Фондация Буквите

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Издателство
Фондация „Буквите“

Координати: София, България
Основатели: Иван Богданов
Основаване: 24 май 2001 г.
Уебсайт: www.bukvite.com

На 24 май 2001 г. бе открит Сайтът за нова българска литература и култура „Буквите” (http://www.bukvite.com).

Той бе създаден, за да предостави пространство за публикуване на произведения, както на утвърдени, така и на нови, неизвестни автори. Сайтът се опита да покрие донякъде нишата, породена от влошената икономическа обстановка в България, която силно ограничава възможностите за издаване на българска литература, особено поезия. Имайки опит от други литературни сайтове, ние преценихме, че публикациите в Интернет ще дадат възможност на младите автори да достигнат до читателите си, да получат критически оценки, да бъдат забелязани от критици и издатели.

За шест години работа, сайтът доказа правилността на тази теза. Близо 2600 автора, публикуваха близо 50 000 произведения. Сайтът ежедневно е посещаван от над 1500 посетители, които прочитат средно 12 -15000 произведения. Не случайно, често сайтът бива сравняван с една голяма библиотека. Не само това – сайтът се превърна в място срещи на автори от различни поколения, професионалисти и любители. Тук съществува така липсващата другаде обратна връзка – „автор – читател”. Публикуваните ежедневно близо 60-80 произведения, получават средно над 150 отзиви и рецензии. Във форумите на сайта се обсъждат въпроси от литературната теория, публикуват се представяния на класици – български и чужди, правят се литературни състезания. Съвсем нескромно можем да заявим, че сайтът за нова българска литература „Буквите” е едно от малкото останали активни културни центрове.

За да разширим възможностите на така натрупаният литературен потенциал, през 2004 г. бе основана Фондация „Буквите“, с основни цели - развиване, популяризиране и утвърждаване на българската култура, подпомагане публикуването на млади български автори, запазването на българските литературни традиции в условията на световна глобализация.

За изпълнение на тези цели, към фондацията бе създадено издателство „Буквите”, което има амбициозна програма за издаване на млади автори. Книгите издадени от Издателство „Буквите“, можете да намерите в Библиотека „Буквите“

През последните години Фондация „Буквите“ проведе два конкурса в областта на фантастиката

- Конкурс на Фондация „Буквите“ за фантастичен роман на Фондация Буквите и Дивва ООД

- Конкурс за фантастичен разказ „Буквите 2006“ на Фондация Буквите и Фантазийската преводаческа школа.

Книги фантастика издадени от фондация „Буквите“[редактиране]