След десет века или след сто години

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
След десет века или след сто години
Автор(и): Ивайло Христов
Година: 1988 г.
Обсъжда изкуство: литература
Жанр(ове): научна фантастика

„След десет века или след сто години“ е статия от Ивайло Христов, публикувана в списание „ФЕП“ през 1988 г.

Статията е посветена на сбъднатите и несбъднати прогнози на Жул Верн.

В началото е направена кратка характеристика на творчеството на великия писател. Работата на клуб „Разузнавачи на далечните светове“ от Баку, извършена през 60-те години на ХХ в., съдържа 108 научно-технически прогнози, като се отчита, че 64 от тях вече са се сбъднали.

Разглежда се преведеният на български (издателство „Цвет“, 1921 г., превод Р. В. Юрданова) разказ на Верн „В ХХІХ век. Един ден на американски журналист от 2889 година“, в който са почти една четвърт от всички прогнози.

По-нататък авторът разделя 58 прогнози на Жул Верн, поместени в цитирания разказ, на 5 групи и ги изброява: 10 прогнози в област наука, 7 в техника (с електричество), 18 в техника (други), 12 в биология/медицина/бит и 11 в сферата на социално-обществения живот.

Следва внимателен анализ на прогнози, които са или принципно погрешни, или нямат шанс да се осъществят. Тук авторът отчита 12 прогнози. Във втората група са частично решените или решени по друг път проблеми - общо 11 прогнози. Останалите 35 прогнози са се сбъднали.

В заключение авторът изказва надеждата си, че от публикуването на разказа са изминали едва сто години и че в оставащите до края на ХХХІХ век е твърде вероятно броят на реализираните прогнози да се увеличи.

Публикации[редактиране]

Публикации в периодика[редактиране]