Преображения на фантастичното в българската проза (Издателство Марин Дринов, 1996)

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Преображения на фантастичното в българската проза
Произведение: монография
студии — научна фантастика
автор: Людмила Стоянова

Издателски данни:
Издадено в: България
Език: български
Кога:  1996 г.
Издателство: Марин Дринов
Страници: 162

Екип:
Художник: Емил Станкулова
Редактор: Емилиия Симеонова
Технически редактор: Веска Андронова
Коректор: Емилия Кръстева

Бележки: подзаглавие (литературноисторическа студия)


Студията „Преображения на фантастичното в българската проза“ е на литературоведа Людмила Стоянова.

Съдържание[редактиране]

  • Увод
  • Из историята на проблема

"Първата Българска фантастика е диаболистична и това не е случайно - кошмарите на войната изострят погледа на българския художник за грозното, престъпното и страшното, за неподозираните сенчести страни у човека. Оттук донякъде и тогавашната концепция за фантастичното като дяволското вътре в нас, в мрачните на душата, където се таят злоба, завист, ниски страсти и жестокост."

"Без да са безупречни в художествено отношение, романите на Г. Илиев са начало на голям скок, на голяма и обещаваха обнова в жанровия диапазон на българската проза. Авторът показва изненздваща интуиция за основните физиономични белези на научната фантастика - дързък полет на техническото въображение, драматична сюжетност, ярко изразен приключенски нерв."

"Мотивът 'гениално изобретение' е в основата и на първата българска научнофантастична драма 'Откривател', чийто автор е Кирил Христов.... Как е стигнал до тези относително толерантни към научното дирене на епохата рационални мотивировки на фантазиите си хрумвания Георги Илиев - единственият с инженерно образование сред нашите фантасти, не е трудно да се доверим. Познавачът на чешката култура Кирил Христов ги открива по съвършено различен път - чрез посредничеството на Чапековите научнофантастични романи... Пиесата на И. Христов излиза в три поредни книжки на сп. 'Българска мисъл' през 1933 Г. Героят и е български учен, който смята, че е обществено онеправдан - талантът му не е получил нужното признание."

  • Фолклорна фантастика и белетристика
  • Българският диаболизъм – щрихи към поетиката му
  • Фантастичната гротеска в българската белетристична традиция
  • Метаморфозите на фантаста Любен Дилов
  • Антиутопиите на Емил Манов
  • Романтичните метафори на Павел Вежинов
  • Странният жанр и младите

В тази глава са включени: Агоп Мелконян, Тошо Лижев, Величка Настрадинова, Любомир Николов, Наталия Андреева, Никола Кесаровски, Велко Милоев

За новелата "Бедни мой Бернардие": ... Чудакът Бернардие напразно се опитва да развълнува съвременниците си с тъжната история на датския принц - XXII век не разбира алогизма на чувствата, предизвикателствата на страстите поетичните вдъхновения на мечтите - чужда му е безмилостната справедливост на сцената. Обърнал гръб на "примитивния театър", той превъзнася кибернетичните изкуства: половинката, холоскопията, маркираната и обемната музика, където редуцирането на чувствата е наложено от "хуманни" съображения. то гарантира душевното равновесие, не застрашава нервите.