Потребител беседа:Григор Гачев/Архив/2007/Февруари

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Изтриване на пренасочвания[редактиране]

Здрасти, не е ли по-добре да се оставят част от пренасочванията, останали сред преместване? За тези с някакви грешни заглавия си трябва, но примерно за "Избрана световна фантастика" защо на де си стои пренасочката към "Поредица Избрана световна фантастика"? --Intery 19:17, 2 февруари 2007 (EET)

Към момента принципно няма никакъв проблем. Зачистих ги по навик (като се стигне до няколко хиляди статии, хаосът от пренасочки почва да става трудно овладяем...) -- Григор Гачев 19:47, 2 февруари 2007 (EET)

Упоменавам те[редактиране]

Упоменавам те в БГУики. При това ти приписвам определена позиция, поради което е коректно да си уведомен. --ИнжИнера 03:27, 3 февруари 2007 (EET)

Прочетох два пъти беседата, но не разбрах къде съм упоменат. Ако имаш предвид "Един уважаван от мене човек, след сблъсъка с реалността тука си прекрати теориите на тема „Привличане на нови редактори“ и си направи собствено тематично Уики.", проблемът ми е съвсем друг. БГ-Фантастика ме натовари с работа много повече, отколкото предполагах (очаквах, че ще има средно по 1 нова статия дневно, а те са средно по 8-9, и темпото се засилва), и физически не смогвам за Уикипедия. Иначе не съм се отказал от нищо - нито възгледи, нито желание да помагам и там, просто не смогвам!... Иначе, благодаря за коректността. -- Григор Гачев 17:30, 3 февруари 2007 (EET)
Все пак си разбрал за какво става въпрос.
Две лирични отклонения: ставащото в Уикипедия е аналог на случая „гъза на Азис до паметника на Левски“. Язък, че не се заяде да си търси правото да върши позволеното от закона. Нейсе, тъкмо нямам в актива си защита на педал, циганин и чалгаджия, защото и трите ги ... не харесвам. Другото: като ти отворих Уикито и видях ракетата, се сетих за аналогична като психологически момент ситуация, описана от пан Станислав. Които сме чели, можем да се сещаме, което е голямата разлика. --ИнжИнера 00:59, 5 февруари 2007 (EET)
Сещането е лесно. Има обаче една далеч по-трудна процедура: да не даваш възможност да те бият под кръста. Казано по-директно: да не ругаеш така юнашки - куче, което лае, не хапе, тоест не върши работа. Да те наругае в отговор може всеки, но така забравяме целта на идеята - да имаме свястна Уикипедия. Тя е, към която трябва да ориентираме избора си на средства (според мен, де). -- Григор Гачев 01:34, 5 февруари 2007 (EET)
Тъкмо с такава цел: „да не даваш възможност да те бият под кръста“ влизам в момента. След като избра да вземеш отношение, то нека да има и ефект. Повлизвай в Уикипедия и си прави по 10-тина приносчета на ден, за да не отпаднеш като участник с право на глас. --ИнжИнера 11:09, 5 февруари 2007 (EET)
По начина, по който влизаш, си нанасяш повече вреди - връзваш ръцете на тези, които те защищават. И изобщо, наистина сериозно си премисли речника - защитавам те от гола принципност срещу произволите, иначе ако има гласуване за блокирането ти за седмица или дори месец, нищо чудно да го подкрепя. Прекаляваш здравата... А за 10 приноса на ден - че аз нямам време за по 1 по-приличен седмично! Ако имах, нямаше да чакам подкана да го правя... -- Григор Гачев 12:44, 5 февруари 2007 (EET)

Via Dolorosa?![редактиране]

Съгласна съм, че е разказ, но има и такъв сборник. По него бях започнала да работя??? -- Littlebitcr4zy 15:05, 7 февруари 2007 (EET)

Сборникът е изместен на Via Dolorosa (Издателство Народна младеж, 1987) - мястото му като име е там (виж правилата за именуване на статии). Via Dolorosa трябва да бъде запазено като име за разказа... -- Григор Гачев 18:21, 7 февруари 2007 (EET)

"Български писател"[редактиране]

И все пак явно има такова издателство. Извинявам се за неудобството. Сега го видях в книга на Любен Дилов. И за поредицата със същото име съм сигурна, че я има, но все пак за още по-сигурно ще проверя. -- Littlebitcr4zy 21:22, 8 февруари 2007 (EET)

И само да допълня, че предния път, където писах ставаше въпрос за поредицата (а издателството беше друго), тъй че... не е сгрешено от преди (ама аз се сещам къде беше де, на Вежинов Гущера) -- Littlebitcr4zy 21:24, 8 февруари 2007 (EET)
Мда, моя е грешката. Проверих и се оказа, че няма никаква поредица Български писател - издателство си e било всичкото. Незнам защо така съм се заблудила. После ще мина да го редактирам. А на теб, ще ти създам малко работа по категориите, сори Шаблон:;/ -- Littlebitcr4zy 21:45, 8 февруари 2007 (EET)

Сори за намесата ми: Има издателство "БГ писател" от соц-времената, а поредица със същото име по-скоро няма (не съм чувал, а съм чул доста :-)). Ще видя какво мога да напиша за издателството и ще го пусна като страница (ако вече няма такава)--В.Тодоров 22:22, 8 февруари 2007 (EET)

Пак аз. Май е закрито преди да открият Интернета. (сериозно: има си го и днес, но сайт не намирам). Много неща има, издадени от БП, но сайт си нямат (на пръв прочит). Издавали са... БГ писатели :-). Освен издателство има сборник "Словото" с подзаглавие "БП", има и вестник "БП", издаван през 1913-та. Но в това няма нищо фантастично. Е, да ви оставя, да си работите! --В.Тодоров 22:34, 8 февруари 2007 (EET)
Здрасти! Викам, "ха! Вал Тодоров ли пише и се възмущава тука" Ухилен съм Сега сериозно - моя е грешката, че съм подвела и останалите. Някой го беше създал (че не бях ли и аз?) и после казах, че е поредица, а не издателство. Сега се огледах и срещнах мноооого, ама много от това издателство (но не и такава поредица). Да, старо издателство, но страшно много издадени книги. Между впрочем, не само на български писатели ;-) -- Littlebitcr4zy 23:15, 8 февруари 2007 (EET)

Предизвикателства[редактиране]

  1. В раздела "Нужни статии" има страшно много неща, за които всъщност вече има статии. Няма ли лек начин да се оправят някои препратки и да се затрият вече готовите? Та да останат само тези, за които наистина няма нищо.
    • В раздела "Нужни статии" няма неща, за които вече има статии - той се поддържа автоматично, по софтуерен път, и не е възможно в него да попадне вече налична статия. -- Григор Гачев 18:34, 9 февруари 2007 (EET)
Не се изразих правилно: по-точно някои връзки не са като хората. Напр. за "Аргус" има 4 или 5 препратки, като "Издателство Аргус", "ИК Аргус", само "Аргус" и пр. Има и др. подобни неща. Като хвана нещо от "нужни статии" често се оказва, че статия за това нещо вече има.--В.Тодоров 21:09, 9 февруари 2007 (EET)
  1. Няма ли някой да направи списък на ВСИЧКИ БГ писатели-фантасти? Независимо имат или нямат статии; и да са подредени по азбучен ред, а не в отделни категории. Справка: руската Википедия - "писатели-фантасти".
    • Списък от вероятно над хиляда имена няма да е особено удобен за работа. Затова е на подсписъци. -- Григор Гачев 18:34, 9 февруари 2007 (EET)
Ще бъде удобен (и много по-нагледен) и ще го започна, макар че не виждам половината от тези "хиляда имена" :-)--В.Тодоров 21:09, 9 февруари 2007 (EET)
  1. Ще има и 3-то :-)

--В.Тодоров 23:46, 8 февруари 2007 (EET)

Статия на Арменелос[редактиране]

Пипнах я (примерния вариант), доколкото имах време и вдъхновение. Разгледай и ако си доволен, препрати я на някой от Деканите за одобрение (всъщност май ще е по-лесно аз да го направя... лошо, че точно сега издъхват в подготовка за новата учебна година, но все ще се намери някой). Каквото и да решим, не е коректно да я променяме изосновно без разрешение. Иначе колко му е да предизвикаме поредното разцепление в китната ни феновина... :( --k. 12:07, 10 февруари 2007 (EET)

Ако имаш предвид нашата статия за тях, това тук е нашият сайт. Нуждаем се от одобрението и разрешенията им толкова, колкото ти от моите, за да отидеш до тоалетната в собствения си дом. Тук одобряваме какво ще се пише единствено ние, и това е окончателно положение.
Другият проблем е, че в твоя вариант статията оставя впечатление за официален, признат университет с реални, признати дипломи - доколкото знам, това не отговаря на истината, тоест е реклама от по-неприемливия вид. Ако нямаш нищо против да изгладим и това, предложи вариант, и слагаме статията официално. -- Григор Гачев 14:25, 10 февруари 2007 (EET)

Чужда фантастика[редактиране]

Сериозно: Не смятам да ходя нататък, просто вкалвам поредицата SF трилър; в повечето книжки има по един БГ автор, в 3-4 няма, но има други неща (Енциклопедия, конкурси и пр.) След като я свърша - ще видим.

Сега полу-шеговито: 1) За списъка на БГ фантастите ми писа, че са "хиляда имена"; едвам изсмуках от пръстите си 180! Сигурно има и други... 2) Сега ми пишеш да станем поне "100-200 автори". Та сега сме 4-5 автори, плюс 3-4 оформители (дано не греша много!) Явно или си супероптимист, или не съм разбрал шегата ти :-)--В.Тодоров 03:28, 11 февруари 2007 (EET)

За списъка на БГ фантастите: забелязвам, че към две трети от посочените в "Болгария фантастическая" ги няма в списъка ти - тоест, само оттук би трябвало да са поне към 600. Армидриймърът казва, че неговата библиография е поне 2 пъти по-богата от БФ - и оттук би трябвало дойдат още към 200-300, ако е вярно. А с гаранция има и още, за които тези два източника не знаят - ето ти ги хилядата...
ОК, ОК. Знам, че са доста повече - списъкът включва това, което има в момента в БГ-Ф. Знам за "Болгария...", не съм преписвал и моя (личен) списък, нито пък библиографиите от соца. А за чуждата - изобщо не съм започнал да я въвеждам - знам от личен опит, че това не е работа на сам човек :-) , нито пък мястото й е тук. --В.Тодоров 23:52, 11 февруари 2007 (EET)
За 100-200-те автори: преценката е базирана не на очакване какво ще стане, а на пресмятане колко "работна ръка" ни е нужна, за да се справим адекватно със задачата да опишем всичката фантастика, издавана на български, в приемливи срокове. Тъй като и аз не очаквам скоро да почнем да пишем толкова народ, настоятелно съветвам да се въздържим засега от разпростиране извън българската фантастика. Нека попривършим нея, пък тогава ще мислим и за световната, и за качване на цели произведения, и за каквото щем друго... -- Григор Гачев 22:59, 11 февруари 2007 (EET)

Поредица SF трилър[редактиране]

Добре, ще започна статиите от номер 33 към номер 1, че вече ми се затри една редакция заради конфликт с твоя :( (да не почнеш и ти така, не че нещо). --Intery 01:07, 12 февруари 2007 (EET)

Огромни извинения! Аз пък ги почнах от 1 нагоре (и току-що се сблъскахме на "Няма нищо по-опасно от една амазонка" :-) ) -- Григор Гачев 01:08, 12 февруари 2007 (EET)
И от мен извинение :-) (преди това сблъсъка беше на "Критична точка"). --Intery 01:11, 12 февруари 2007 (EET)

ВИЖ[редактиране]

Беседа:Наталия Андреева

Утрепах те. (нови редове)[редактиране]

Амъ, защо оставяш празен ред между шаблона и първото изречение в статията :(? --Intery 19:22, 18 февруари 2007 (EET)

За красота при редактиране. ;-)
В някои статии наистина това прави първият ред да започва малко по-долу. В други обаче - не. Още не съм хванал кога точно се бъгва, но ще го издиря, ако имам време. -- Григор Гачев 22:49, 18 февруари 2007 (EET)
М, не го ли прави навсякъде? Не е бъг, просто си е така=).
Иначе кодът става по-четивен, да, ама не чак толкова. --Intery 00:26, 19 февруари 2007 (EET)
Не е навсякъде. И определено е бъг - погледни HTML-а, който генерира: вместо тагове за параграф генерира таг за пренос на ред. -- Григор Гачев 00:27, 19 февруари 2007 (EET)
*премигв*
Ъм, ок, щом казваш. --Intery 00:34, 19 февруари 2007 (EET)

Копиране от "Болгария фантастическая"?[редактиране]

Тъй като възможностите ми за добавяне се поизчерпаха (с временния мораториум върху "чуждите" поредици), искам да попитам следното: допустимо ли е да превеждам статиите от "Болгария фантастическая" и да ги оформям като за уики? Някакви насоки? --Mandor 20:09, 20 февруари 2007 (EET)

Здравей! Аз го правя от доста време и допълвам с моя информация.--В.Тодоров 20:55, 20 февруари 2007 (EET)
Може, но е редно на статии, които ползват инфо оттам, това да се указва в раздел източници. Даже си има шаблон за целта - {{От БФ}}. -- Григор Гачев 22:11, 20 февруари 2007 (EET)

Две беседи[редактиране]

Обърни ми малко внимание тук и тук, моля. --Intery 22:45, 21 февруари 2007 (EET)

Обърнато :-) -- Григор Гачев 22:54, 21 февруари 2007 (EET)

Тера[редактиране]

Извинявай, но всичките ми страници за броевете на списание Тера фантастика съм ги написал с главно Ф (може би заради copy-paste). Не знам какво да правя.--В.Тодоров 00:30, 22 февруари 2007 (EET)

Ще ги преименовам (ама може да не е днес - вече нямам сили...) -- Григор Гачев 00:31, 22 февруари 2007 (EET)
ОК и благодаря--В.Тодоров 00:33, 22 февруари 2007 (EET)
Мога аз да се заема? --Intery 01:00, 22 февруари 2007 (EET)
Огромна благодарност! Без теб тук просто щеше да е невъзможно място! :-) -- Григор Гачев 15:50, 22 февруари 2007 (EET)