Второстепенни герои в „Шахтата“

От БГ-Фантастика
Версия от 21:08, 5 юли 2011 на Ботчо (беседа | приноси) (Форматиране и подреждане)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Уриил[редактиране]

Уриил е името на второстепенен герой от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Уриил е небесен пратеник. Явява се в огън на Дарен, когато момчето е хвърлено в шахтата и загубва съзнание. Изглежда като воин, който носи бели дрехи и меч. Има светли очи, златиста дълга коса и криле. Учи Дарен на молитва, която момчето трябва да произнася, когато се нуждае от помощ. Думите ще призоват Уриил и където и да се намира, той ще се яви на момчето.

Когато се озовава в беда, Дарен не успява веднага да си спомни молитвата; именно тогава му се явява лъжепратеникът Рафаил, но когато детето си спомня какво трябва да каже, Уриил го спасява и прогонва падналия ангел. При всяка свое поява небесният помощник насърчава Дарен и му вдъхва сили и увереност в себе си. Той го учи, че чистото сърце е най-силното оръжие и заедно с вярата може да победи всичко. Дори видът на крилатия воин променя хората – от момента, в който го виждат, Ани и Ели разбират колко са грешили, като са се държали с Дарен лошо, и искат прошка от него. Когато към компанията се присъединява и решилият да зареже безцелното скитане и белите Тони Юмрука, Уриил ги съветва да работят екипно, защото така ще са по-силни и ще се справят по-бързо и по-добре с всичко.

В изпитанията, освен на помощта на небесните пратеници, Дарен се уповава и на тайната си любов. В най-тежките моменти той си представя образа на червенокосата си съученичка Мая и това кара сърцето му да се чувства дръзко и готово и за най-немислимите подвизи.

При следващата си поява Уриил води на помощ на Дарен шест Архангели: Михаил, Гавриил, Рафаил, Салатиил, Варахиил и Иехудиил. Всички те са крилати воини и предводители на армия от ангели, които се впускат в решителна битка с демоните от Мракморд. Ангелската армия печели, но най-вече благодарение на силата, която отключва в себе си момчето с чисто сърце Дарен.

Джимеле[редактиране]

Джимеле е името на Кралицата на гигантите от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Джимеле живее в дворец в подземния свят на шахтата, който се простира под парното помещение в училището на Дарен. Още с попадането на момченцето долу то става свидетел на голяма битка между армията на Джимеле и тази на Царя на мухите. Нейните гиганти и демоните на Денис се бият за надмощие, но демоните използват нечестни похвати. Те обсебват отвътре гигантите и ги карат да се просват на земята и да се премятат, докато умрат.

Тази страшна огромна жена става жертва на жестокостта на съучениците на Дарен, също като него. Дръзките тийнейджъри се промъкват в двореца, където живее тя, влизат в покоите ѝ и виждат ужасна мръсотия, разхвърляност и нечистотии навсякъде. Те ни най-малко не се респектират от размерите на Джимеле и се гаврят с нея и разхвърляните ѝ мръсни дрехи и бельо. Намират фойерверки и конфети, палят ги и ги пъхат в чорапите, гащите и комбинезоните, пръснати из спалнята; дрехите се разлетяват из цялата стая, а Джимеле се разплаква и моли да я оставят, като повтаря, че е дебела и грозна.

Кралицата на гигантите се оказва просто една дълбоко комплексирана от външния си вид жена, която го е компенсирала с желание за власт и надмощие и се е обграждала с други псевдогиганти, търсещи опора. Тъй като не се е харесвала, Джимеле е ядяла все повече и повече и е станала ужасното и мразещо всички деспотично създание, с което се сблъскват героите. В края на книгата тя също се променя и става добра. Виждайки архангелите и ангелите и промяната у съучениците на Дарен, сътворена от добротата му, Джимеле решава да се върне горе и да живее като всички хора, приемайки се такава, каквато е. Пред очите на децата тя и армията ѝ от гиганти се смаляват до дебели мъже и жени, чиито дрехи увисват по тях като палатки.

Паро[редактиране]

Паро е името на второстепенен герой от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Това не е истинското му име, а прякор, даден му от децата заради професията му - параджия. Паро най-често е виждан с бутилка в ръка и се носят слухове, че знае много тайни работи. Приятел е на Виктория. Става ясно, че именно той е подмамил момичето и му е показал света на подземията, демоните, алкохола, нечистите сили. Двамата разговарят за тайните имена на дявола, за окултни сили, както и за черна магия и злотворство. Паро често слиза в света на шахтата и нашите герои го срещат именно там. Когато вижда как децата побеждават с чистотата и задружността си демоните и Царя на мухите, решава да се промени. Разкайва се и призовава и Виктория да се върне горе и да изкупи лошите си постъпки, но това се оказва невъзможно, защото тя се харесва именно зла и с черно сърце.

Паро се качва с децата и се запътва към кабинета на директорката, където да разкаже и признае всичко, което е направил и да понесе наказанието си.

Рафаил[редактиране]

Рафаил е името на второстепенен герой от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Рафаил е лъжепратеник, който се явява уж за да помогне на главния герой Дарен, когато е в беда, но всъщност го изкушава да стане като лошите си съученици. Момченцето не успява да си спомни молитвата, на която го е научил първият пратеник – Уриил, когато се събужда на сутринта в страноприемницата „Вечен сън“ и се оказва сред разруха и дремещи чудовища. Безкрилият Рафаил подкупва Дарен с двойни мелби, отвличайки вниманието му от задачата да промени и направи добри останалите деца. Чистото сърце на главния герой обаче му подсказва, че нещо не е наред, той си спомня думите на забравената молитва и призовава Уриил.

Светлият небесен воин разказва, че истинското име на Рафаил е Денница и че всъщност той е паднал ангел, прогонен от рая, онова зло, с което всеки трябва да се пребори в себе си, да го открие и обезвреди, както е направил Дарен. Денница е избрал името на архангел Рафаил, за да подмами момчето и да го превърне неусетно в свой слуга.

Денис[редактиране]

Денис е името на второстепенен герой от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Денис е най-силният сред демоните, няма лице, а бездънен мрак, явява се в пламъци и се опитва на няколко пъти да влезе в Дарен и да го подчини, но така и не успява. Денис е и Царят на мухите. Той живее в Мракморд и е във вражда с кралицата на гигантите Джимеле.

Денис се подиграва със суетата и желанието на момичетата Лили, Виктория, Крис и Деника да бъдат харесвани, като се явява на всяка в образа на момче, което тя си мечтае да я ухажва. С привлекателното си превъплъщение успява да ги скара, но в пламналата кавга различните му образи на грънджар, рокер и плейбой се смесват и се получава чудовище с четири глави и три тела.

По-късно предизвиква Виктория да го призове и да му принесе като жертва на култа към него Дарен. Денис се явява като вихрещ се мрак сред пламъци, когато Виктория потърква медальона, даден ѝ от Паро. Демонът минава през Дарен като смразяващ хлад и ужас и го оставя без дъх, но момчето се съвзема бързо.

Когато се изправя следващия път пред него, Дарен призовава цялата си вяра, кръсти се, спомня си и тайната си любов Мая и така „въоръжен до зъби“ се втурва и сам преминава през демона Денис. Дарен открива тайния коридор и стаята с пирамидата, поставена върху черен мрамор, и пречупва вътрешната си сила през нея, унищожавайки всички демони и побеждавайки Денис.

Архангели: Михаил, Гавриил, Рафаил, Салатиил, Варахиил и Иехудиил[редактиране]

Архангелите Михаил, Гавриил, Рафаил, Салатиил, Варахиил и Иехудиил са второстепенни герои от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Те са призовани заедно с цяло войнство от ангели, за да помогнат на Дарен и да надвият армията от демони на Царя на мухите.

Всички са с крила, носят огнени мечове и разноцветни мантии: Михаил – червена, Гавриил – златиста, Рафаил – сребърна, Салатиил – пурпурна, Иехудиил – небесносиня.

Група герои, съученици на Дарен[редактиране]

Една голяма група действащи лица в „Шахтата“ се състои от съученици на главния герой Дарен. Някои от тях, като Мони Дългия, Росен, Яни, Криси, са споменати само по веднъж, на други е отделена по-важна роля в повествованието на този колективен детски роман.

За Мони Дългия и Росен научаваме още в началото на книгата. Те са споменати във връзка с прякора на Дарен – Плъха. Очилатото момче го е получило заради жестоката шега на съучениците си. Росен е нахлупил на гравата на Дарен кошчето с боклук, а Мони Дългия го е блъснал в стената и така бъдещият герой в „Шахтата“, тяхна любима жертва, си е счупил предния десен зъб. От това левият сякаш е щръкнал още повече и физиономията му е добила уплашен миши израз, а останалите са го кръстили Плъха.

Яни и Криси са споменати бегло като част от компанията на учениците, които се събират да пушат зад училището или в подземното парно отделение, където и започва действието на фентъзи-романа. Криси е приятелка на Деника и свидетел на това как демонът Денис съблазнява момичетата с образ, който да им хареса, а когато се скарват за него, се превръща в чудовище с три тела и четири глави.

Алекс Тревата[редактиране]

Алекс Тревата е името на второстепенен герой от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Както показва прякорът му, момчето е почитател на пушенето на канабис. Той е съученик на главния герой Дарен, но е от по-големите, които издевателстват над очилатото момче. Приятел на Тони Юмрука. Участва с момичетата от тайфата в купоните в кръчмата и в тормоза над кралицата на гигантите Джимеле.

В „Шахтата“ Алекс е променен от групата около Дарен. Когато Тони Юмрука осъзнава какво се случва около тях, той затваря Алекс, завързва го и го оставя без марихуана повече от денонощие. Авторите, без подробности, но успешно, са описали какво се случва, когато трябва да се помогне на някого да се спаси от наркотична зависимост. След преминаването на периода на абстиненция Алекс се присъединява към групата, участва в последната битка на демоните и ангелите и се връща на горния свят променен и излекуван.

Тони Юмрука[редактиране]

Тони Юмрука е името на второстепенен герой от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Тони е съученик на главния герой Дарен, изчезнал е за известно време и останалите от компанията са мислели, че е в Америка. Той обаче е бил подмамен от Паро в подземията под училището, където съществува цял нов свят на адски забавления.

Тони Юмрука е приятел на Алекс Тревата. Той пръв вижда колко вредно и унищожително е само да пият и да се напушват. Спира алкохола и успява да съзре истинския облик на царството, в което са попаднали – там красивите и приятни неща се оказват маска, под която са скрити грозни, страшни и разлагащи се създания и неща. Луксозните интериори са всъщност рушащи се, мухлясали и населени с чудовища развалини. Красивите танцьорки са тригърди същества с кафява блатна кожа. Осъзналият се Тони Юмрука се присъединява към Дарен, Ани и Ели. Той затваря Алекс Тревата, завързва го и го оставя без марихуана повече от денонощие. Тони Юмрука се държи по-зряло от Алекс, при последната битка е по-сериозен от приятеля си, който и без да е напушен, се забавлява от всичко, дори от не особено весели неща. Докато Алекс се хили, Тони вижда колко сериозно е положението и разбира, че битката между ангели и демони няма да е лека. Лекомислието му преди е било по-скоро от желание да се хареса пред съучениците си и момичетата, да прави впечатление на интересен и смелчага. Приключенията в шахтата променят и него, за да се върне в ученическия свят като нормално и помъдряло момче с истински приятели.

Лили[редактиране]

Лили е името на второстепенна героиня от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Лили е съученичка на главния герой Дарен, привлекателно момиче със зелени очи и дълга черна коса. Макар да е приятелка на Виктория, Лили завижда, че Вик е по-харесвана от момчетата заради тайнствеността и мълчаливостта си. Когато се озовават в подземния град, и двете попадат бързо в кръчмата „Спуканата бъчва“, където им се струва, че тече як купон. Изтрезняването на сутринта обаче е жестоко – обстановката около тях е ужасна, а на всичкото отгоре ги скарва демонът Денис, който им се явява. Тъй като всяко от момичетата харесва различни черти, за всяка демонът се представя в различен образ. В очите на Лили той е светлокос и дългокос красавец, облечен в стил „гръндж“, за Виктория е готин рокер, за Деника и Криси пък изглежда като зеленоок плейбой. Постигнал целта си да скара момичетата, демонът тържествуващо им се подиграва и напуска женския скандал, превръщайки се в чудовище с тройно тяло и четири глави.

Лили участва с момичетата от тайфата и Алекс Тревата в издевателството над кралицата на гигантите Джимеле.

Когато разбира, че приятелката ѝ Виктория не се е преструвала, а наистина се е занимавала с призоваване на духове и общуване с нечисти сили, Лили се разкайва и иска да се промени. Тя решава, че не може да живее повече така, защото най-далечното място, до което може да стигне, е някоя лудница. Така също минава в лагера на добрите.

Виктория[редактиране]

Виктория е името на второстепенна героиня от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Тя е съученичка на главния герой Дарен. Наричана е за кратко Вик. Описана е като най-странното момиче в компанията, с „явна склонност към окултното“. Облича се в черно, носи на шията си странни талисмани и пентаграма с кехлибар, разговаря често за черни магии и за „многото имена на дявола“ с Паро. Все е мрачна и намръщена. Косата ѝ е дълга и черна. Носи много грим по лицето, както и повечето момичета от групата на училищните неформални лидери и тежкари. Приятелка е на Лили. Има много високо мнение за себе си като за човек, който е по-умен от всички други и може лесно да ги кара да правят каквото ѝ хрумне.

Вик участва с момичетата от тайфата и Алекс Тревата в издевателството над кралицата на гигантите Джимеле.

Нейното описание е най-подробно, може би защото тя наистина опитва да навреди на Дарен, като помогне да го принесат в жертва на дяволски ритуал, извършван от демона Денис в подземния град. Дарен се оказва по-силен от очакванията и не се предава лесно пред атаките на Денис, не е победен и обладан, докато Вик очевидно е. Тя единствена не иска да се промени към добро, нито да напусне света на мрака. Както се оказва, на нея ѝ харесва именно там. Виктория отхвърля предложението за помощ и от съучениците си, и от небесния архангел Гавриил; дори онзи, който я е подмамил – Паро, се разкайва, виждайки в какво е превърнал момичето. Тя единствена не се връща горе и остава да обитава подземния свят на шахтата заедно с демони, блатни, призраци и гиганти.

Деника[редактиране]

Деника е името на второстепенна героиня от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Деника е съученичка на главния герой Дарен. С вида и поведението си демонстрира богатство, лукс и плиткоумие. Изрусена е до бяло, облича се предизвикателно с много къси полички, лъщящи и привличащи погледа като обувките с тънки токчета на краката ù. Тя е част от компанията на пушачите и гъзарите на училището, готова е да се подиграва на скромните и добри деца като Дарен, но светът на шахтата променя и нея.

Заедно с Криси, Лили и Виктория вижда демона Денис. В нейните очи, обичащи лъскавия блясък, той изглежда като зеленоок плейбой, докато за Лили е дългокос грънджар, а за Вик – рокер. Момичетата се скарват за привлекателния младеж. Накрая Денис се подиграва на всички, превръщайки се в чудовищно създание с три тела и четири глави.

Деника участва с момичетата от тайфата и Алекс Тревата в издевателството над кралицата на гигантите Джимеле.

Ани и Ели[редактиране]

Ани и Ели са имената на второстепенни героини от колективния фентъзи-роман „Шахтата“ на Фентъзи клуб „Светлини сред сенките“.

Двете момичета са съученички на главния герой Дарен. Макар и да се движат в компанията на най-интересните и скандални личности от училището, те са запазили своята състрадателност, а когато виждат, че другите пускат Дарен в шахтата и той не излиза от там, решават да му се притекат на помощ. Слизат да го открият и изведат обратно горе. Първи Ани и Ели се опомнят и разбират къде всъщност са попаднали, а тъй като сърцата им са още чисти и непокварени, първи се присъединяват към Дарен, виждайки нереалността на всичко в адския свят на шахтата. За решението им спомага и това, че съзират как Дарен се моли на небесния пратеник Уриил и получава помощ от него. Постепенно към тримата се присъединяват Тони Юмрука, излекуваният от пристрастеността към дрогата Алекс Тревата, както и момичетата Лили и Деника.

Ани и Ели са истински приятелки и не се делят в нищо още преди да попаднат в земите на демоните и блатните, а приключенията и изпитанията само заздравяват приятелството им. Преди това са се колебаели дали да станат като по-отраканите си съученици, но разбират, че в това да си лош и арогантен няма нищо приятно и хубаво, нито им е в природата, така че избират Дарен и неговата доброта и чистота за пример занапред.