Ян Бибиян

От БГ-Фантастика
Направо към: навигация, търсене
Ян Бибиян
Автор(и): Елин Пелин
Първо издание: 1933 г.
Жанр(ове): фентъзи, научна фантастика
Изкуство: литература
Вид: роман

„Ян Бибиян“ е първият български фантастичен роман за деца. Написан е от Елин Пелин. Носи името на главния си герой - Ян Бибиян.

Обща информация[редактиране]

Романът се състои се от две части:

Първата част жанрово е междинна между приказка за деца и фентъзи. Втората е класическа научна фантастика (като изключим епизодичната поява на дяволчето Фют - основен герой от първата част).

История на написването[редактиране]

Името на главния герой и романа хрумнали на Елин Пелин от детските думички на малкия му син Боян. Съпругата на писателя Стефана е свидетелствала, че авторът много харесал фразата, която 2-3-годишното му момченце си повтаряло непрекъснато. То обичало да си играе, като взимало вестник или някаква книга, отваряло ги и тъй като не можело да чете, се преструвало и си говорело само: „ян бибиян... ян бибиян... ян бибиян“.

Романът е писан от Елин Пелин по време, когато в българската преса непрекъснато се публикували информации за нови открития, през 1927 и 1929 г. съветските летци прелитат разстоянието от Москва до Токио и Ню Йорк, през 1923 и 1927 г. са преведени на български език „Първите хора на Луната“ на Хърбърт Уелс и „Аелита“ на Алексей Толстой. Съпругата и дъщерята на Елин Пелин разказват, че интересът му към техниката бил толкова голям, че сам в интервюта се самоиронизирал и казвал, че е „обзет от радиомания“. През 19301932 г. писателят дори сам си сглобил от части радиоприемник и редовно слушал уловените емисии.

(Един от главните герои в „Ян Бибиян“, магьосникът Мирилайлай, се е казвал отначало Бе-Це-Де, което вероятно е свързано с епохалното създаване на ваксината против туберкулоза, носеща и до днес името БЦЖ, което се произнася като „Бе-Це-Же“. Тя е създадена от френските учени Калмет и Гарен в института „Пастьор“ и приложена за пръв път върху хора през 1921 г., десетина години преди писането на романа.)

Подробности около издаването[редактиране]

Публикуван е под формата на подлистници към вестника за деца и юноши „Пътека“. „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ излиза в бр. 2 – 24 между януари и юни 1933 г., а „Ян Бибиян на Луната“ – в бр. 3 – 36 от септември 1933 г. до юни 1934 г. Писан е по време на излизането, което води до редица изменения, поправки и корекции както от Елин Пелин, така и от редакторите на следващите издания.

Първото самостоятелно издание е направено през 1933 г. – „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ (София, издателство „Хемус“, 168 стр., илюстрации: Минчо Никифоров). Следват преработените издания на „Ян Бибиян” от 1941 г. и 1946 г., а през 1948 г. издателство „Народна младеж“ прави пълно издание на романа с последните нанасяни в него корекции, като илюстрациите са нови, на същия художник – Минчо Никифоров.

Публикации[редактиране]

На български език[редактиране]

Самостоятелни издания[редактиране]

Издания в сборници[редактиране]

Издания в периодика[редактиране]

  • 1933 г. - „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе.“ (подлистници към вестника за деца и юноши „Пътека“), броеве 2-24.
  • 1933-1934 г. - „Ян Бибиян на Луната“ (подлистници към вестника за деца и юноши „Пътека“), броеве 3-36.

Източници[редактиране]