Углит Черни

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Герой на: Георги Илиев
Характеристика:
Пълно име: Углит Черни
Описание: отрицателен герой в романа „О-Корс“
Поява в: О-Корс

Углит Черни e един от главните герои в романа на Георги Илиев О-Корс.

Както показва името му (означаващо „черен като въглен“), не е от положителните герои в романа „О-Корс“. Въпреки, че е обрисуван като пълно отрицание на положителния герой Виних Дъждански, Углит все пак има и някои качества, които го правят напълно достоверен като образ.

Описание[редактиране]

Въпреки, че е антагонист на главния герой Виних Дъждански, Углит на моменти буди съжаление у читателя с напразните си домогвания до жената, която обича – Веда Вишая и със силното желание да я спечели на всяка цена. Заради любовта си този герой извършва убийство на своя роднина – за да спечели богатството ѝ , а с него – и пътя към сърцето на Веда. Когато не успява, опитва да спечели известност, да ползва влиянието на майката върху дъщерята, накрая стига до там да организира бунт в рудниците, управлявани от съперника му Виних и да насъска тълпите срещу него. Виних е пометен от разгневените хора, но по ирония на съдбата Углит умира преди него – смазан сякаш от стихията на природата – една скала се откъртва и пада, смазвайки го в подземията на планетата, където хората са се преселили да живеят.

Образът на Углит е обрисуван с твърде правдоподобни детайли. Например този все пак влиятелен и с добро обществено положение млад човек, когото съветът слуша, признава пред Мира Меленска, че не изтрайва да гледа как боготворят Виних Дъждански. Мира и Углит са в една и съща позиция – и двамата изпитват несподелена любов, но Мира, за разлика от Углит, е благородна. Но може би именно нещастието кара Черни да сподели с нея омразата и завистта си към Виних Дъждански.

Когато не получава желаното и Веда отказва да му стане жена, Углит грозно я напада с обиди, нарича я „апокалиптична блудница“ и обещава да отмъсти, като унищожи любимия ѝ Виних. Дори това, че Виних пише бележка, че се отказва от тая жена и му я дава да ѝ я занесе, не помага. Тогава Углит насъсква тълпите с предавания в ефира, подтиква съвета да разпореди изземане имуществото на Дъждански и прекратяване на работата му. Спирането на подаване на руда в съоръженията на лабораториите води до страшна авария и поредица от взривове, ледовете се разтапят, потопи помитат подземните градове, много хора умират. Самият Углит получава своето възмездие, но миг преди това успява да спаси живота на жената, която е обичал и заради която е правил всички подлости в живота си – Веда Вишая.