Динозавромания

От БГ-Фантастика
Версия от 15:34, 27 юли 2007 на Розов (беседа | приноси) (статия)
(разл) ← По-стара версия | Текуща версия (разл) | По-нова версия → (разл)
Направо към: навигация, търсене

Динозавромания - е направление в "НФ колекциониране". Успехът на филма “Джурасик парк” резонира в мощна вълна от интерес към всичко свързано с темата динозаври и праисторически животни. Рекламната и сувенирната индустрия предложи огромен брой предмети за всички възрасти. Платежоспособните колекционери си поръчват цели скелети но динозаври /От Палеонтологичния музей в Москва изчезнаха няколко голями екземпляра в посока Япония/ или в краен случай динозавърски яйца от Монголия и Китай. По-скромните колекционери се задоваляват с картички /Картофилия/, филми /Филмотека/, марки /Филателия/ и безброй други предмети и сувенири.

Български колекции

В България има десетки колекции на фосили от нашите земи, но огромната училишна колекция /над 200 000 предмета/ на учителя по биология Димитър Ковачев прерасна с помощта на БАН в първият Палеонтологичен музей в България.Музеят се намира в Асеновград и се радва на огромен успех. В мрежата има много сайтове, които ви предлагат богат избор на предмети и сувенири по темата.

Динозавроманията в НФ литература

Динозаврите и праисторическите животни са чести гости в НФ и киното. Веднага се сещаме за Годзилата, Кинг-Конг, динозаврите в "Звездни кораби" на Ефремов, романите на Димитър Ангелов "Смелият чунг" и "Когато човекът не беше", "Кръвожадните" на Николай Райнов и мн. др.


Библиография