Царска заръка

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Царска заръка
Автор(и): Николай Теллалов
Първо издание: 2001 г.
Жанр(ове): фентъзи
Изкуство: литература
Вид: роман

Поредица:
Предходно: Да пробудиш драконче
Следващо: Пълноземие

„Царска заръка“ е втората книга от цикъла „Да пробудиш драконче“ на Николай Теллалов и е непосредствено продължение на пилотната „Да пробудиш драконче“.

През 2001 г. романът „Царска заръка“ печели I-во място в класацията "Фантастична книга на годината„ на списанието за български фендъм „Тера фантастика“.

В изданието на ИК „Квазар“ от 2001 г., Николай Светлев, редактор на романа, пише:

...Само искам да подчертая, че Теллалов е израснал невероятно във вътрешното си усещане към словото и при редакторската работа над текста нямахме особени баталии. Смесването на реалността с приказното, възможността за преобръщане на историята в немислими и алтернативни варианти, задъханото на места до лудост действие - всичко това подсказва необузданата дарба на Николай не само да изразява това, което кипи в него, но и да омагьосва читателите си..."

Сюжет[редактиране]

В „Царска заръка“ приключението, започнато в „Да пробудиш драконче“ продължава!

Змейската щерка Верена се оказва най-търсената личност от десет века насам. Царски джамач иска да я представи на Симеон I.

Секретните служби на няколко държави също се интересуват от тайнственото момиче без документи и без официално регистрирано минало...

Късметът да познаваш жива змеица се оказва източник на неприятности за приятелите на Радослав......който също е изчезнал на път към Долната Земя на своята любима.

Всеки има собствена царска заръка - да осъществи съдбата си.