редактиране]

Студент в Института по магия в Солнрихт, столицата на Аурелион.

Школарите се делят на нива, подобно на курсовете при студентите. Носят роби с емблема с изображение на Хелиор. Нивото им се обозначава с броя кристали до изображението.

Други[редактиране]

Кредит[редактиране]

Основна платежна единица на Аурелион.