Теранският начин

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Теранският начин
Автор(и): Елена Павлова
Първо издание: 2008 г.
Жанр(ове): научна фантастика, космическа фантастика
Изкуство: литература
Вид: разказ


„Теранският начин“ е разказ от писателката Елена Павлова.

Сюжет[редактиране]

Далеч в бъдещето, в Космоса воюват две от издънките на човечеството - тераните, наследници на старата Земя, и кроу, бивша колония. След смъртта на високопоставения си баща малкият Кейл Барх попада, както всеки сирак на световете на кроу, в обикновен интернат за кадети. Впечатлява всички с познанията си по кодекса на честта, сая-кроу, и привързаността си към него. Тя го и увлича да защити в бой и вземе под покровителство тормозения Алекс, момче от терански произход. А по-късно и още три момчета-терани, взети в плен.

Когато терански бойни кораби пристигат и отправят искане за храна и гориво, командването на интерната решава да ги нападне. Кейл случайно научава за тайната заповед момчетата-терани да бъдат ликвидирани. Успява да им помогне да избягат, но не и да избяга с тях.

След много време един от освободените получава нареждане да екзекутира заловен кроу-камикадзе - някой си Кейл Барх. След отказа си е изпратен при адмирала, в когото не успява да познае друг един от освободените. Вместо да му разреши харакири по обичая на кроу, адмиралът му се скарва и го отпраща. С вестта, че Кейл вече пътува към кроу със „случайно“ откраднат изтребител... Земният обичай е да се помага без толкова чест, но ефикасно.

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

В съвместни издания[редактиране]