Светлин Велинов

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Светлин Велинов
Велинов.jpg
Професия: художник
Националност: българин

Координати:
Адрес: Варна

Биографични данни:
Роден на: 1979 г.
Роден в: Варна

Светлин Велинов е български художник международно известен в кръговете на „фентъзи арт“, комкси и игри. Той е на 37 години, роден е и живее във Варна. Възпитаник е на НУИ „Добри Христов” в морската столица, където учи живопис, графика и скулптура. Продължава образованието си в НБУ със специалност „Анимационно кино” в класа на аниматорите Анри Кулев, Иван Веселинов и Стоян Дуков. През това време работи като комикс художник в списание Sax, където реализира три различни авторски поредици, както и за други чуждестранни издания.

През 2005 и 2006 г. е носител на наградата „Компютърно пространство” в раздел „Компютърна графика”.

Повечето от сюжетите му са фантастични.

Той е и автор на множество фирмени знаци, сред които и логото на българския монетен двор.

Той е единственият българин от екипа от 200 души, който работи за Wizards of the Coast. Тази компания е представила първата мрежова игра на карти – Magic: The Gathering (позната още като MTG, или само Magic), създадена от Ричард Гарфилд. Тази игра е с 256 различни илюстрации, Светлин е автор на 132 за последните седем години, откакто работи за компанията и за прочутата настолна игра. Magic няма нищо общо с хазарта, тя е стратегическа, многоходова игра, с ясни правила, предварително зададени параметри и изискваща много креативност и предугаждане на действията на противника. Според мнозина социолози такива игри са в състояние да бъдат алтернатива на компютърните игри и да върнат човешкото общуване в играта.

Той получава и номинацията за най-добра илюстрация за карта Thundermaw HeLlkite на ASFA (Асоциация на научно фантастичните и фентъзи артисти) за 2013 г.

Външни връзки[редактиране]