Талисман на борда

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Талисман на борда
Автор(и): Николай Теллалов
Първо издание: 2004 г.
Жанр(ове): научна фантастика
Изкуство: литература
Вид: разказ


„Талисман на борда“ е разказ от писателя Николай Теллалов.

Сюжет[редактиране]

Пиратите рядко взимат пленници, още повече пък за талисмани. Но Глупчото е изключение. Невероятно наивен за идеята на пиратството, той обаче има тайнствен пояс, който пази от куршуми и гюллета. Винаги знае къде точно е корабът, какви други кораби има наоколо, и какъв е товарът им. Дошъл е от някакво друго слънце, много далече, с кораб, който лети толкова високо, че няма как да бъде видян. И не е смъртен - ако бъде убит, ще умре само тялото му, корабът му ще му направи друго. Като преди това ще унищожи със смазваща мощ останките му, за да не остават артефакти.

Пленилите го пирати бързо го оценяват, и използват. Само след месец-два вече едва се движат от преяждане и под тежестта на награбеното. Из моретата се носи легендата за тайнствен пиратски кораб с копринени платна и неуязвим екипаж. Който, вярно е, не убива никого, и дори не открадва всичко - само каквото Глупчото може да бъде излъган да приеме, че е просто сувенир... Но това няма как да продължи дълго - Глупчото е преследван. От своите хора. Защото всъщност е дошъл от бъдещето, нелегално. Те скоро ще са тук.

И затова капитанът отчаяно бърза, да хване последната си плячка. Но при обстрела й оръдието експлодира, и един от загиналите е Глупчото. Само няколко души успяват да отплуват навреме от кораба, преди той да бъде унищожен, сякаш не го е имало.

И все пак мечтата на корабния боцман за имение и мирен живот е изпълнена. Успял е тайно да скъта няколко диаманта в скривалището на дървения си крак.

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]