Сирак Скитник

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Сирак Скитник
(Панайот Тодоров Христов)
писател, художник
Skitnik.jpg

Биографични данни:
Роден на: 22 ноември 1883 г.
Роден в: Сливен
Починал на: 5 март 1943 г.
Починал в: София

Панайот Тодоров Христов, известен повече под псевдонима Сирак Скитник, е български художник, критик, журналист и писател.

Биография[редактиране]

Роден в Сливен. Учи в Духовната семинария в София (1898 г.1903 г.), учител след това, пробва се като художник. От 1908 г. до 1912 г. учи в Русия. Участва в Балканската война. От 1922 г. е съредактор на сп. „Златорог“. През 1924 г.1925 г. е библиотекар в Министерството на просветата, от 1935 г. — директор на Радио София. През 1927 г. става председател на дружество „Родно изкуство“, и пръв председател (1931 г.) на Съюза на дружествата на художниците. Има бляскава кариера и на художествен критик, като в сп. „Златорог” и “ Хиперион” са програмните му статии и рецензии-портрети на отделни автори. Използва псевдонимите: П. Кобалт, Н. Р-ски и С. С.

Учене в Русия[редактиране]

През 1908 г. заминава за Петербург и се потапя в художествения авангард, постъпва да учи (1908 – 1912) в частно художествено училище на Елена Званцева, където му преподава Мстислав Добужински. Установява контакт с „Мир Искусства”. Училището е на долния етаж, а горе, в „Кулата”, живее Вячеслав Иванов, който е в центъра на петербургския духовен живот. Там се събират водещи руски литератори, философи, окултисти и постоянни гости са курсистите от училището на Званцева.

Публикации[редактиране]

Фантастика[редактиране]

Рецензии[редактиране]

Външни връзки[редактиране]