Хорър

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене

Според някои мнения, видът хорър (англ. horror) следва да се причисли към фантастиката. Много по-точно, обаче, е да се каже, че някои фантастични произведения могат да бъдат и хорър (т.е. да съдържат елементи на хорър), но не всяко хорър-произведение е фантастика. Този тип произведения целят да предизвикат точно определена емоция у читателите — ужас от контакта с непознати сили и същества. Тук главното е атмосферата и внушаването на определено усещане. Темите са, както класическите истории за духове, болка и страх от опасност и неизвестността, така и масовите убиства, ядрения холокост, гладът, геноцида, тероризма и т.н.

Терминът „хорор“ (horror) за първи път е използван в пилотния брой на сп. „The Magazine of Fantasy“ (1949).

Международната гилдия на писателите на хорър е основана през 1995 г. Наградата за хорър е „International Horror Guild Award“. Всяка година почитателите на хорър-литературата се събират на фестивал — „ДраконКон“.

Образците[редактиране]

Сред класическите произведения се нареждат: „Франкенщайн“ (Мери Шели), „Дракула“ (Брам Стоукър), „Доктор Джекил и Мистър Хайд“ (Робърт Луис Стивънсън), „Гробище за домашни любимци“ (Стивън Кинг), тетралогията „Психо“ (Робърт Блох), серията „Книги на кръвта“ (Клайв Баркър)

Сред най-известните имена на автори на хорър се нареждат: Едгар Алън По, Хауърд Лъвкрафт, Стивън Кинг, Дийн Кунц, Чарлз Бъркин, Чарлз Грант, П. Елрод, Ричард Матисън, Рамзи Кемпбъл и др.