Смърт в небесата

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Смърт в небесата
Автор(и): Георги Илиев
Жанр(ове): научна фантастика
Изкуство: литература
Вид: роман


Описание[редактиране]

Научно-фантастичният роман „Смърт в небесата“ е намерен в ръкопис в архива на писателя Георги Илиев. Ръкописът е датиран към 1946 г. Той не е издаван, но се предполага, че представлява вариант на романа „При ново слънце“, чието име е отпечатано сред издадените творби на Илиев на контратитула на романа му „От вятър отвяни“.

Елена Ат. Боева, дипломантка на проф. Иван Сарандев, открива писмо от 1943 г., в което се изяснява, че този роман също не е издаден, макар процесът да е започнал и да са били набрани около 6 коли от него. „При ново слънце“ не е запазен и в ръкопис, защото първо Министерството на просветата е отказало хартия, а след това София е бомбардирана и сградата на издателството - разрушена. Професор Сарандев смята, че „Смърт в небесата“ е възстановка на този загубен роман.

Сюжет[редактиране]

Земята и в този роман на Георги Илиев е в криза, Слънцето изстива, цивилизацията е в упадък, хората са обзети от духовна леност и апатия. Двама учени - Сеслав Комарян и Обрания Ветрилска - получават задача да спасят Земята, като я ускорят в Космоса към ново слънце. Те успяват, но планетата неочаквано е разтърсена от катаклизми и загива.

Герои, места и термини[редактиране]

Герои[редактиране]

Източници[редактиране]

  • Сарандев, Иван. Българска литература (1918 - 1945) . Пловдив, ИК „Хермес“, 2005 г.; т. ІІ - (1930 - 1945)