БГ-Фантастика:Мъниче

От БГ-Фантастика
Версия от 00:14, 8 септември 2008 на Григор Гачев (беседа | приноси) (Защитаване на „БГ-Фантастика:Мъниче“: напипана от спамботове [edit=sysop:move=sysop])
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Мъничетата са много кратки статии, обикновено с две–три изречения или един-два абзаца. По принцип мъничетата не успяват да покрият темата си, освен ако тя не е съвсем ограничена. Това обаче не означава че те не са допустими статии: мъничетата просто имат нужда от разширяване.

Когато създавате или редактирате статия-„мъниче“, помнете, че нейната стойност е основно в това, как тя ще се доразвие и че трябва да порасне, за да заприлича на статия. Не предполагайте, че добавките и подобренията ще започнат да се сипят от изневиделица. Най-добрият начин да обърнете вниманието на останалите към мъничето е като вие самите го редактирате, дори и малко — вашата редакция ще се появи в дневника последни промени, наблюдаван от много „постоянни“ уикипедианци, които поглеждат редакцията и виждат докъде е стигнала работата.

Няма нужда да правите обширни проучвания, за да поставите основи, върху които други ще могат да строят, но помислете достатъчно и добавете това, което знаете, или пък променете това, което знаете, че не е вярно. Измежду традиционните уики-мъдрости съществува пословицата, че статиите не би трябвало да са идеални — дадена печатна или правописна грешка подтиква читателя да поправи статията и евентуално да добави повече (все пак, моля не добавяйте нарочно грешки заради това). Следват няколко препоръки.

  • Добавете съобщението „Това е мъниче“, като добавите в края на статията {{мъниче}}.
  • Пишете на правилен български език. Използвайте пълни изречения с ясен смисъл.
  • Дайте ясно и прецизно определение на вашата тема. За биографии и статии за неща, които не са понятия (например държави или градове), е трудно или невъзможно да се даде точно определение, затова започнете с разбираемо, недвусмислено, очевидно описание на предмета на статията — кажете с какво тази личност е известна, основните факти за даденото събитие и кога се е случило, и т.н. Едно добро определение или описание може да окуражи потенциалните редактори, да предложи големината и обхвата на статията, обобщавайки по този начин какво остава да се довърши. Например, Салвадор Алиенде е президент на Чили от 1970 до 1973 г. би било добро описание.
  • Опитайте се да дадете повече от едно единствено определение, поне малко повече. Текстът може даже да бъде провокиращ, стига да се стремите да е безпристрастен и сравнително коректен фактологически. Какво е интересно за дадената тема? Ако вашето въведение подтикне някой да прочете повече, то вероятно ще го предразположи и да напише повече. Само едно допълнително изречение може да превърне едно добро описание в идеално мъниче, например Салвадор Алиенде е президент на Чили от 1970 до 1973 г. Има предположения, че ЦРУ е участвало в преврата, който го сваля от власт. С едно такова начало няма нужда вие самите да знаете повече: десетки други редактори биха се надпреварвали да добавят допълнителна информация.
  • Уверете се, че са добавени препратки за всички важни думи, но проверете дали статиите към които препращате, отговарят на очакванията ви. Вижте също и практиките ни за оформление, например: Салвадор Алиенде е президент на Чили от 1970 до 1973 г. Има предположения, че Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е участвало в преврата, който го сваля от власт.
  • Добавете коментар в резюмето, който ще привлече вниманието на останалите, като съхраните статията.
  • Бъдете отговорни за вашето мъниче. Ако никой не се включи към подобряването на вашето мъниче в продължение на няколко седмици, запретнете ръкави и го разширете. Приемете факта, че никой не се е включил, като намек, че мъничето не е било чак идеално и ако не друго, поне се опитайте да направите по-добро мъниче.
  • Не добавяйте само списъци с препратки. Препратките са добри, но сами по себе си говорят малко за темата, по която пишете.

Тези препоръки могат да се следват и без да пишете трактат. Обикновено, за най-кратките идеални мъничета, две изречения вършат работа, стига да са две добри изречения. От друга страна, в случай, че не знаете достатъчно, за да напишете две добри изречения, по-добре не създавайте мъниче. Допълнителното време и концентрация, които ще изразходвате, ще бъдат възнаградени с това, че ще накарате „топката да се затъркаля“, вместо да остане един статичен обект, предизвикващ само усмивки.

Може също да се приеме, че тези препоръки не са уместни, тъй като каквото и да правите, все някой ще оправи вашата статия вместо вас. Това е красотата на уики! Но ако искате да допринесете с нещо положително, а не можете самостоятелно да напишете цялата статия, нека поне вашият принос да бъде косвена покана за участие.

Вижте също

Източници

Тази статия е производна от:

статията Уикипедия:Мъниче в bg.wikipedia.org, към 30 ноември 2006, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: 213.16.46.146, Harry, Stanislav, 5ko, Emil, Komitata, Nk, 85.187.160.78, Bggoldie, Ванка5, Петко, 87.4.190.218
<center>
Тази статия е производна от:

статията Wikipedia:Find or fix a stub в en.wikipedia.org, към 18 май 2005, под Лиценз за свободна документация на ГНУ.
Автори на оригинала: Kingturtle, Paul A, Damian Yerrick, Tzartzam, Cimon Avaro, AdSR, JohnOwens, SimonP, Cferrero, Alex756, Menchi, Brion VIBBER, Quickbeam, Sj, Uyanga, Angela, Mac, Emperorbma, Sannse, Whkoh, 62.253.64.7, Sam Francis, Cameron Dewe, Bdesham, Docu, Infrogmation, Paddu, Wapcaplet, Sjfloat, Alex.tan, Reddi, The Anome, PierreAbbat, Andre Engels, Patrick, 128.233.84.211, Maximus Rex, Tarquin, Valhalla, Lorenzarius, Cyan, Ilyanep, Astudent, Colipon, Norm, Tucci528, Tim Starling, KF, ThirdParty, Kpjas, Steinsky, Michael Snow, 172.157.125.156, Koyaanis Qatsi, PMA, Eloquence, Danny, Card, Snoyes, Kosebamse, Theresa knott, 203.109.254.40, MyRedDice, DavidWBrooks, Minesweeper, Ed Cormany, Snarfies, Timwi, SpeakerFTD, Phil Boswell, Diberri, Mike Storm, 130.94.122.xxx, Timo Honkasalo, The Epopt, Camembert, 210.49.196.232, Vik-Thor, Olivier, Tbarron, Chrysalis, Poor Yorick, Ahoerstemeier, Rotem Dan, Jdforrester, Ellenshuman, Cjmnyc, Smack, EvanProdromou, Nahum, 128.187.0.167, AdamRaizen, OlivierM, Marknew, 212.113.164.102, Hadal, Poccil, Kvijaya, Dcljr, 24.164.229.150.

</center>