Текла Алексиева

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Текла Алексиева
художник
Teklaalex.jpg

Биографични данни:
Родена на: 2 ноември 1944 г.
Родена в: София

Художник:
Стил(ове): фантастичен хиперреализъм

Текла Вилхелм Алексиева е художник в книгоиздателство „Георги Бакалов“, Варна. Става известна с оригиналните корици на книгите от Библиотека „Галактика“.

Биография[редактиране]

Родена е на 2 ноември 1944 г. в София. Текла Вилхелм Иванова - бъдеща Алексиева, завършва 34 гимназия (днес в тази сграда е настанено 133 СУ „А.С.Пушкин“)в София, випуск 1962 година. Завършила е ВИИИ „Н. Павлович“, София, катедра Монументално-декоративна живопис, при проф. Гочо Богданов. Работи в областта на живописта, гоблена, монументалната стенопис и илюстрацията. От 1974 г. участва в редица общи художествени изложби у нас и в чужбина. От теми и тематика, отговаряща на времето и съдържанието на изложбите през 70-те и 80-те години (творбите ѝ „Вела Пеева“, гоблена „От векове за векове“), художничката проявява ярко развитие и афинитет към градската тема и нейното модерно, фотореалистично пресътворяване (живописната композиция „Кръстовище“), което се явява един от първите ѝ силни опити в тази насока. За тази цел Текла Алексиева се ориентира към оригинални визии, които подсилват визията на техниката, съвременния дизайн, новите материи, изкуствената светлина, съвременния архитектурен ланшафт.

През 1996 г. Текла Алексиева осъществява проект за пощенска марка с образа на Баба Марта, което според критиката е първият опит да бъде предаден нейният митологичен, а не фолклорен лик - там Баба Марта е показана като вечната булка, с класически надиплени поли, с пищна гръд, с поза на критска богиня от времето на матриархата.

Носител е на награди от изложби на илюстрациите у нас, а през 1985 г. по БНТ е излъчен филм за нея (сценарист и водещ: Стефан Тихчев).

Приноси към фантастиката[редактиране]

Текла Алексиева е позната преди всичко с над 120-те си корици на фантастичната библиотека „Галактика“ на варненското издателство „Георги Бакалов“. В тях тя показва разнообразие, ефектна цветност, внимание към детайла и пространството. Работила е още в оформлението на учебници, експерименталния буквар от 1980 г., книгата на издателство „Кибеа“ „Духовни водачи на България“ (съвместно с художника Буян Филчев и Христо Хаджитанев), календари и др.

За първите ѝ корици член на редколегията казва: „Другари, ще ги излежаваме в затвора тези корици! Та те толкова приличат на евтините булевардни книжлета, дето висят закачени на щипки пред западните книжарници!“

Освен с поредицата си корици към библиотека „Галактика“, Текла Алексиева е участвала в инициативи на Клубовете по фантастика и прогностика в България и Клуба на художниците-фантасти в България „Васил Иванов“ - изложби на фантастичното изкуство (например през 1985 г. в Пловдив). По време на Фестивала на клубовете по фантастика участва с оригиналите на кориците „Краят на вечността“ на Айзък Азимов и „Дървото на вси светии“ на Рей Бредбъри.

Външни връзки[редактиране]