Светослав Александров

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Светослав Д. Александров
писател, популяризатор на науката

Координати:
Е-майл: saturnприgbg.bg
Личен сайт: http://www.space-bg.org/

Биографични данни:
Роден на: 1986 г.
Роден в: Плевен

Писател:
Жанр(ове): научна фантастика

Светослав Александров е автор на фантастични разкази и активен популяризатор на науката. Списва електронното издание „КОСМОС БГ“ и редовно публикува научнопопулярни статии във вестник „Телескоп“.

Биография[редактиране]

Роден в Плевен през 1986 г. Завършва средно образование в МГ „Гео Милев“ гр. Плевен през 2005 г. През пролетта същата година получава отлична оценка на 30-та национална олимпиада по биология в гр. Асеновград и е приет да следва в СУ „Климент Охридски“ без приемен изпит.

В началото на 2007 г. създава уебсайта „КОСМОС БГ“, където публикува научнопопулярни статии с цел популяризиране на космическите изследвания в България. Част от статиите публикува и във вестник „Телескоп“.

През декември 2008 г. печели конкурс на Министерството на здравеопазването за фантастичния разказ „Един позабравен порок“ по националната програма за ограничаване на тютюнопушенето.

През април 2009 г. е финалист в риалити шоу на БНТ, озаглавено „Големият избор“. Идеята, която защитава, е за инвестиране в научни проекти и развитие на високи технологии, както и за опазването на околната среда. През същия месец печели и втора награда на конкурса за научна статия, организиран от списание „Българска наука“.

Награди и отличия[редактиране]

  • 2008 г. - поощрителна грамота и предметна награда от конкурс на Министерството на здравеопазването, за фантастичния разказ Един позабравен порок

Произведения[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Разкази[редактиране]

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Публикации в периодика[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]

Научно-популярна литература[редактиране]

Източници[редактиране]